Υποδομές στην Ελλάδα

Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

Πρόταση: Σχέδιο 2021, ένα όραμα για την Ελλάδα

κείμενο από το ypodomes.com
Με αφορμή την  κατάσταση που  βρίσκεται η χώρα, οικονομικά και κοινωνικά, είμαστε μπροστά σε μία μεγάλη ευκαιρία που μόνο μεγάλες κρίσεις μπορούν να προκαλέσουν. Εδώ και 5 χρόνια η Ελλάδα σέρνεται σε μία κατάσταση αντιστρόφως ανάλογη με αυτή που ήταν 10 χρόνια πριν.

Όμως δέκα χρόνια πριν υπήρχε ευημερία. Γιατί υπήρχε ανάπτυξη. Γιατί υπήρχε όραμα. Γιατί υπήρχε η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Η περίοδος από το 1996 μέχρι το 2004 είναι η καλύτερη περίοδος που έχει περάσει ποτέ η Ελλάδα. Έπεσαν πολλά χρήματα τα οποία μεταφράστηκαν σε μεγάλα έργα υποδομής αλλά και εκσυγχρονιστικά έργα σε πολλές διαφορετικές μορφές ανάπτυξης όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός.

Ταυτόχρονα στο ίδιο διάστημα είχαμε την μεγαλύτερη άνθηση στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων με ρυθμούς διπλούς και τριπλούς από την υπόλοιπη Ευρώπη. Κέντρο όλων αυτών ήταν ένα σχέδιο, ένα όραμα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 με κέντρο την Αθήνα.

Σήμερα εν μέσω της σφοδρής οικονομικής καταιγίδας που βιώνουμε έχουμε μία ευκαιρία να στοχεύσουμε σε ένα νέο όραμα, μία νέα Ιθάκη. Ένα όραμα το οποίο να είναι Πανελλήνιο, Πανεθνικό και να προσφέρει ελπίδα στον λαό μας που εδώ και μερικά χρόνια την έχει απολέσει.

Σε 9 χρόνια από σήμερα η πατρίδα μας θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την έναρξη του Απελευθερωτικού αγώνα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μία έναρξη που έγινε φλόγα και κατόπιν η αφορμή να δημιουργηθεί το Νέο Ελληνικό Κράτος.

Σήμερα έχουμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, στην επέτειο των 200 ετών από τον αγώνα που έκαναν οι πρόγονοι μας, να τους μιμηθούμε. Να συμμετέχουμε σε ένα αγώνα που και αυτός κατά μία έννοια είναι απελευθερωτικός.  

Βασιζόμενοι στην ιδέα της επαναφοράς της Ελλάδας στο κέντρο της Ευρώπης, να γίνουμε και πάλι παράδειγμα ελπίδας, θάρρους, αγωνιστικής διάθεσης και προοπτικής. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα όραμα: ας το ονομάσουμε «Σχέδιο 2021- 200 χρόνια Ελεύθερη Ελλάδα» να θέσουμε ένα σχέδιο.

Το σχέδιο αυτό μπορεί να εξυπηρετεί διπλό σκοπό: ο πρώτος σκοπός είναι μέσα από σημαντικά έργα ανάπτυξης, από οραματικά έργα και μνημεία-σύμβολα να υπενθυμίσει στον κόσμο ποια είναι πραγματικά η Ελλάδα κάνοντας ολική επαναφορά στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Ο δεύτερος και πιο ιερός σκοπός είναι μέχρι το 2021 η χώρα μας να έχει καταφέρει να ξεφύγει από την λαίλαπα του χρέους και του δανεισμού. Με ορθόδοξο και αποδεκτό τρόπο. Γινόμενοι και πάλι παράδειγμα για άλλους λαούς και όχι παράδειγμα προς αποφυγήν όπως είμαστε σήμερα.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν στην πατρίδα μας. Μία πρόταση είναι το επόμενο διάστημα μέσα από κάθε Περιφέρεια να προταθούν έργα υποδομής τα οποία θα είναι έτοιμα μέχρι το 2021 ίσα καταμερισμένα ανάλογα με τον πληθυσμό της χώρας.

Μία  επιτροπή ανάλογη των Ολυμπιακών Αγώνων από επιφανείς Έλληνες από κάθε τομέα (πολιτικοί, τεχνοκράτες, καλλιτέχνες, ενεργοί πολίτες , αθλητές κλπ) να αποφασίσουν τι θα προωθηθεί. Μέσα από μία κεντρική ιδέα που θα χρηματοδοτηθεί από πολλούς διαφορετικούς πόρους (Ευρωπαϊκούς, Ελληνικούς, Ιδιωτικούς κ.α) .

Έργα που θα δώσουν ανάπτυξη, προοπτική. Να γίνει ένα πραγματικό κοινωνικό συμβόλαιο που να καλεί όλους του Έλληνες να συμμετέχουν. Άμεσα ή έμμεσα.  Με εθελοντισμό, με εργασία, με προσφορά, με πνευματική εργασία.

Στις πόλεις-σύμβολο του απελευθερωτικού μας αγώνα αλλά και στις σημερινές Μητροπόλεις της χώρας μας να γίνουν εμβληματικά μνημεία που να θυμίζουν σε εμάς και τις επόμενες γενιές Ελλήνων ότι η ψυχή  πάντα νικά.  Ότι ο λαός μας περνώντας πολλές φορές ανυπέρβλητα εμπόδια έφτασε να γίνει αντικείμενο θαυμασμού από όλο τον κόσμο.

Πόλεις όπως το Μεσολόγγι, η περιοχή του Σουλίου, τα νησιά της Χίου και των Ψαρών, και άλλες που έγιναν σύμβολο αγώνα να αποκτήσουν επιτέλους μεγάλα μνημεία  σύμβολα. Μνημεία που θα κάνουν γνωστό χάρη σε ποιον αγώνα σήμερα είμαστε ένα ελεύθερο έθνος.

Η πρόταση αυτή μπορεί να γίνει αληθινή αν πολλοί Έλληνες το θελήσουν. Αν αυτοί που κρατούν τις τύχες μας και έχουν λόγο στην πολιτική ζωή αποφασίσουν ότι πρέπει να γίνει κάτι οραματικό για την πατρίδα και τον λαό.

Εγώ λοιπόν θα πω πως : όραμα μας λείπει Κύριοι, όχι θέληση, μπορείτε να το προσφέρετε;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΟΣ! ΣΥΜΦΩΝΩ ΦΙΛΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 2021!

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα