Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Αθήνα: Η 8η μεγαλύτερη Μητρόπολη της Ευρώπης

κείμενο από το ypodomes.com
Η πρωτεύουσα της χώρας, η Αθήνα συγκαταλέγεται μέσα στις 10 πολυπληθέστερες περιοχές σε όλη την Ευρώπη. Η τάση που ξεκίνησε από τις αρχές του 20ου αιώνα και κορυφώθηκε στα τέλη του δημιούργησε μία πολύ μεγάλη Μητροπολιτική περιοχή που έχει την ικανότητα να δημιουργεί πλούτο και να είναι μία από τις πόλεις σύμβολα της Ευρώπης.

Με πληθυσμιακά κριτήρια η Μητροπολιτική Αθήνα βρίσκεται στην 8η θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης. Συγκεκριμένα βρίσκεται πίσω από:

1.ΛΟΝΔΙΝΟ 11.917.000
2.ΠΑΡΙΣΙ 11.089.000
3.ΜΟΣΧΑ 10.965.642
4.ΜΑΔΡΙΤΗ 5.804.829
5.ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΟΥΡ 5.302.179
6.ΒΕΡΟΛΙΝΟ 4.971.331
7.ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 4.233.638
8.ΑΘΗΝΑ 4.013.368


Συμπληρώνοντας την δεκάδα βρίσκουμε το ΑΜΒΟΥΡΓΟ με 3.134.620 και το ΜΙΛΑΝΟ με 3.076.643 κατοίκους.

Αυτό το στοιχείο μας δείχνει πόσο σημαντική είναι η θέση της πόλης μέσα στην Ευρώπη αλλά και πόσο επίκαιρη είναι η ανάγκη η Αθήνα να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια έχοντας το προνόμια να είναι στο «champion league» των πόλεων της Γηραιάς Ηπείρου.

Αντίστοιχα η διαφορά που έχει με όλες τις παραπάνω Μητροπόλεις είναι πως βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τις απαραίτητες υποδομές που θα την καταστήσουν ισάξιο και υπολογίσιμο συμπαίκτη και θα της δώσουν μία ισχυρή θέση ανάμεσα στις ισχυρές τοπικές οικονομίες της Ευρώπης.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως όλες οι παραπάνω πόλεις έχουν εκτεταμένο δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς που καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο τμήμα των περιοχών ενώ διαθέτουν εξελιγμένες πύλες εισόδου (αεροδρόμια, Λιμάνια, αστικούς αυτοκινητόδρομους) που χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την καθημερινότητα της ίδιας της πόλης αλλά λειτουργούν ως ένας μεγάλος πυρήνας της ευρύτερης περιοχής της χώρας τους και λειτουργούν ως τεράστια hub για μεταφορές, τουρισμό κ.α

Στην περίπτωση της Αθήνας, σίγουρα έχουμε καλύψει μεγάλο μέρος της απόστασης καθώς υπάρχουν σχετικά δίκτυα από αυτοκινητόδρομους, Μετρό, Τραμ κ.α, όμως  μόλις ανακαλύψαμε την δύναμη της συνένωσης λιμανιών και σιδηροδρόμων με την Μητρόπολη να διαθέτει 4 μεγάλα λιμάνια (Πειραιάς, Ελευσίνα, Ραφήνα, Λαύριο) για την εμπορική τους εκμετάλλευση και την μεταφορά προϊόντων και υλών προς την Νότια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Μόλις λίγα χρόνια πριν συνειδητοποιήσαμε πως βιώσιμη πόλη είναι αυτή που έχει επαρκή μέσα μεταφοράς, περιβαλλοντικά φιλικά οχήματα και αστικούς αυτοκινητόδρομους που θα βοηθούν στην γρήγορη και άνετη μετακίνηση μέσα στον σφιχτό κλοιό της πόλης.

Λόγω της διαφαινόμενης ραγδαίας ανάπτυξης του τουρισμού είναι σημείο συζήτησης αν  το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος πρέπει να ενδυναμωθεί και να σχεδιαστεί η δημιουργία και του δεύτερου terminal πριν αυτό γίνει βασανιστική ανάγκη.

Έτσι μπορεί  η Αθήνα να βρίσκεται 8η σε όλη την Ευρώπη πληθυσμιακά όμως αν κάνουμε την κατάταξη σύμφωνα με τις υποδομές της, τότε το νούμερο που θα την χαρακτηρίζει θα είναι αρκετά-αρκετά χαμηλότερα. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι και το κρίσιμο για το άν θα μπορέσει τελικά να ανταγωνιστεί με ίσους όρους τις άλλες μεγάλες Μητροπόλεις και να επωφελείται από την τάση για ανάδειξη τους, που όσο πάει μεγαλώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα