Υποδομές στην Ελλάδα

Κυριακή, 10 Μαΐου 2015

Με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνεται το Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ.Νιάρχος

κείμενο από το ypodomes.com
Το μεγάλο έργο πολιτισμού αλλά ανάπλασης του Φαληρικό Δέλτα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής. Εδώ και μερικούς μήνες έχουμε περάσει στην τελική φασή που είναι η τοποθέτηση του ηλιακού στεγάστρου ενώ θα ακολουθήσει το ντύσιμο του κτιριακού συμπλέγματος και η ολοκλήρωση του εσωτερικού τους.

Στο χρονοδιάγραμμα είμαστε εντός και όπως όλα δείχνουν σε περίπου 1 έτος από σήμερα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά. Οι πόρτες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα ανοίξουν τις πύλες τους για το κοινό στο πρώτο εξάμηνο του 2017  μιας κια όπως μαθαίνει το ypodomes.com μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής θα χρειαστούν περίπου 10 μήνες για να λειτουργήσει καθώς θα πρέπει να γίνει η μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΩΡΕΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ιδιωτική δωρεά για έργο υποδομής της χώρας που έχει γίνει ποτέ. Από το 2007 και μετά που ξεκίνησε η μεγάλη προσπάθεια για την αξιοποίηση του χώρου στον παλιό Ιππόδρομο του Φαλήρου φάνηκε πως υπήρχαν τεράστιες δυνατότητες.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, άδραξε την ευκαιρία και παρουσίασε το όραμα του για τον χώρο, έκανε τις μελέτες και τελικά βρισκόμαστε σε ένα μικρό και συνάμα μεγάλο θαύμα. Το έργο ξεκίνησε στην κυριοληεξία εν μέσω κρίσης το Φθινόπωρο του 2012 και μέσα σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα ωριμάζει κατασκευαστικά.

Για να γίνει αυτό δυνατό χρειάστηκε να ξεπεραστούν μεγάλες δυσκολίες και μεγάλο χρηματικό κόστος. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το συνολικό εγχείρημα θα κοστίσει 566εκ.ευρώ, ποσό που δαπανάται 100% από το ΙΣΝ ως δωρεά.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
Στο Φαληρικό Δέλτα στο χώρο του παλιού Ιππόδρομου οι εργασίες "μεταμόρφωσης" τρέχουν. Από το καλοκαίρι και μετά θα δούμε να πρασινίζει το πάρκο που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ όπως είπαμε παραπάνω στήνεται και η στέγη-σύμβολο. Μέσα στο 2016 όλα θα έχουν τελειώσει. Το κτίριο θα «ντυθεί» εξωτερικά με τζάμι έτσι ώστε οι επισκέπτες να έχουν απεριόριστη θέα. Ο κήπος-πάρκο θα αρχίσει να γεμίζει με μικρά και μεγάλα δέντρα ενώ μία εντυπωσιακή υδάτινη επιφάνεια θα δεσπόζει μπροστά.

Στο εσωτερικό θα ολοκληρωθούν τα οικοδομικά έργα και τα έργα επένδυσης του χώρου. Η Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και η Νέα Λυρική Σκηνή θα είναι έτοιμες έτσι ώστε λίγους μήνες μετά, προς τα τέλη του 2016 να ανοίξουν τις πύλες τους για το κοινό.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα είναι και η πολιτιστική "ναυαρχίδα" των έργων-πολιτισμού και ανάπλασης στην Αθήνα. Η Βιβλιοθήκη, η Όπερα, το πάρκο Σ.Νιάρχος θα δώσουν άλλη διάσταση στην περιοχή, στην Αθήνα, στην Ελλάδα. Θα χαρίσουν στην πόλη ένα εμβληματικό hot-spot, πόλο έλξης για τους πολίτες, τους ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού και τους επισκέπτες της πόλης.

Τα δύο κυρίαρχα ερωτήματα που τελικά τίθενται σε αυτή τη χρονική περίοδο είναι επίσης επίκαιρα: Πως θα μπορέσει ο χώρος να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα (αυτά που θα υπάρχουν όταν δοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο) και πως θα υπάρχει πρόσβαση στο κοινό με μέσο σταθερής τροχιάς.

Σχετικά με το δεύτερο είχαν γίνει κάποιες πρώτες κινήσεις πέρυσι αλλά δεν υπήρξε συνέχεια λόγω των πολιτικών εξελίξεων που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα