Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΕΟ ΕΣΠΑ: Οργάνωση και στόχευση για να πετύχει

κείμενο από το ypodomes.com
Ημερολογιακά το καλοκαίρι μας τελείωσε. Η νέα σεζόν 2014-2015 είναι εδώ από σήμερα και μαζί το Φθινόπωρο για να μας φέρει πιο κοντά στις εξελίξεις στον χώρο των υποδομών. Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω ακριβώς πέρυσι τέτοια μέσα τα πράγματα ήταν ακόμα αμφιταλαντευόμενα.

Από την άποψη λοιπόν της σταθερότητας είναι σαφές ότι κινούμαστε σε πιο ασφαλή νερά. Όλα σχεδόν τα έργα της κρίσης είναι σε κατασκευή με μικρές πια εξαιρέσεις. Η πληθώρα μεγάλων έργων θα φανεί άλλωστε μέσα από το νέο Κατάλογο με τα Μεγάλα έργα του Ypodomes.

Σχεδόν 100 μεγάλα έργα βρίσκονται μέσα σε αυτό τον κατάλογο και μάλιστα υπάρχουν και αρκετά νέα έργα (περισσότερα από 10) μέσα σε αυτόν. Μία μικρή σημείωση είναι πως πρόκειται για έργα που δημοπρατήθηκαν το 2013 ή παλαιότερα.

Φέτος η χρονιά θα ολοκληρωθεί ως η φτωχότερη σε παραγωγή νέων έργων εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό το γεγονός δεν απασχολεί και τόσο πολύ, κυρίως γιατί έχει να κάνει με το σύνηθες κενό μεταξύ δύο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Είμαστε ακριβώς εκεί που τελειώνει (τελείωσε επί της ουσίας) το ένα ΕΣΠΑ και ξεκινά το άλλο.

Παρά την αδημονία που υπάρχει για νέα έργα, στην πραγματικότητα αυτή την εποχή κατασκευάζονται έργα σε όλη την επικράτεια, ίσως και συνολικά (και χρηματικά) περισσότερα από όσα κατασκευάζονταν στην προ-Ολυμπιακή περίοδο.

Έτσι, πολλές φορές έχοντας κατά νου ότι ένα έργο ωρίμασε τόσο ώστε να δημοπρατηθεί, έχουμε ακούσει και δει να δημοπρατείται «άμεσα» το ένα ή το άλλο έργο. Το νέο ΕΣΠΑ σχεδόν έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του και εντός των τοιχών και τα αποτελέσματα του, δηλαδή τα έργα που θα προκριθούν προς κατασκευή θα τα δούμε να δημοπρατούνται από τα τέλη του φετινού έτους και κατά κύριο λόγο το 2015 και μέχρι το 2019.

Ενδιαφέρον θα έχει σε πρώτη φάση να δούμε ποια είναι αυτά τα έργα. Εκείνα που γνωρίζουμε, είναι εκείνα που διαβάζουμε συνεχώς για αυτά. Το οδικό έργο Πάτρα-Πύργος, οι αναπλάσεις Πανεπιστημίου και Φαληρικού Όρμου κ.α

Στην παρούσα χρονική περίοδο ίσως το σημαντικότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να οργανωθούμε. Η τσαπατσουλιά με την οποία πολλές φορές στο παρελθόν αντιμετωπίζαμε τα ΚΠΣ (ή ΕΣΠΑ) μας έχει κοστίσει σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Κάτι άλλο που επίσης έχει εξαιρετική σημασία και συνδέεται με την οργάνωση είναι το στρατηγικό πλάνο που έχουμε ανά κατηγορία έργων. Σήμερα πιο πολύ μοιάζει με αγώνα του ποιος θα καταφέρει να περάσει το «δικό του» έργο και να χρηματοδοτηθεί, παρά την πραγματοποίηση βήμα-βήμα σε ένα συνολικό σχέδιο υλοποίησης οδικών-σιδηροδρομικών- συγκοινωνιακών ή άλλων έργων.

Η δημιουργία ενός σαφούς πλάνου, ενός «Ρυθμιστικού έργων» σε όλες τις Περιφέρειες θα δημιουργήσει μία ομαλή πεπατημένη που θα είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί αλλά και θα βοηθήσει στην συνολική επίτευξη του σχεδίου ισόρροπης ανάπτυξης της χώρας. Με ένα τέτοιο πλάνο θα πάψει η ανομοιογενής πραγματοποίηση έργων η ανάπτυξη Περιφερειών εις βάρος άλλων και τελικά θα δημιουργήσει επιτυχία.

Τελικά, αυτό που είναι απαραίτητο είναι το πόσο πολύ θέλουμε αυτό το ΕΣΠΑ να πετύχει, να δημιουργήσει την αυριανή χώρα και να δώσει το κάτι παραπάνω που ζητούν οι πολίτες. Μία καλύτερη ζωή, σε μία καλύτερη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα