Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

ΒΟΑΚ: Τα 2 δις κόστους στέλνουν το έργο στο Πακέτο Γιουνκέρ

κείμενο από το ypodomes.com
Στο Πακέτο Γιουνκέρ έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την συνολική ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ στην Κρήτη. Η μεταμόρφωση του σημερινού δρόμου από καρμανιόλα σε σύγχρονο ασφαλή αυτοκινητόδρομο είναι ένα αίτημα των Κρητικών εδώ και πολλά χρόνια, αίτημα που όμως δεν έφτασε ποτέ στην έγκριση του Υπουργείου.

Σήμερα ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης έχει με τη μορφή ολοκληρωμένου κλειστού αυτοκινητόδρομου λιγότερα από 50χλμ. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και εργολαβίες που ολοκληρώθηκαν σχετικά πρόσφατα είχαν χαρακτηριστικά απλής εθνικής οδού και όχι κλειστού αυτοκινητόδρομου.

Υπενθυμίζεται ότι κατασκευασμένα ή υπό κατασκευή είναι τα τμήματα: Κίσσαμος – Χανιά, παράκαμψη Χανίων (Χανιά – Σούδα), Ατσιπόπουλο – Αμάρι, Πάνορμος – Εξάντης (δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα έργα) , Λινοπεράματα – Γούρνες (παράκαμψη Ηρακλείου), Αγ. Νικόλαος – Καλό Χωριό, Αυχένας Αγκαθιάς – Σητεία. Στο σύνολο τους είναι 110 χλμ.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Για το ΣΕΣ 2014-2020 θα διατεθούν μόλις 165εκ.ευρώ όταν για την ολοκλήρωση όλου του άξονα υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν περίπου 2 δις ευρώ. Ακόμα και έτσι όμως σήμερα ωριμότητα για κατασκευή υπάρχει μόνο στον Ημικόμβο Μοχού (Ν. Ηρακλείου) με προϋπολογισμό δημοπράτησης 3,5 εκ. ευρώ, ενά έργο που δεν προσφέρει καθόλου νέα χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου.

Μέση ωριμότητα από πλευράς μελετών παρουσιάζουν έξι οδικά τμήματα με συνολικά μήκη 21χλμ. αυτοκινητόδρομου (Καλύβες – Αγ. Πάντες 7χλμ,, Εσταυρωμένος – Πάνορμος 7 χλμ., Μάλια – Νεάπολη 7 χλμ.) και 11χλμ. μονού κλάδου (Παράκαμψη Κισσάμου 6,5 χλμ., Καλό Χωριό – Γέφυρα Φρουζή 5 χλμ.). Η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη κατασκευής τους είναι 291,5 εκ. ευρώ. Τα παραπάνω τμήματα διαθέτουν εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΜΠΕ ή πρόκειται να εγκριθεί στο επόμενο διάστημα.

Έχουμε ήδη ..ξεπεράσει το ποσό του ΣΕΣ και όμως 92 χιλιόμετρα από τον οδικό άξονα είναι με χαμηλή ωριμότητα μελετών.  Από αυτά είναι 52χλμ. μελλοντικού αυτοκινητόδρομου (Βρύσες – Πετρέ 16 χλμ., Πετρέ – Ατσιπόπουλο 8 χλμ., Αμάρι – Εσταυρωμένος 7,5 χλμ., Φόδελε – Λινοπεράματα 15χλμ, Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος 5,5 χλμ.) και 40χλμ. μονού κλάδου (Γέφυρα Φρουζή – Καβούσι 7 χλμ., Καβούσι – Αυχένας Αγκαθιάς 33 χλμ)

Χωρίς να υπάρχουν καν μελέτες είναι άλλα 65,5χλμ. μελλοντικού αυτοκινητόδρομου. Πολλά από αυτά είναι δε κεντρικά τμήματα του οδικού άξονα (Καλύβες- Αγ. Πάντες, Αγ. Πάντες – Βρύσες, Εξάντης – Φόδελε, Χερσόνησος – Μάλια, Α/Κ Μαλίων, Μάλια – Νεάπολη).

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης  εκτιμά ότι το συνολικό κόστος υλοποίησης όλου του δρόμου ανέρχεται σε 1,5 -2,0 δις. Ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του για να ολοκληρωθούν οι μελέτες μέσης και χαμηλής ωριμότητας θα απαιτηθεί χρηματοδότηση της τάξης των 8 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον θα χρειαστεί να γίνουν και νέες αναθέσεις μελετών καθόσον με βάση κυρίως τις περιβαλλοντικές μελέτες προέκυψαν πρόσθετα τεχνικά έργα (σήραγγες, μεγάλες γέφυρες) που δεν περιλαμβάνονται στα αρχικά συμβατικά αντικείμενα με εκτιμώμενη δαπάνη της τάξης των 3 εκατ. ευρώ.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που θα συναντήσει (εφόσον τελικά υλοποιηθεί) το έργο είναι οι απαλλοτριώσεις κηρύσσονται από το Υπ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. μετά την ένταξη ή προένταξη των έργων, καθώς απαιτούν από τον Νόμο χρηματοδότηση και ενάριθμο, αλλά υπόκεινται στην νομική διαδικασία του Ν. 2882/2001 και στην αρμοδιότητα των Εφετείων από όπου καθορίζονται και οι τιμές μονάδας. Άρα το κόστος και ο χρόνος στις απαλλοτριώσεις υπόκεινται στην διαδικασία των δικαστηρίων και η ακριβής εκτίμηση τους είναι επισφαλής.

ΔΥΟ ΤΥΠΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ
Σε ό,τι αφορά την τυπική διατομή (τύπος αυτοκινητόδρομου) του υπό μελέτη ΒΟΑΚ:
α) Στο τμήμα Χανιά-Αγ. Νικόλαος μήκους περίπου 200 χλμ. έχει επιλεγεί η διατομή τετράϊχνου αυτοκινητόδρομου με ανισόπεδους κόμβους και πλήρες παράπλευρο δίκτυο.

β) Στα τμήματα Κίσσαμος-Χανιά και Αγ. Νικόλαος-Σητεία συνολικού μήκους περίπου 100 χλμ έχει επιλεγεί η δίϊχνη διατομή.

Προκείμενου να ιεραρχηθούν τα προς εκτέλεση έργα και να αποφασιστεί και ο τρόπος χρηματοδότησης αυτών, κρίθηκε απαραίτητη η ανάθεση γενικότερης μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού με προεκτιμώμενο προϋπολογισμό 7,5 εκατ. ευρώ.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ;
Τώρα περνάμε στο καυτό ζήτημα της χρηματοδότησης. Όπως είπαμε παραπάνω από το ΣΕΣ 2014-2020 υπάρχουν μόλις 165 εκατ. (και αφορούν στο Πάνορμος – Εξάντης, Γούρνες – Χερσόνησος και επεμβάσεις οδικής ασφάλειας κατά τμήματα στο σύνολο του άξονα) από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου στο νέο ΕΣΠΑ.

Για όλα τα υπόλοιπα τμήματα οι ελπίδα εναποτίθενται στο Πακέτο Γιουνκέρ και στη μόχλευση κεφαλαίων την οποία προσφέρει. Εδώ όμως υπάρχει και ένα μεγάλο "μυστικό". Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Π.Γ (στα αγγλικά EFSI) πρέπει να έχουν "απόδοση" και ο μοναδικός τρόπος για να έχουν απόδοση στον ΒΟΑΚ είναι η ύπαρξη διοδίων για να αποπληρωθεί η επένδυση...

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Ο Τομεάρχης Υποδομων της ΝΔ,  Λευτέρης Αυγενάκης σε επίσκεψη που έκανε σε εργοτάξια του τμήματος Γούρνες-Χερσόνησος, δήλωσε: «Δυστυχώς, η πραγματικότητα για τον ΒΟΑΚ είναι σκληρή. Τα νούμερα είναι απογοητευτικά και η ευθύνη είναι συνολική και για όλους μας. Αρκετά με τα τόσα χρόνια που πέρασαν, με τα τόσα χρήματα που δεν αξιοποιήθηκαν, εθνικά και ευρωπαϊκά, κυρίως όμως με τις τόσες ζωές που χάθηκαν και που κινδυνεύουν να χαθούν εάν δε συνεργαστούμε και δε φέρουμε αποτελέσματα άμεσα.

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει με το ΒΟΑΚ, και επιπλέον έχει αποσύρει και όλα τα προτεινόμενα έργα, μεταξύ αυτών και έργα για το ΒΟΑΚ, για έγκριση από το πακέτο Γιούνκερ. Πρέπει να εξετάσουμε όλους τους τρόπους χρηματοδότησης. Πρέπει να μιλήσουμε με ρεαλισμό και χωρίς ιδεοληψίες εάν θέλουμε να έχουμε την επόμενη πενταετία το μεγαλύτερο μέρος του ΒΟΑΚ ολοκληρωμένο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα