Μέσα από αυτό το blog και από τις αναρτήσεις που έχουν δημοσιευθεί ασχολούμενος με το θέμα του ΟΣΕ και του Προαστιακού έχω γράψει και εσείς έχετε σχολιάσει τα τεκταινόμενα. Ένα από τα θέματα που μας απασχολούν (αλλά κυρίως αυτούς που ζουν κατά μήκος) είναι η υπογειοποίηση του διαδρόμου στο τμήμα Ρουφ- 3 Γέφυρες. Πρόκειται για ένα τμήμα μερικών χιλιομέτρων το οποίο όμως επηρεάζει την κίνηση τόσο των τρένων όσο και των πολιτών. Αυτή τη στιγμή ο διάδρομος είναι δυστυχώς επιφανειακός και έχει πλείστες ισόπεδες διαβάσεις. Αυτό δυσχεραίνει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων αφού πρέπει να περιμένουν τα πολλά τρένα που περνούν ημερησίως αλλά και των τρένων που δεν μπορούν να δρομολογήσουν περισσότερα τρένα στις γραμμές του.
Γενικώς είναι απαράδεκτο στην πρωτεύουσα των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων και εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών στο κεντρικό της τμήμα να υπάρχουν ισόπεδες διαβάσεις τη στιγμή που στο υπόλοιπο κεντρικό άξονα Πάτρα - Αθηνά - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι καταργούνται όλες οι ισόπεδες διαβάσεις.
Το ιστορικό της υπογειοποίησης αυτού του τμήματος τα τελευταία χρόνια έχει μας έχει απασχολήσεις πολλές φορές. Από δημαρχίας Αβραμόπουλου έχουν γίνει ενστάσεις και προτάσεις υπογειοποίησης οι οποίες συνεχίστηκαν με Μπακογιάννη και Κακλαμάνη τώρα. Αυτή τη στιγμή συζητείται το ενδεχόμενο υπογειοποίησης 1.800 μέτρων στα όρια του Δήμου Αθηναίων στο τμήμα επί της Κωνσταντινουπόλεως και της περιοχής των Σεπολίων.
Το θέμα είναι ότι όλα αυτά είναι μόνο συζητήσεις και ακόμα δεν έχουν διενεργηθεί μελέτες και όλα τα σχετικά προετοιμασίας ενός τέτοιου έργου. 'Άρα το σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία φαντάζει δύσκολη η υπογειοποίηση αυτή , εκτός και αν υπάρξει η πολιτική βούληση προώθησης ενός -κατά τη γνώμη μου- πολύ σημαντικού έργου.
Δεν μπορεί να περνάει το τρένο στο κέντρο της πόλης και να υπάρχουν ισόπεδες διαβάσεις. Καταρχάς 'κόβει' την πόλη στην μέση. Μετά είναι το θέμα του θορύβου. Στην τελική ανάλυση όμως δεν μπορεί να δίνονται εκατομμύρια Ευρώ για έργα στη επαρχία με τη δικαιολογία ότι πρέπει να υπάρξει και εκεί ανάπτυξη. Συμφωνώ αλλά μήπως ξεχνάμε ότι στην Αθήνα ζει το 45% του συνολικού πληθυσμού; Αυτό δε μετράει στη ανάπτυξη του τρένου γενικότερα;
Διάβασα και τις ενστάσεις σχετικά με την συχνότερη διέλευση τρένων σε αυτό το τμήμα. Όμως η εμπορική επιτυχία του τρένου μέσα στην πόλη εξαρτάται κυρίως από τη συχνότητα. Εξάλλου ένα τρένο μπορεί να μεταφέρει παραπάνω από 100 και 200 ακόμη άτομα, ενώ τα αυτοκίνητα πλέον είναι 1 ή 2; Ποιός έχει προτεραιότητα; Το τροχαίο υλικό που όντως λείπει είναι σφάλμα του ΟΣΕ. Δεν είναι δυνατό να ανοίγεις γραμμές και σταθμούς και να μην προμηθεύεσαι τροχαίο υλικό. Είναι σαν να σαμποτάρεις την εξέλιξη του μέσου.
Εν πάσει περίπτωση για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα της ανάρτησης για μένα προσωπικά ένα είναι το συμπέρασμα.
ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ!!! ΑΜΕΣΑ!
ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε και ο Θάνος Μωραΐτης από διευθυντής της
Κοινοβουλευτικής Ομάδας
-
Την παραίτησή του από διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
ανακοινώνει με επιστολή του πρός τον Πρόεδρο της ΚΟ Νίκο Παππά, ο βουλευτής
Θάνος...
Πριν από 1 εβδομάδα
2 σχόλια:
Σίγουρα θα ήταν όμορφο και σημαντικό αν γινόταν υπογειοποίηση της γραμμής του ΟΣΕ εντός της Αθήνας. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα εξής:
1. Οι γραμμές του τρένου προϋπήρχαν πολλά χρόνια και η πόλη αναπτύχθηκε γύρω από αυτές, όχι το αντίθετο.
2. Το κόστος υπογειοπίησης όλης της γραμμής θα είναι πολύ υψηλό. Αντίθετα η υπογειοποίηση των δρόμων στα σημεία που αυτοί διασταυρώνονται με τις γραμμές, υποθέτω ότι θα είναι ένας πιο οικονομικός τρόπος.Τα εξοικονομηθέντα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν για βελτίωση ή ανάπτυξη του δικτύου σε άλλες περιοχές. Το κόστος είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τα δημόσια έργα και πρέπει να εξετάζονται και οι εναλλακτικές λύσεις.
3. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού κατά τη διάρκεια των έργων. Είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε την μη λειτουργία του ΟΣΕ και του προαστιακού ως το κέντρο της πόλης για όσο διάστημα διαρκούν τα έργα, τη στιγμή μάλιστα που ξεκινάνε τη λειτουργία τους οι σημαντικότατες επεκτάσεις προς Χαλκίδα - Θήβα;
4. Ας μην ξεχνάμε ότι σε όλες τις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης (και σε χώρες πολύ πιο εξελιγμένες και πλούσιες από τη δική μας) οι γραμμές του τρένου φτάνουν ως το κέντρο των πόλεων και τις διασχίζουν. Το Λονδίνο, το Βερολίνο κτλ είναι γεμάτα επιφανειακές σιδηροδρομικές γραμμές. Βέβαια αυτές δεν διασταυρώνονται με δρόμους, αλλά όπου συναντώνται υπάρχουν τοπικές υποδομές με γέφυρες, υπογειοποήσεις δρόμων κτλ.
Φίλε Θωμά,
Η υπογειοποίηση δεν είναι απλά όμορφη, είναι ανάσα ζωής για την περιοχή εκατέρωθεν των γραμμών.
Ως κάτοικος της οδού Κωνσταντινουπόλεως (εντός της οποίας περνούν οι γραμμές) και ως χρήστης και του σιδηροδρόμου (και των λοιπών ΜΜΜ) θα ήθελα να σε ενημερώσω για ορισμένα πράγματα που ίσως δεν έτυχε να γνωρίζεις.
-Η πόλη προϋπήρχε του σιδηροδρομικού δικτύου. Αναπτύχθηκε μάλιστα πολύ γρηγορότερα από το σιδηρόδρομο, που διακινούσε ελάχιστους συρμούς μέχρι και μετά τον πόλεμο.
-Η μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων πχ από τα Σεπόλια προς την οδό Λιοσίων (ΙΚΑ, σχολεία, εμπορικά, παντοπωλεία, λεωφορειακές γραμμές, αστυνομικό τμήμα, εκκλησίες πχ Αγ. Μάρκου, ηλεκτρικός πχ Αγ. Νικολάου, κοκ) γινόταν σχετικά εύκολα από τις επίγειες διαβάσεις.
-Η προοπτική ηλεκτροκίνησης-προαστιακού επέβαλε στο υπουργείο Μεταφορών, εν όψει και των ΟΑ 2004 να αναπτύξει τον προαστιακό και να υπογειοποιήσει τις γραμμές, σε μεγάλο μέρος του δήμου Αθηναίων, για μια σειρά λόγων, που δεν σχετίζονται μόνο με τη μετακίνηση πεζών και οχημάτων, αλλά και με το πλήθος των συρμών (σήμερα, με δύο διαθέσιμες γραμμές, οκτώ συρμοί προαστιακού ωριαίως, συν οι επιβατηγές, οι εμπορικές κλπ).
-Η απελευθέρωση εκατοντάδων στρεμμάτων μπορεί να αποδώσει χώρους πρασίνου και παιδοτόπων που απουσιάζουν από την περιοχή, και ενδεχομένως κάποιων εμπορικών χρήσεων (πχ αναψυκτηρίων). Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι το νέο «οικόπεδο» θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του ΟΣΕ..
-Οι καθυστερήσεις της πολιτικής ηγεσίας, η αδυναμία ανεύρεσης του «κατάλληλου» αναδόχου, οι αδυναμίες της εκάστοτε ηγεσίας στον ΟΣΕ έφεραν πίσω την υπογειοποίηση. Μόνο μετά τις επίμονες προσπάθειες κατοίκων και δημοτικών αρχών (με προσφυγές στα ανώτατα δικαστήρια) επανήλθε στον προγραμματισμό του οργανισμού προς υλοποίηση.
-Αντιλαμβάνομαι ότι η ζοφερή κατάσταση που βιώνουμε ως κάτοικοι δεν είναι εύκολα ορατή για κάποιον που την αντιμετωπίζει θεωρητικώς ή περνά από την περιοχή μόνο ως επιβάτης. Δεν είναι εύκολο να μυρίσει τη σκόνη, να νιώσει τα εκτός ορίων ντεσιμπέλ που παράγουν τροχοί, γραμμές και κόρνες. Δεν φαίνονται οι μαθητές όταν κλείνουν τα αυτιά τους -εν ώρα μαθήματος- στο σχολείο που εφάπτεται των γραμμών. Οι γριούλες που προσπαθούν αγκομαχώντας να ανέβουν τα λίγα σκαλιά της γραμμής για να πάνε στο σούπερ-μάρκετ, στο γιατρό τους ή στην εκκλησία. Οι μανάδες με τα καρότσια να αναπηδούν τις γραμμές κάτω από τις πινακίδες του ΟΣΕ «η διέλευση γίνεται με ευθύνη των διερχομένων». Τους νεκρούς κάθε χρόνο από τις αμαξοστοιχίες που δεν τηρούν τα όρια ταχύτητας. Κάποτε, μου έλεγε ένας συνταξιούχος οδηγός λεωφορείων, υπήρχε τροχονόμος που ήλεγχε τέτοιες παραβάσεις! Ας αφήσουμε όμως τα δακρύβρεχτα μιας και φαίνεται ότι δεν ζούμε πλέον σε κοινωνία αλληλεγγύης, προς όφελος όλων..
-Ας μιλήσουμε για τις ενστάσεις. Στα Σεπόλια, οι γραμμές είναι τρεις (μία ανά κατεύθυνση και μία ανενεργή-πρώην μετρική). Για να γίνουν τέσσερις θα πρέπει ή να μειωθεί το εύρος της οδού Κωνσταντινουπόλεως (άρα επιπλέον μποτιλιαρίσματα) ή να αναπτυχθούν υπογείως.
-Το κόστος της υπογειοποίησης δεν είναι υψηλό ούτε χρονοβόρο. Μάλλον θα γίνει με τη μέθοδο της εκσκαφής και επανεπίχωσης και δεν θα χρησιμοποιηθούν μετροπόντικες κλπ Δεν επανέρχομαι στις δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης μέρους του απελευθερωμένου χώρου από τον ΟΣΕ, αν και το πράσινο, η ανεμπόδιστη μετακίνηση κλπ δεν μετριούνται σε ευρώ..
-Οι επιβάτες του προαστιακού προς το ΣΚΑ θα χρειαστεί να μετακινηθούν με άλλα μέσα (λεωφορεία ΟΣΕ, άλλα ΜΜΜ) για όσο διάστημα θα γίνονται τα έργα της υπογειοποίησης, που σημειωτέον θα είχαν τελειώσει πριν το 2004 με βάση τον αρχικό προγραμματισμό.. Δεν καταλαβαίνω το ερώτημά σου εάν θα «ανεχτούμε την μη λειτουργία του ΟΣΕ και του προαστιακού ως το κέντρο της πόλης για όσο διάστημα διαρκούν τα έργα». Χρέος μας είναι να λειτουργεί ο ΟΣΕ σωστά. Πχ να εφαρμόζει εγκαίρως τα έργα που έχει προγραμματίσει (βλέπε υπογειοποίηση) να μην υπαναχωρεί, να μην αδιαφορεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (βλέπε αποφάσεις ΑΠ) κοκ. Δυστυχώς, ανεχόμαστε πολλά από τα λάθη και τις παραλείψεις του ΟΣΕ, και ως επιβάτες και ως κάτοικοι. Στη γειτονιά μου υπάρχει η «στάση Θυμαράκια» του ΟΣΕ που δεν λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, παρά την εμφάνιση του προαστιακού και την αύξηση των κατοίκων. Το πρόγραμμα «ΟΣΕ-τηλεπικοινωνίες» που θα εξυπηρετούσε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών ..χάθηκε. Προχθές, σταμάτησε δίπλα από τα σπίτια της περιοχής μου, από Κωνσταντινουπόλεως 340 έως και μετά το ύψος της οδού Ρόδου, διεθνής συρμός με βυτία επικίνδυνων αερίων. Είχε σκαρφαλώσει πάνω του κάποιος λαθρ-επιβάτης/μετανάστης. Πυροσβεστικά, περιπολικά, ζητάδες, ένστολοι και μυστικοί αστυνομικοί περικύκλωσαν το χώρο προκαλώντας ενδιαφέροντες συνειρμούς.. Ευτυχώς, ο «παράξενος ταξιδιώτης» κατέβηκε μετά από λίγες ώρες διαπραγματεύσεων.
-Το ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο του Παρισιού-RER (όχι το μετρό) κινείται υπογείως στα 76,5 από τα 587 χιλιόμετρα των διαδρομών του.
Φίλε Θωμά,
Υποστηρίζω το σιδηρόδρομο, χρησιμοποιώ το σιδηρόδρομο και με τρενάκια μεγαλώνω τα παιδιά μου. Ζω όμως και τα προβλήματα της συμβίωσης μαζί του, και επιδιώκω την επίλυσή τους προς αμοιβαίο όφελος.
ΥΓ Χωρίς να σε αφορά, δεν «βγαίνει» άλλωστε από το κείμενό σου, ομολογώ πως βλέπω με καχυποψία τις παρεμβάσεις κάποιων κατά της υπογειοποίησης του έργου ενάντια στις ανάγκες των πολυπληθών κατοίκων για σχετική ηρεμία, πράσινο, ανεμπόδιστη μετακίνηση. Άλλωστε, και την υπογειοποίηση κάποιοι εργολάβοι θα την αναλάβουν. Δεν μπορεί όμως να γίνονται όλα προχείρως και αγνοώντας ανθρώπους και περιβάλλον. Λύση χωρίς υπογειοποίηση σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση σημαντικού μέρους της Αθήνας. Δεν μπορούν όμως όλοι να αφήσουν τη γειτονιά που γεννήθηκαν, έπαιξαν, μεγάλωσαν και συνεχίζουν να ζουν, για τα βόρεια προάστια..
Το πήρες το μετα-πτυχίο;
Δημοσίευση σχολίου