Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Eυελιξία για να σηκωθεί και πάλι ο γίγαντας της Ελληνικής Οικονομίας

κείμενο από το ypodomes.com
Η κρίση έχει χτυπήσει κόκκινο καθώς τα επίσημα στοιχεία ανεργίας είναι άκρως απογοητευτικά. Η ανεξέλεγκτη πλέον πτώση της χώρας έχει προκαλέσει αλλεπάλληλα domino και μεγάλες εταιρείες γονατίζουν.

Το φρένο που αναζητείται προς το παρόν δεν έχει βρεθεί και το ψαλίδισμα των μισθών δεν φαίνεται μέχρι τώρα να αποδίδει. Από την άλλη παρουσιάζονται φαινόμενα ασφυξίας σε πολλούς κλάδους της οικονομίας με πρώτο και καλύτερο τον κατασκευαστικό.

Το 2013 προμηνύεται καλύτερο καθώς περιμένουμε μία μικρή Άνοιξη στο θέμα των έργων όμως αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Η ιδιωτική κατασκευή είναι σε εντελώς απογοητευτικά επίπεδα και αυτό που κανείς δεν γνωρίζει είναι πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση «αρρώστιας» στην πάλαι ποτέ ατμομηχανή της οικονομίας.

Κρίνοντας από τα αποτελέσματα άλλων οικονομιών με πολύ χαμηλά εισοδήματα δεν φαίνεται ότι θα έχουμε άνοδο της κατασκευής για τα επόμενα χρόνια καθώς δεν υπάρχει ανεπηρέαστη κοινωνική τάξη από την κρίση. Άρα το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τον γονατισμένο γίγαντα;

Αν επιλέξουμε με δημόσια έργα να δώσουμε ανάπτυξη στον τομέα θα πέσουμε στην ίδια παγίδα από την οποία γίνεται μάχη για να βγούμε, και σίγουρα δεν θα επιλύσουμε το πρόβλημα. Τα δημόσια έργα πρέπει να γίνονται στοχευμένα και με αποτέλεσμα που θα είναι ικανοποιητικό.

Αν γίνουν έργα απλά και μόνο για να υπάρχει κατασκευή τότε θα βγάζουμε από την μία τσέπη για να τα βάλουμε στην άλλη. Πρόσφατα κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν πως τα επόμενα χρόνια ο ιδιωτικός τομέας θα δώσει νέες θέσεις απασχόλησης και όχι ο δημόσιος εννοώντας και τις θέσεις στο Δημόσιο αλλά και τις έμμεσες δουλειές.

Τα όπλα για τις κατασκευές δεν μπορεί σε αυτό το επίπεδο οικονομίας που είμαστε να είναι μόνο δύο: επενδύσεις και κίνητρα. Οι επενδύσεις είναι ίσως ο κρισιμότερος κρίκος για να αρχίσει ο γονατισμένος γίγαντας της κατασκευής να αρχίσει να κινείται. Σε αυτή τη φάση είναι ευκαιρία να μπουν επενδυτές καθώς είναι πλέον πολύ πιο συμφέρουσα «γειτονιά» η Ελλάδα.

Οι επενδύσεις αυτές πρέπει να τύχουν αποφυγή της γραφειοκρατίας και να προωθηθούν από την ίδια την Κυβέρνηση καθώς αυτές θα δώσουν θέσεις εργασίας και νέες προοπτικές.

Τα κίνητρα από την άλλη είναι το όπλο για να υπάρξουν μεγάλα κατασκευαστικά γεγονότα που θα δώσουν και την ώθηση που χρειάζεται ο κλάδος. Τα κίνητρα πρέπει να είναι τέτοια έτσι ώστε να υπάρχει το κατάλληλο μείγμα για την ανάπτυξη. Μικρότερη φορολόγηση, επιδότηση μισθοδοτικού κόστους, οικονομική βοήθεια.

Ο Δημόσιος Τομέας είναι τρίτος πλέον στην νέα κατάσταση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πλέον πως οι «δουλειές του Δημοσίου» θα φέρουν επανάσταση. Είναι ξεπερασμένη φιλοσοφία και πρακτική και η αποτυχία της στην Ελλάδα είναι γραμμένη με τεράστια γράμματα.

Ο συνδυασμός επενδύσεων, κινήτρων, έργων Δημοσίου και μία σειρά από κινήσεις θα φέρουν την Άνοιξη στις κατασκευές. Θαύματα δεν μπορούμε να περιμένουμε,  ούτε εμείς ως πολίτες, ούτε όμως και το Δημόσιο ως δημιουργός της σημερινής κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα