Επιτέλους και ένα πράσινο νέο για την γκρίζα πρωτεύουσα. Το εγκαταλειμμένο Αττικό Άλσος μέσω της Υπερνομαρχίας Αθηνών- Πειραιώς αναγεννήθηκε και πλέον μπορεί η οικογένεια, ο νέος, το ζευγάρι, ο αθλητής, η παρέα να περάσει ευχάριστα σε ένα πράσινο περιβάλλον τις ελεύθερες ώρες του.
Την ανάπλαση του Αττικού Άλσους εγκαινίασε η Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κα Ντίνα Μπέη εγκαινίασε την ανάπλαση του Αττικού Άλσους, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, των κομμάτων, της αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.
Εκατοντάδες νέα δένδρα και ακόμη περισσότερα θαμνώδη φυτά, νέα μονοπάτια και διαδρομές τζόκινγκ, φιλόξενα στέκια με πράσινο και υπέροχη θέα, υπερσύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές και αναβαθμισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι μερικά μόνο από όσα συναντά πλέον ο επισκέπτης στο Αττικό Άλσος μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης που ανέλαβε η Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς.
«H σημερινή μέρα είναι κορυφαία για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς καθώς παραδίδουμε στους πολίτες ένα Αττικό Άλσος μεταμορφωμένο και πλήρως αναβαθμισμένο, καταπράσινο, φιλόξενο και λειτουργικό» τόνισε η κα Μπέη στην τελετή εγκαινίων του έργου ανάπλασης, επισημαίνοντας ότι φιλοδοξία της Υπερνομαρχίας ήταν ο πράσινος αυτός χώρος, που δίνει οξυγόνο σε όλο το Λεκανοπέδιο, «να αποτελέσει τη νέα πράσινη στάση ζωής, το νέο καταφύγιο των κατοίκων που θα αναζητήσουν δροσιά, πράσινο, όμορφη θέα, αναψυχή αλλά ταυτόχρονα ψυχαγωγία και αθλητισμό».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε η Υπερνομάρχης για το αθλητικό πάρκο πολλαπλών δραστηριοτήτων που παραδίδεται στο πλαίσιο της ανάπλασης και το οποίο αποτελείται από πλήρως ανακαινισμένα γήπεδα τένις, μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου 5Χ5. Ένα αθλητικό πάρκο όπου με τη σημαντική βοήθεια της Γ.Γ. Αθλητισμού θα προσφέρεται δωρεάν άθληση και παροχή υπηρεσιών εκμάθησης αθλημάτων στους πολίτες.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ
Το Αττικό Άλσος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα συστήματος λόφων με το όνομα «Τουρκοβούνια» (πριν την Τουρκοκρατία οι λόφοι ονομάζονταν Λυκοβούνια).
• Το Άλσος καθαρίζεται καθημερινά, κλαδεύεται και αποψιλώνεται
• Φυλάσσεται περιμετρικά
• Επισκευάσθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τοποθετήθηκε μια παιδική χαρά
• Απομακρύνθηκαν τόνοι από μπάζα και σκουπίδια
• Αποκαταστάθηκε μέρος του φωτισμού
• Ανατέθηκε και παραλήφθηκε από το ΙΓΜΕ Γεωτεχνική Μελέτη Ευσταθείας των πρανών
• Λειτούργησε το ξεχασμένο υπαίθριο Θέατρο με μεγάλη επιτυχία.
Η ανάπλαση του Αττικού Άλσους έγινε μέσω του Γ ΚΠΣ με κόστος 8.925.000€. Το Αττικό Άλσος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους πρασίνου στο κέντρο του Λεκανοπεδίου Αττικής και το υψηλότερο σημείο της Αθήνας, με συνολική έκταση 650 στρεμμάτων και μέγιστο υψόμετρο 338 μέτρων.
• Η περιοχή Α’, έκτασης 120 στρεμμάτων περιλαμβάνει επεμβάσεις όπως φυτεύσεις, σημεία θέας, γήπεδα, μονοπάτια, παιδική χαρά, κλπ. Η είσοδος είναι από την οδό Ελληνικού.
• Η περιοχή Β, έκτασης 60 στρεμμάτων, αφορά επεμβάσεις όπως η αναμόρφωση του θεάτρου, πλατώματα, σκίαστρα, παιδική χαρά, χώρο στάθμευσης χωρητικότητας περίπου 100 θέσεων, γήπεδα, κλπ. Η είσοδος είναι από την οδό Καρπενησιώτη.
Οι βασικές αρχές τις Αρχιτεκτονικής Μελέτης είναι οι παρακάτω:
• Η λειτουργική και οπτική σύνδεση των παρεμβάσεων με τον ιστό τις πόλης.
• Η εφαρμογή βιοκλιματικής αντίληψης σύμφωνα με τη φιλοσοφία του οικολογικού σχεδιασμού.
• Η εύκολη προσπέλασή του από τις ομάδες επισκεπτών (παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένοι, κλπ)
• Η εσωτερική του οργάνωση με ορθολογική και λειτουργική διάταξη χώρων και η ανάπτυξη δικτύου κυκλοφορίας
• Η ανάπτυξη του φυτικού πλούτου
• Ο εξοπλισμός με σύγχρονες εγκαταστάσεις υποδομής
Επίσης φυτεύτηκαν 1.165 δέντρα και 1.277 ποώδη και θαμνώδη φυτά. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τις παρακάτω δράσεις:
1. Βοτανικός Περίπατος
2. Θάμνοι της Αττικής
3. Μετεωρολογικός Σταθμός
4. Δημιουργικός χώρος για δημιουργία Φυτολογίου του Αττικού Άλσους από
μαθητές
5. Αθλητικές Εγκαταστάσεις (οι αθλητικές εγκαταστάσεις αναβαθμίστηκαν και εμπλουτίστηκαν με νέα σύγχρονα γήπεδα. Συνολικά, στις περιοχές Α και Β, το Αττικό Άλσος διαθέτει 2 γήπεδα 5x5, 4 γήπεδα τένις, 2 γήπεδα μπάσκετ και 2 γήπεδα βόλεϊ).
6. Διαμόρφωση διαδρομής Jogging, 7. Δίκτυο Μονοπατιών, 8. Διαμόρφωση Παιχνιδότοπων,
9. Ανάδειξη Σημείων Θέας, 10. Στέγαστρα & Πλατώματα για πραγματοποίηση εκδηλώσεων,
11. Υπαίθριο Αμφιθέατρο - Εκσυγχρονισμός και ανακαίνιση των χώρων για ένα
λειτουργικό θέατρο σύγχρονων απαιτήσεων,12. Αποκατάσταση και εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου, 13. Έργα πυροπροστασίας και αποκατάστασης, βελτίωσης και εγκατάστασης
δικτύου πυρόσβεσης, 14. Διευθέτηση χώρων στάθμευσης, 15. Πρόσβαση Α.Μ.Ε.Α.
Τέτοιες παρεμβάσεις μας δίνουν κουράγιο ότι η υδροκέφαλη Αθήνα μπορεί να αναδείξει τις ομορφιές της και να δώσει στους κατοίκους της ανάσες πρασίνου και χαλάρωσης στο κέντρο ακριβώς της πόλης. Φυσικά κρίσιμο για την επιτυχία και την συμμετοχή του κόσμου είναι η συντήρηση και η επαρκής φύλαξη του πάρκου για να το χαίρονται οι πολίτες για πολλά χρόνια.
Πολλά μπράβο και περιμένουμε και άλλα τέτοια.
ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε και ο Θάνος Μωραΐτης από διευθυντής της
Κοινοβουλευτικής Ομάδας
-
Την παραίτησή του από διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
ανακοινώνει με επιστολή του πρός τον Πρόεδρο της ΚΟ Νίκο Παππά, ο βουλευτής
Θάνος...
Πριν από 1 εβδομάδα
9 σχόλια:
1)Τα δεντρα και το πρασινο που φυτευτηκαν ειναι ελαχιστα... Το Αττικο Αλσος χωραει ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...
2)Φτανουν οι δημοτικες εκλογες και ο μακραν αθλιοτερος δημαρχος της Αθηνας προσπαθει να μετριασει την οργη των Αθηναιων για την κατασταση ολων των συνοικιων της Αθηνας με παρκα που σε 1 εβδομαδα απο σημερα θα αποτελουν ιδανικο στεκι ναρκωτικων, πορνειας, εγκληματικοτητας και δημοσιο ουρητηριο, οπως και ολα τα παρκα/πλατειες/πεζοδρομια στο ιστορικο κατα τα αλλα κεντρο της Αθηνας...
Η μονη λυση για τα παρκα εντος του γκετοποιημενου δημου Αθηναιων, ειναι η προσβαση στο παρκο να ειναι ελεγχομενη, οπως και ο Κηπος του Προεδρικου Μεγαρου, δηλαδη με ταυτοτητα ή διαβατηριο, ενω στο παρκο να ειναι φυτεμενες και δεκαδες καμερες ασφαλειας...
Καταντια...ΑΠΛΑ ΝΤΡΟΠΗ!
Κοιτα Αντιπαρακμιακε, μη διαμαρτυρεσαι τόσο γιατι πριν απο αυτες τις παρεμβασεις το παρκο ηταν μια κανονικη χωματερη. Δαπανήθηκαν πάρα πολλα χρήματα όπως ειδες σε μια δύσκολη κατα τα άλλα περίοδο. Και ασε σε παρακαλω τα δημαρχιακα και πολιτικα και εκλογικά. Δες το και σχολιασε το εδω σαν εργο και απο κει και περα η ψηφος ειναι δική σου.
η αισιοδοξία προσωποποιημένη αυτος ο (αντι)παρακμιακός. τέτοιους πολίτες θέλει η χώρα και θα πάει μπροστά...
Πες τα κύριε ανώνυμε, πες τα! Πώς να πάει η χώρα μπροστά όταν οι μισοί πολίτες μοιρολατρούν και γκρινιάζουν, ενώ οι άλλοι μισοί τους κατηγορύν παρόλο που στην πραγματικότητα φέρονται το ίδιο. ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
Ασφαλως αναγνωριζω πως προκειται για ενα καταπληκτικο εργο, το οποιο,ομως, θα μπορουσε να γινει ακομη πιο εκπληκτικο...
Τωρα, το να προεξοφλω τη μοιρα του ειναι κατι το θεμιτο και αναμενομενο...Απλα περιμενετε αν θα γινουν αυτα που λεω...Ο χρονος θα δειξει (και θα με δικαιωσει)...
Τελος, η υπερβολικη αισιοδοξια ειναι κακος συμβουλος, γιατι "υπνωτιζει" τους ανθρωπους ωστε να ΜΗΝ βλεπουν τα χαλια γυρω τους...
Δυστυχώς οι Έλληνες δεν εκτιμάμε το πράσινο. Όσα πάρκα υπάρχουν είτε είναι άδεια είτε καταλαμβάνονται από παρακμιακά άτομα. Ακόμα και ο Εθνικός Κήπος δεν τραβάει το ενδιαφέρον των Αθηναίων όσο θα περίμενε κανείς. Όταν υπήρχε η αφετηρία των λεωφορείων στο Ζάππειο πέρναγε αρκετός κόσμος. Μετά την κατάργησή της ο κήπος του Ζαππείου ερήμωσε!
Να μη μιλήσω για το πάρκο Τρίτση που έχει γίνει χάλια.
Να δούμε πόσο καιρό θα διατηρηθεί το Αττικό Άλσος. Ένα άλλο μειονέκτημά του είναι η δύσκολη πρόσβαση, αφού η δημόσια συγκοινωνία δεν το καλύπτει.
Στο μόνο που συμφωνώ με τον αντιπαρακμιακό είναι για τη δημαρχάρα μας.
Απλά φίλε μου το άλσος δεν το έκανε ο δήμος Αθηναίων, αλλά η υπερνομαρχία...
Τίποτα δεν είναι τυχαίο...
Λίγο δύσκολο να γεμίσει "παρακμιακούς ανθρώπους" το Αττικό άλσος. Ποιός θα ανέβει όλη αυτή την ανηφόρα για να πάρει τη δόση του και δεν θα προτιμούσε την φλατ Ομόνοια;
Θ.Μ
Θα ήθελα να αφήσω ένα σχόλιο για το πάρκο Αντώνης Τρίτης στο Ίλιον που είναι εκπληκτικό και λίγοι το ξέρουν. Βέβαια κι αυτό είναι λίγο παρατημένο αλλά είναι από τα καλύτερα πάρκα που έχουμε.
Δημοσίευση σχολίου