Υποδομές στην Ελλάδα

Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Σχόλια επισκεπτών Ιουνίου 08-Νο2

Ανώνυμος είπε...
Ελπίζω και εύχομαι τα περισσότερα από αυτά τα έργα και ιδίως στις πόλεις της περιφέρειας να υλοποιηθούν αν και στην Ελλάδα ισχύει το "όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι" μιας και μετά το 2013 θα περιοριστούν τα χρήματα που θα λαμβάνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

12 Ιούνιος 2008 6:33 μμ

Ανώνυμος είπε...
Βασικά τα μόνα χιλιόμετρα που είναι πιο ασφαλή από τα υπόλοιπα είναι οι παρακάμψεις των Χανίων - Ρεθύμνου - Ηρακλείου και κάποιο μέρος από Ηράκλειο προς Άγιο. Αυτό το τελευταίο κομμάτι έχει μεν τσιμεντένια νησίδα αλλά έχει χάραξη λούνα πάρκ. Ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο αλλά είναι μια σκάλα χειρότερο από τις στροφές της Υλίκης

5 Ιούνιος 2008 11:34 πμ
Ανώνυμος είπε...
Η οδος κατ ευφημισμό καλούμενη Εθνική Οδός άρχισε να κατασκευάζεται στα μέσα της δεκαετίας το '60 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα!Τι ακριβώς λοιπόν εννοείς (είναι ήδη κατασκευασμενο όλο σχεδόν το τμήμα μεταξύ Αγ. Νικολάου και Καστέλιου Κισσάμου (μετά τα Χανιά)).Διαπλάτυνση του υπάρχοντος δρόμου ή κατασκευή νέου με νησίδα και προδιαγραφές αυτοκινητόδρομου;Ευχαριστώ

9 Ιούνιος 2008 1:45 πμ

Ανώνυμος είπε...
Σε συνέχεια του από τις 11 Ιουνίου σχολιό μου θα ήθελα να προσθέσω ότι στη διαδρομή Κόρινθος-Πάτρα τα πρώτα 20 χιλιόμετρα έως το Κιάτο θα γίνουν με 3 λωρίδες ανά κατεύθυνση σύν ΛΕΑ και από το Κιάτο έως τον κόμβο των Αραχωβίτικων θα γίνει με 3 λωρίδες ανά κατεύθυνση όπου η 3η λωρίδα θα είναι η διευρυμένη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης με πλάτος 3 μέτρα αντί 2,20 και τέλος από τον κόμβο των Αραχωβίτικων έως την είσοδο της Πάτρας θα γίνει με γίνει με 3+1 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.
Υ.Γ Τώρα το ΥΠΕΧΩΔΕ ομολογεί ότι σκέφτεται να γίνει όλη η διαδρομή από Κόρινθο έως Πάτρα από την αρχή με 3+1 λωρίδες ανά κατεύθυνση αν και θα έπρεπε να είχε σχεδιαστεί από την αρχή έτσι, γιατί κατά την γνώμη μου μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου και πιθανώς σε αύξηση του κόστους που εύχομαι να μην είναι πολύ μεγάλη.

13 Ιούνιος 2008 8:24 μμ

Ανώνυμος είπε...
Πρίν από τρείς ημέρες ο Σουφλιάς επιθεωρώντας τα έργα της Εγαντίας από Ιωάννινα μέχρι Γρεβενά όπου και παραδόθηκε ένα τμήμα 20 χιλόμέτρων στο οποίο περιλαμβανόταν και η σήραγγα Δρίσκου,ανακοίνωσε ότι τα έργα στην Ιόνια Οδό θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.
Αυτή η ανακοίνωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αναφορές του ΥΠΕΧΩΔΕ που μιλούσε για έναρξη του έργου το καλοκαίρι του 2007 και της κοινοπραξίας (Τέρνα και Ισπανοί)που μιλούσε για Αύγουστο του 2007.
Άρα αν λάβουμε υπόψη ότι η σύμβαση ενεργοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2007,η καθυστέρηση που προκύπτει στην έναρξη των εργασιών είναι 9 μήνες και περισσότερο από τότε που ενεργοποιήθηκε η σύμβαση και πάνω από ένα χρόνο από τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Από πληροφορίες που έμαθα πρόσφατα στο κομμάτι από Άρτα έως Ιωάννινα,δεν έχουν ακόμα συντελεστεί οι απαλλοτροιώσεις αφού δεν έχουν καθοριστεί τιμές,ενώ υπάρχει και πρόβλημα με τον Α/Κ Αγίου Δημητρίου έξω από την Άρτα,αφού οι τοπικοί φορείς ζητούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλαγή της σχεδιασής του κόμβου,αίτημα που το υπουργείο συζητά.
Υ.Γ Στην περιοδεία του πρό τριημέρου στην Εγνατία ο Σουφλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι οι παρακάμψεις Αγρινίου και Άρτας θα παραδωθούν τέλος του 2008 πράγμα για το οποίο έχω σοβαρές αμφιβολίες,για αυτό θα ήθελα από φίλους bloggers που κατοικούν σε Αγρίνιο και Άρτα να μας διαφωτίσουν σχετικά με την πορεία αυτών των έργων.

21 Ιούνιος 2008 5:42 μμ

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Σχόλιο: καλά τα λέει: Ας τον ακούσει κάποιος!!

Απο την αρχή της υπουργείας του Κου Χατζηδάκη ομολογώ πως κάτι με έκανε να τον συμπαθήσω και να τον πιστέψω. Παρότι δεν είμαι πολιτικοποιημένος καθόλου και η γνώμη μου για του πολιτικούς είναι μάλλον δυσάρεστη, ο συγκεκριμένος άνθρωπος κάτι μου έκανε. Ο τρόπος που μιλάει φαίνεται ειλικρινής, είναι απολογητικός πολλές φορές για πράγματα που δεν ευθύνεται, δεν ντρέπεται να πει τα πράγματα με το όνομα τους. Απο τον Σεπτέμβριο του 2007 όταν έγινε Υπουργός Μεταφορών ο Κωστής Χατζηδάκης πρώην ευρωβουλευτής έφερε μαζί τον άερα των Βρυξελλών.
Στα μειονεκτήματα του: θεωρώ ότι κινείται στα γνωστά στεγανά των εξαγγελιών χωρίς αντίκρυσμα και η έλλειψη πρωτοβουλίας ακόμα και σύγκρουσης με άλλους Υπουργούς προκειμένου να υπερασπίσει τις απόψεις του και να τις επιβάλλει ακόμα.
Στην συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες μέρες στον ΣΚΑΙ είπε τα πράγματα με το ονομα τους. Ακολουθούν αποσπάσματα απο τις δηλώσεις του:

«Είναι θέμα καταρχήν κουλτούρας η παραβιάση της Λεωφόρου Εκτακτης Ανάγκης....
...το 1996 στην Αθήνα κυκλοφορούσαν 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα το 2006 στους ίδιους σχεδόν δρόμους κυκλοφορούσαν 2 εκατομμύρια 150 χιλιάδες αυτοκίνητα. Πάμε για κυκλοφοριακό έμφραγμα εάν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα και σε πολλές κατευθύνσεις και σε λίγα χρόνια θα μας κατηγορείτε οι ίδιοι που ενδεχομένως αυτή την ώρα μπορείτε να γκρινιάξετε για τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ότι αδιαφορήσαμε και αφήσαμε το Λεκανοπέδιο στην τύχη του....δεν θα ενοχλήσουν όλα τα μέτρα ορισμένα από αυτά όμως μπορεί να έχουν σίγουρα ένα πρόσκαιρο κόστος δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πάνω σε αυτό....γενικότερα στο πλαίσιο του ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού για την Αθήνα μαζί με το ΥΠΕΧΩΔΕ ή κυρίως το ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλες αρχές οι οποίες εμπλέκονται πρέπει να πάρουν μέτρα ή να πάρουμε μέτρα τα οποία να λαμβάνουν υπόψη τους τι έχει γίνει σε άλλες πόλεις...μη γελιόμαστε δεν θα μας λύσει από μόνο του το πρόβλημα.
Εδώ μιλάμε για την ανάγκη πιο δραστικών μέτρων και επειδή αναφέρθηκα στο θέμα των διοδίων ή στο θέμα του πράσινου δακτυλίου πρέπει να πω ότι η δική μας η θέση ενώ δεν είναι αρνητική απέναντι σε κάτι τέτοιο μετά από κάποια χρόνια ξεκινάει ότι πρωτύτερα, άμεσα, τώρα θα πρέπει να βελτιώσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς...παραγγείλαμε μια καινούργια μελέτη για νέες λεωφορειολωρίδες και μάλιστα είπα προσωπικά στους μελετητές «μελετήστε το ενδεχόμενο λεωφορειολωρίδων αντίθετης ροής» διότι μη γελιόμαστε αυτά τα πράγματα περί αστυνόμευσης πάρα πολλά χρόνια, η τροχαία μπορεί να κάνει λίγο καλύτερα ή λίγο χειρότερα τη δουλειά της αλλά όλοι λιγότερο ή περισσότερο θα μπαίνουνε λίγο κλεφτά μέσα...δεν έχω αλλάξει από τότε που γύρισα από τις Βρυξέλλες, αυτά που πίστευα αυτά πιστεύω και αυτά που είδα δεν μπορώ να τα ξεχάσω... το Τραμ θα πρέπει να πάει πρώτα στον Πειραιά, στην συνέχεια υπάρχει και κάποια σκέψη για να επεκταθεί ακόμα παραπέρα προς Κερατσίνι – Δραπετσώνα αυτός είναι ο σχεδιασμός απλώς το λεω για να πω ότι ενώ υπάρχει μια καχυποψία για το μέσο αυτό την ίδια στιγμή ξεχνάμε ότι σήμερα η μέση ταχύτητα των αυτοκινήτων στον Πειραιά είναι 18 χιλιόμετρα, η μέση ταχύτητα σε ώρες αιχμής είναι 11 χιλιόμετρα την ώρα ενώ του τραμ είναι 24...κάνουμε αυτή την ώρα νέο σχεδιασμό και το ξεκινάμε από το Περιστέρι και το Αιγάλεω, οι γραμμές των λεωφορείων και των τρόλεϊ όπου υπάρχουν σταθμοί του μετρό και του ηλεκτρικού θα καταλήγουν κατά βάση σε αυτούς τους σταθμούς. Θα πυκνώσει έτσι η τοπική συγκοινωνία καθώς θα έχουμε καινούργια λεωφορεία να δώσουμε στην κυκλοφορία και με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μια εξοικονόμηση του χρόνου μετάβασης προς το κέντρο των πολιτών κατά 30%.
Και με το ενιαίο εισιτήριο που υπάρχει χωρίς επιβάρυνση ο άλλος θα φτάνει στο κέντρο περιορίζοντας το χρόνο των μετακινήσεων κατά 30% που είναι πολύ μεγάλη δουλειά. Από το τέλος Αυγούστου το ξεκινάμε από το Περιστέρι και το Αιγάλεω...σε αυτή τη χώρα τριάντα ολόκληρα χρόνια από το 1958 μέχρι το 1989 κουβεντιάζαμε την ανάγκη ή όχι να κάνουμε μετρό. Οι άλλοι το είχανε κατασκευάσει δεκαετίες και εμείς θεωρητικολογούσαμε εάν θα έπρεπε ή όχι. Εν πάση περιπτώσει ξεκίνησε να κατασκευάζεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, σε πόλεις σαν την Αθήνα υπολογίζεται ότι θα πρέπει να έχουμε 150 σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς για να λειτουργούν οι πόλεις πραγματικά, εδώ έχουμε 58.
Ευτυχώς το μετρό μας όπως λειτουργεί είναι αξιόπιστο, ο κόσμος σε όλες τις μετρήσεις φαίνεται ότι είναι ευχαριστημένος βεβαίως το δίκτυό του δεν είναι τόσο μεγάλο όσο θα θέλαμε. Είναι πανάκριβο το έργο και να σας πω την αλήθεια και όπως το βλέπω θα έπρεπε διαχρονικά η πολιτεία να έχει επενδύσει πολύ περισσότερα χρήματα σε αυτό διότι έχουμε πετάξει πριν από 10-20 χρόνια λεφτά σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς ή σε άλλες δημόσιες επενδύσεις χωρίς να έχουμε τα αντίστοιχα αποτελέσματα...θα πάει ο Προαστιακός προς Κερατέα και Λαύριο και αργότερα μπορεί να προχωρήσει και προς το λιμάνι της Ραφήνας διότι θέλουμε τα λιμάνια αυτά να είναι συνδεδεμένα με μέσα σταθερής τροχιάς και ο προγραμματισμός είναι για το 2012-2013...για την προμήθεια των τροχών στον ΟΣΕ, δυστυχώς, θα πρέπει να υπάρξει ένας διαγωνισμός ο οποίος μπορεί να πάρει και χρόνια. Και εγώ εκνευρίζομαι που το λεω ...εκεί που επενδύουμε στο συγκεκριμένο θέμα είναι να τελειώσει αυτή η ηλεκτροκίνηση του ΟΣΕ έτσι ώστε στον Προαστιακό να έχουμε πλήρη ηλεκτροκίνηση και έχουμε περίσσευμα ηλεκτροκίνητων βαγονιών τα οποία τα έχουμε και κάθονται γιατί δεν έχει τελειώσει η ηλεκτροκίνηση και σπρώχνουμε τα πράγματα να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες των διαγωνισμών πάλι και των καθυστερήσεων προκειμένου να τελειώσει το ζήτημα αυτό έτσι ώστε να έχουμε ένα κάποιο εκσυγχρονισμό ορατό στους πολίτες στον τομέα των τρένων...έπρεπε το μετρό για μένα να έχει ξεκινήσει από την Δυτική Αθήνα, εκεί πονάει η Αθήνα, εκεί είναι το βασικό της πρόβλημα. Εγώ είμαι υπέρ αλλά δεν φτάνει να είμαι υπέρ πρέπει να βρούμε και τα λεφτά γιατί το μετρό είναι πανάκριβο μέσο».
Μ`αρέσει όταν ένας εν ενεργεία υπουργός δεν ντρέπεται να πει τα πράγματα όπως είναι και όπως τα σκεφτόμαστε και εμείς οι απλοί πολίτες.
Ας τον ακούσει κάποιος!!

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Σχόλια επισκεπτών Ιουνίου 08-Νο1

Ανώνυμος είπε...
Είναι θετικό το γεγονός της παράδοσης του τμήματος από Α/Κ Ιωαννίνων-Άραχθος έστω και μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές,έστω και αν δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η σήραγγα εκαπνισμού και για αυτό και ο δρόμος δεν θα χρησιμοποιείται μέχρι το τέλος του 2008 οπότε και θα ολοκληρωθεί αυτή για φορτηγά μεγαλύτερα των 3,5 τόνων.
Τώρα όσον αφορά την γέφυρα του Αράχθου με τις προσβάσεις της, πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι,αφού η ΑΕΓΕΚ που το κατασκευάζει έχει οικονομικά προβλήματα,ενώ για το τμήμα από τον Άραχθο έως τον Α/Κ Μετσόβου που το έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ,αυτό μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2008 ή το αργότερο στο πρώτο τετράμηνο του 2009.
Για το τμήμα από Α/Κ Μετσόβου έως Παναγία που το έχει και αυτό η ΑΚΤΩΡ,μπορεί να ολοκληρωθεί και αυτό έως το τέλος του 2008 ή το αργότερο στο πρώτο τετράμηνο του 2009, όπως πιστεύω το ίδιο και για το τμήμα Παναγία-Γρεβενά,αλλά και για το υπόλοιπα τμήματα που είναι υπό κατασκευή,όπως η Μεσόγεια χάραξη Στρυμώνας-Άγιος Αννδρέας στον νομό Καβάλας και η γέφυρα του Νέστου με τις προσβάσεις της.
Είναι σίγουρο πάντως παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Εγνατίας Οδού ΑΕ,ότι η Εγνατία Οδός θα ολοκληρωθεί πλήρως μέσα στο 2009 και πάντως όχι μέσα στο 2008,αφού από φωτογραφίες που έχω δεί σε Chat Forum που ασχολείται με τα οδικά έργα και δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα,η εκτιμησή μου έιναι ότι με εξαίρεση το τμήμα από Νεοχώρι Θεσπρωτίας έως Ψηλορράχη Ιωαννίνων μήκους 9 χιλιομέτρων που θα παραδοθεί σίγουρα μέχρι το τέλος του 2008,για όλα τα υπόλοιπα υπό κατασκευή τμήματα ισχύουν οι εκτιμήσεις που ανέφερα προηγουμένως.
Υ.Γ Πάντως ακόμα και αν ισχύσει το ακραίο σενάριο που μιλάει για ολοκλήρωση της Εγνατίας στο τέλος του 2009 ή στις αρχές του 2010,θα έχουν έτσι και αλλιώς διαψευστεί το ΥΠΕΧΩΔΕ και όλοι όσοι μιλούν για ολοκλήρωση του έργου εντός του 2008,αλλά το σίγουρο είναι ότι η Εγνατία θα αλλάξει τον αναπτυξιακό χάρτη όλης της Βόρειας Ελλάδας,αφού οι αποστάσεις θα μειωθούν εντυπωσιακά.

19 Ιούνιος 2008 6:34 μμ

Ανώνυμος είπε...
ειμαι απο κοζανη και χρησιμοποιω συχνα την εγνατια προς ιωαννινα και θεσσαλονικη και παρακολουθω στενα την εξελιξη της εδω και μια 7ετια περιπου... ειναι μεγαλη ανασα καθε κομματι που παραδιδεται μικρο η μεγαλο... η πολη μου που μεχρι πριν απο 4 χρονια ηταν πραγματικα απομονωμενη, αποκτα επιτελουσ εναν επαρκη δρομο(δεν λεω υπερσυγχρονο-γνωμη μου ειναι οτι οι 2 λωριδες κυκλοφοριας ειναι προσωρινα επαρκεις, ιδιαιτερα με την ολοκληρωση της και την αρση της απαγορευσης για μεγαλα φορτηγα) θα ηθελα να ρωτησω τον ανωνυμο φιλο αν μπορει να δωσει καποιο λινκ με φωτογραφιες , οπως αναφερει στο σχολιο του

22 Ιούνιος 2008 2:39 πμ

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
χρειάζονται τουλάχιστον άλλες 2 γραμμές μετρό στην Αθήνα. Και κάτι αλλο, ας κοιτάξουν να φτιάξουν μετρό και σε κάποιες μεγάλες επαρχιακές πόλεις. π.χ. Πάτρα (είναι απαραίτητο), Λάρισα (απαραίτητο) και Ηράκλειο (επίσης απαραίτητο) και σε σχέση και με τις λεωφορειακές γραμμές θα είναι πολύ χρησιμο.

22 Ιούνιος 2008 11:33 πμ


Ο/Η sdakos είπε...
Δεν νομίζω ότι χρειάζονται μετρό αυτές οι πόλεις.. Ίσα ίσα με ένα τραμ θα ήταν πολύ καλά βολεμένες. Εδώ ακομά και στη Θεσσαλονίκη που είναι 5πλάσια ακόμα γίνεται συζήτηση αν χρειαζόταν μετρό ή tram-train..

Όσο για την Αθήνα, νομίζω πως η γραμμή 4 είναι απαραίτητη, και ίσως μια ακόμα που να ενώνει περιοχές που δεν έχουν μετρό. Πάντως και εδώ πιστεύω είναι επιβεβλημένη η επέκταση του τραμ, γιατί το μετρό είναι αρκετά ακριβό και πάντα πιο χρονοβόρο και περίπλοκο να κατασευαστεί..

22 Ιούνιος 2008 1:02 μμ

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Ελπίζω και εύχομαι τα περισσότερα από αυτά τα έργα και ιδίως στις πόλεις της περιφέρειας να υλοποιηθούν αν και στην Ελλάδα ισχύει το "όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι" μιας και μετά το 2013 θα περιοριστούν τα χρήματα που θα λαμβάνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

12 Ιούνιος 2008 6:33 μμ

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Το σίγουρο είναι ότι μέχρι το τέλος του 2012 οι φίλοι Θεσσαλονικείς θα υποστούν αρκετή ταλαιπωρία από τα έργα του μετρό, οπότε θα πρέπει να οπλιστούν με μεγάλη υπομονή αφού η ταλαιπωρία αυτή θα είναι προσωρινή ενώ το μετρό θα είναι μόνιμο και θα διευκολύνει τις μετακινήσεις τους, ενώ θα αναβαθμίσει και τις περιοχές απ΄όπου θα περάσει.
Υ.Γ Το ίδιο ισχύει και για τις επεκτάσεις του μετρό σε πρώτη φάση πρός Καλαμαριά και Σταυρούπολη που εύχομαι να έχουν ολοκληρωθεί έως το2014 και αργότερα πιθανώς πρός Κορδελιό και Αεροδρόμιο.

16 Ιούνιος 2008 6:45 μμ

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Αεροδρόμια: Ιδιωτικοποιούνται κ περιφερειακα Αεροδρόμια

Μετά το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας και άλλα αεροδρόμια πηγαίνουν προς ιδιωτικοποίηση. Μέσω ΣΔΙΤ δηλαδή την συγχρηματοδότηση από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια πρόκειται τα επόμενα χρόνια να ιδιωτικοποιηθούν τα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας. Τα σημαντικότερα είναι : Αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά αεροδρόμια Ρόδου, Κέρκυρας, Χανίων , Σαντορίνης , Χίου , Μυτιλήνης κ.α
Επίσης με την μέθοδο της παραχώρησης θα γίνει και το νέο Αεροδρόμιο Ηρακλείου.
Πιλότος φυσικά θα είναι το αεροδρόμιο των Αθηνών, δηλαδή μακρόχρονη παραχώρηση σε ιδιώτες. Η εταιρεία που ήδη δραστηριοποιείται στην Αθήνα η Γερμανική Hochtief αναμένεται να πρωταγωνιστήσει καθώς έχει την γνώση.
Τα αεροδρόμια μας σίγουρα χρειάζονται ένα γερό lifting και μια νέα όψη , βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα τα κάνει πιο ελκυστικά στους επιβάτες αλλά και πιο εμπορικά φυσικά.
Το Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης αναμένεται να πρωταγωνιστήσει καθώς είναι το δεύτερο πιο σημαντικό αεροδρόμιο της χώρας και ανήκει στη άλλη Μητρόπολη της χώρας μας μετά την Αθήνα.
Μεγάλο ενδιαφέρον θα υπάρξει και για το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου το οποίο θα είναι υπερσύγχρονο και θα καλύπτει όλες τις διεθνείς προδιαγραφές που απαιτούνται σήμερα.

Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Άποψη: Πόσους Σταθμούς Μετρό χρειάζεται η Άθήνα;

Η Αθήνα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Ζούν και εργάζονται περίπου 4,5 εκατομύρια άνθρωποι. Αν προσθέσουμε τους τουρίστες καθώς και τους επισκέπτες της πόλης τότε ο αριθμός αυτός ανεβαίνει σημαντικα.
Μέχρι το 2000 η Αθήνα είχε μια σχεδόν εξ` ολοκλήρου επιφανειακή γραμμή μετρό που ένωνε τον Πειραιά με το Κέντρο της Αθήνας (Ομόνοια) και τη Κηφισιά με 23 Σταθμούς. Το 2000 άνοιξαν 2 νέες υπόγειες γραμμές Μετρό με συνολικά 19 Σταθμούς και ανταπόκριση τόσο μεταξύ τους όσο και με τη γραμμή του Ηλεκτρικού. Συνολικά λοιπόν είχαμε 42 Σταθμούς. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2004 και λόγω των Ολυμπιακών άνοιξαν άλλοι 7 Σταθμοι (Νερατζιότισσα, Μοναστηράκι(2003), Χαλάνδρι, Δουκ. Πλακεντίας, Αεροδρόμιο, Αγιος Αντώνιος, Αγιος Δημήτριος). Σύνολο 49 Σταθμοί. Το 2006 κ το 2007 η Γραμμή 3 μεγάλωσε αρκετά και προστέθηκαν 6 Σταθμοί (Αιγάλεω, Ελαιώνας, Κεραμεικός-2007-,και Παιανία, Πάλλήνη, Κορωπί-2006). Σύνολο 55 Σταθμοι.
Επίσης αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται 6 Σταθμοί στη Γραμμή 2 με παράδοση το 2009, 3 Σταθμοί στη γραμμή 3, και έχουν δημοπρατηθεί 6 Σταθμοί πάλι στη γραμμή 3. Συνολικά μέχρι το 2014 θα λειτουργούν 70 Σταθμοί.
Αν υπολογίσουμε και τις μελέτες για νεά γραμμή Μετρό με 20 Σταθμούς καθως και επεκτάσεις της γραμμής 1 με 6+1 Σταθμούς φτάνουμε 97 Σταθμούς αλλά περίπου το 2016 ή το 2018!
Ακόμα όμως και με αυτές τις επεκτάσεις οι οποίες με προοπτική να ολοκληρωθού το 2018μένουν αρκετές περιοχές στην Αθήνα χωρίς Μετρό. Ποιες είναι οι περιοχές αυτές: Κουκάκι, Συγγρού απο το Ιντερκοντινένταλ και νότια, Γλυφάδα, Βούλα, Βριλήσια, Μελίσσια, Γέρακας, Πατησίων, Λιοσίων, Λ.Αθηνών, Κερατσίνι, Νίκαια, Π. Φάληρο, Καμίνια, Ιλιον, Πετρούπολη,Καματερό, Άνω Λιόσια, όλες οι παραλιακές περιοχές απο τις Τζιτζιφιές μέχρι τη Βουλιαγμένη, Νέα Σμύρνη, Καλαμάκι, Αγιοι Ανάργυροι κ.α
Από όλες αυτές τις περιοχές που αναφέραμε μονο Πετρούπολη κ Ιλιον μπαίνουν προς το παρόν στο σχεδιασμό για επόμενες επεκτάσεις.
Για να καλύψουμε μια πόλη σαν την Αθήνα με τις ανάγκες που έχει λόγω έλλειψης δρόμων, κακού σχεδιασμού, ρυμοτόμησης και ανεξέλεγκτης δόμησης μήπως θα έπρεπε τα έργα του Μετρό να τρέχουν με πολλαπλάσιες ταχύτητες;
Ευρωπαικές πόλεις με πληθυσμό σαν αυτό της Αθήνας όπως η Μαδρίτη έχει πάνω απο 200 Σταθμούς και κάθε χρόνο προσθέτει αρκετά χιλιόμετρα στο δίκτυο της. Ακόμα όμως και άλλες μικρότερες έχουν πολύ καλύτερο δίκτυο όπως οι Βρυξέλλες ή η Βιέννη.
Μήπως η Αθήνα χρειάζεται ένα τέτοιο μεγαλόπνοο σχέδιο έτσι ώστε οι πολίτες επιτέλους να πειστούν να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητα και να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς;
Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει σχεδιασμός γενικότερος και το πλέγμα το Μετρο σε συνδυασμό με το Τραμ και τον Προαστιακό να καλύπτει όλη την πόλη με ταχύτητα και άνεση. Πάρκινγκ να υπάρχουν σε όλους τους σταθμούς και φυσικά να επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων μέσα στο Μετρό. Το ποδήλατο στην περαιτέρω μείωση των αυτοκινήτων είτε αυτά είναι σε κίνηση είτε παρκαρισμένα.
Εν πάσει περιπτώση θέλω να καταλήξω λέγοντας ότι ο ευρύτερος σχεδιασμός για την επόμενη δεκαετία πρέπει να είναι ευέλικτος και να επιτρέψει στις περισσότερες περιοχές της μητροπολιτικής περιοχής να ενταχθούν στο δίκτυο Μετρό και να βοηθήσουν τα Υπουργεία και η τοπικη Αυτοδιοίκηση στην γρήγορη και ομαλή πρόσβαση στους σταθμούς Μετρό.
Τώρα που η νέα ΜΑΜ (Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό) επικαιροποιείται είναι καιρός να παρθούν σημαντικές αποφάσεις που μπορεί να έχουν οικονομικό κόστος αλλά μακροπρόσθεσμα το κόστος αυτό θα επιστραφεί απο την ομαλότερη λειτουργία της πόλης και των πολιτών της.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Εγνατία Οδός: Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η μεγαλύτερη σήραγγα στην Ελλάδα

Η Εγνατία Οδός μεγαλώνει κατά 20 χιλιόμετρα. Το τμήμα από τον Α/Κ Ιωαννίνων μέχρι τη γέφυρα του Άραχθου παραδόθηκε στην κυκλοφορία και μειώνει την απόσταση κατά 20 λεπτά. Μέσα στο τμήμα αυτό ανήκει και η σήραγγα Δρίσκου η οποία είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα (μήκους περίπου 4,6 χιλιομέτρων ο κάθε κλάδος).
Είναι το πλέον σημαντικό τμήμα στην περιοχή της Ηπείρου το οποίο σχεδόν ολοκληρώνεται αφού απομένουν κάποια μικρά τμήματα συνολικού μήκους 27 χιλιομέτρων (έτοιμα τα 96 από τα 123 χιλιόμετρα). Η πλέον σημαντική επόμενη παράδοση είναι αυτή από τον Α/Κ Γρεβενών έως τον Α/Κ Παναγιάς.
Το συνολικό κόστος κατασκευής ανήλθε στα 251 εκ. ευρώ και ο χρόνος κατασκευής ξεπέρασε τα 5 χρόνια.
Και σε αυτό το τμήμα της Εγνατίας Οδού, επιτρέπεται η κυκλοφορία επιβατικών αυτοκινήτων, λεωφορείων και φορτηγών μέχρι 3,5 τόνων σε πρώτη φάση, μέχρι να ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα τμήματα οπότε θα μπορούν να κινούνται και φορτηγά.
Ο κ. Σουφλιάς, επισκέφθηκε επίσης την υπό κατασκευή γέφυρα Αράχθου μήκους 1.050 μέτρων που θα ολοκληρωθεί το 2009, καθώς και την γέφυρα Μετσοβίτικου που θα ολοκληρωθεί εντός του 2008.
Φιλοδοξία του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι να ολοκληρωθεί ο βασικός άξονας μήκους 670 χιλιομέτρων με κάποια μικρά τμήματα να απομένουν για ολοκλήρωση το 2009. Εκατόν είκοσι τέσσερα χιλιόμετρα απομένουν για να ολοκληρωθεί πλήρως η Εγνατία Οδός και αυτό αναμένεται να γίνει στα τέλη του 2008, όπως δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Απόστολος Γούλας
Για την παράδοση του υπερσύγχρονου οδικού άξονα που ενώνει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους Έβρου, απομένουν άλλα 45 χλμ στην Καβάλα, 7 στην Ξάνθη, 37 στα Γρεβενά και 27 στα Ιωάννινα.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Αφιέρωμα: Μετρό Γραμμή 1 (ΗΣΑΠ)

ΓΡΑΜΜΗ 1 ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Πειραιάς - Κηφισιά (25,6 χιλιόμετρα)
ΣΤΑΘΜΟΙ 2007=24
ΣΤΑΘΜΟΙ ΥΠΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟ 2009-2010: 05 (παράδοση:2011-2014)
ΣΤΑΘΜΟΙ ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ = 02 (παράδοση:2018)

ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΚΑΜΙΝΙΑ(μελλοντικός σταθμός-2010 ή 2011), ΦΑΛΗΡΟ (ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΡΑΜ), ΜΟΣΧΑΤΟ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΤΑΥΡΟΣ, ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ, ΘΗΣΕΙΟ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ(ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΗ 3), ΟΜΟΝΟΙΑ (ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΗ 2), ΒΙΚΤΩΡΙΑ, ΑΤΤΙΚΗ (ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΗ 2), ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ, ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ, ΠΕΡΙΣΣΟΣ, ΠΕΥΚΑΚΙΑ, ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΕΙΡΗΝΗ, ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ(ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΕ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ), ΜΑΡΟΥΣΙ, ΚΑΤ, ΚΗΦΙΣΙΑ, Λ. ΤΑΤΟΪΟΥ+ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ+ΚΑΣΤΡΙ+ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ(μελλοντικοί σταθμοί-2014), ΑΝΟΙΞΗ+ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ(μελλοντικοί σταθμοί 2018)

Τελευταία Νέα
Η Γραμμή 1 του Μετρό είναι και η πιο παλιά αφού έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της από το 1869. Έχει μήκος 25,6 χιλιόμετρα και διαθέτει 24 Σταθμούς. Τελευταίος σταθμός που προστέθηκε στο δίκτυο είναι αυτός της Νερατζιότισσας με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ο οποίος είναι και σταθμός ανταπόκρισης με τον ομώνυμο σταθμό του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.
ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Αυτή την εποχή δεν υπάρχει καμία επέκταση αλλά σε φάση διαγωνισμού βρίσκεται η ανακαίνιση των τούνελ και των σιδηρογραμμών.
ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Για μελλοντικά σχέδια και επεκτάσεις έχουν ακουστεί διάφορα τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως να υπάρχει καμία σοβαρή εξέλιξη. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού Μεταφορών στις 22/11/07 η διαδρομή από το σταθμό Φάληρο ο οποίος θα υπογειοποιηθεί μέχρι τον τερματικό σταθμό Πειραιά προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για την επέκταση του Τραμ προς το κέντρο του Πειραιά και στο ενδιάμεσο της διαδρομής και συγκεκριμένα στο ύψος του Κεράνη θα κατασκευαστεί και ένας επιπλέον σταθμός που θα ονομάζεται ΚΑΜΙΝΙΑ. Τους επόμενους μήνες αναμένεται η έναρξη του διαγωνισμού και η κατασκευή του στα τέλη του 2009 και να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2010 ή το αργότερο αρχές του 2011. Προχωρούν οι μελέτες και αναμένεται το επόμενο έτος η δημοπράτηση για την επέκταση από τον τελικό σταθμό Κηφισιά (που θα γίνει υπόγειος) μέσω της Λεωφόρου Τατοΐου προς Νέα Ερυθραία μέχρι τον Άγιο Στέφανο.
Tο όλο έργο θα χωριστεί σε φάσεις:η πρώτη φάση μάλλον θα ολοκληρωθεί περί το 2014 και θα καταλήγει στην Εθνική Οδό με κόστος 500 εκ. € με δυνατότητα μεταφορά 100.000 επιβατών. Η δεύτερη φάση είναι από το Καστρί μέχρι τον Άγιο Στέφανο και σύνδεση με τον τοπικό σταθμό του ΟΣΕ και του Προαστιακού με κόστος 250 εκ. € και ολοκλήρωση περί το 2018. Οι θέσεις των σταθμών είναι.
Πρώτο τμήμα 6,5 χλμ: Υπογειοποίηση Σταθμού Κηφισιάς, 1.Υπόγειος Σταθμός επί της Τατοΐου στο Α.Ο Κηφισιάς, 2.Υπόγειος Σταθμός στην τριγωνική νησίδα πλησίον της διασταύρωσης Τρικούπη και Θησέως (Νέα Ερυθραία), 3.Υπόγειος Σταθμός παράπλευρα της Θησέως συμβολή Αγ. Σαράντα κ Ισμήνης (Καστρί), 4.Υπόγειος Σταθμός στο 20ο χλμ Αθ.- Λαμίας 1.100 μέτρα πριν τη γέφυρα του ΟΣΕ.
Δεύτερη φάση 4,6χλμ: 5.Υπόγειος Σταθμός 150 μέτρα εσωτερικά της Λεωφόρου Μαραθώνος στην Κοινότητα Άνοιξης, 6.Υπόγειος Σταθμός παράπλευρα του σημερινού Σταθμού του ΟΣΕ Άγιος Στέφανος.
Πρόσφατα στην ιστοσελίδα του ΗΣΑΠ έγινε γνωστό ότι γίνεται μελέτη κόστους – οφέλους για πιθανή επέκταση προς το Ελληνικό και σύνδεση με το μελλοντικό Σταθμό του Μετρό. Άλλα στοιχεία για την επέκταση αυτή δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Υποδομές: Τα έργα της επόμενης δεκαετίας

Στην Ελλάδα αυτή την εποχή γίνονται πολλά και μεγάλα έργα. Αυτοκινητόδρομοι που θα ενώσουν τις μεγαλύτερες πόλεις μας, οι σιδηρόδρομοι αναπτύσσονται, νέες πηγές ενέργειας έρχονται, και άλλα σημαντικά έργα.
Αυτό δεν σημαίνει πως τα επόμενα χρόνια και μετά το τέλος αυτών των έργων δεν θα υπάρξουν άλλα εξίσου σημαντικά.
Με το τέλος του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την έναρξη του Ε ΚΠΣ από το 2014 και μετά θα έρθουν και άλλα πολύ σημαντικά έργα να θωρακίσουν και να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τη χώρα μας.
Ποια είναι τα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν το 2010 και μετά και να ολοκληρωθούν έως το 2020;
Αττική
-Μετρό επεκτάσεις προς:
Γραμμή 1 Εθνική Οδό και Άγιο Στέφανο
Γραμμή 2 Ίλιον και Γλυφάδα
Γραμμή 3 Ευαγγελίστρια και ενδεχομένως προς Μοσχάτο
Γραμμή 4 Νέα γραμμή από Γαλάτσι -Κέντρο Αθήνας και μέσω Κηφισίας μέχρι Μαρούσι
Νέα γραμμή από Πειραιά προς Ελληνικό (ΗΣΑΠ)
- Τραμ επεκτάσεις προς: Χατζηκυριάκειο, Φρεαττύδα, Καμίνια, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Πέραμα, και ενδεχομένως προς Άνω Πατήσια
Προαστιακός προς: Ραφήνα και Λαύριο
Αυτοκινητόδρομοι Αττικής ενδεχομένως (γιατί δεν υπάρχουν αποφάσεις) επέκταση από Ραφήνα προς Μαραθώνα και Εθνική Οδό , σύνδεση του Πειραιά με Αττική Οδό.
-Υπογειοποίηση τμημάτων του ΟΣΕ εντός της πόλης της Αθήνας.
-Ολοκλήρωση εγκατάστασης φυσικού αερίου σε όλη την Αττική.
Θεσσαλονίκη
Επεκτάσεις Μετρό προς:
- Καλαμαριά και Αεροδρόμιο ανατολικά
- Σταυρούπολη και Εύοσμο δυτικά
- Ενδεχομένως Νέα Γραμμή που να τέμνει τη βασική στο κέντρο από Πολίχνη με τέρμα την Τούμπα.(πρόταση του blog).
-Προαστιακός προς: Αεροδρόμιο, Χαλκιδική, Σέρρες, Σίνδο
-Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης
-Ολοκλήρωση εγκατάστασης φυσικού αερίου σε όλη τη Θεσσαλονίκη.
Περιφέρεια
- Τραμ Πάτρας
- Τραμ Ιωαννίνων
- Τραμ Βόλου
- Τραμ Λάρισας
- Σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα- Γρεβενά-Ιωάννινα
- Νέο Αεροδρόμιο Ηρακλείου
- Νέος Λιμένας στο Τυμπάκι Κρήτης
- Επέκταση φυσικού αερίου σε όλες τις πόλεις με πληθυσμό πάνω απο 30.000 κατοίκους.

Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Μετρό Θεσσαλονίκης: πρόοδος εργασιών

Το Μετρό Θεσσαλονίκης κλείνει 2 χρόνια εργασιών αυτές τις μέρες και τα τελευταία εργοτάξια του έργου θα ανοίξουν αυτές τις μέρες και μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού. Οι Μετροπόντικες στήνονται προκειμένου εντός του Φθινοπώρου (με πολύμηνη καθυστέρηση) να ξεκινήσουν το ταξίδι τους από τον αρχικό σταθμό Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός στον τελικό σταθμό Νέα Ελβετία.
Ταυτόχρονα με την κατασκευή της βασικής γραμμής θα κατασκευαστούν και οι διακλαδώσεις για τις 2 πρώτες επεκτάσεις προς Καλαμαριά στο σταθμό Πατρικίου και προς Σταυρούπολη στο σταθμό Δημοκρατίας.
Η πρόοδος του έργου μέχρι και τις 31-5-2008 :
- Σε προχωρημένης φάσης κύριες κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονται οι σταθμοί Βενιζέλου, Σιντριβάνι, Δημοκρατίας.
- Σε φάση εκσκαφής του επισταθμού είναι ο σταθμός Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός.
- Σε φάση ολοκλήρωσης οι εργασίες παράκαμψης δικτύων κοινής ωφελείας βρίσκονται οι σταθμοί Πανεπιστήμιο, Ευκλείδης, Αγία Σοφία.
- Κατάληψη του εργοταξιακού χώρου είναι ο σταθμός Παπάφη.
- Σε στάδιο στησίματος και του δεύτερου μηχανήματος (Μετροπόντικας) στον αρχικό σταθμό Ν.Σ.Σ.
Επόμενο διάστημα
Από τις επόμενες ημέρες και μέχρι το Σεπτέμβριο αναμένεται να εγκατασταθούν και τα υπόλοιπα εργοτάξια του μετρό στα ανατολικά, μέχρι το τέρμα της βασικής γραμμής στη Νέα Ελβετία. Μετά το σταθμό Φλέμιγκ θα γίνει το εργοτάξιο του σταθμού Αναλήψεως με ενδεχόμενα προβλήματα στις οδούς Δελφών, Αναλήψεως, Δροσίνη, Ψυχάρη και Κατακουζηνού. Ακολουθεί το εργοτάξιο του σταθμού Πατρικίου, που θα οξύνει το κυκλοφοριακό στις οδούς Σόλωνος, Χαλκιδικής, Φιλελλήνων, 25ης Μαρτίου και Παπαντωνίου. Η εγκατάσταση εργοταξίου στο σταθμό Βούλγαρη, θα αφήσει τον ομώνυμο δρόμο με ένα ρεύμα κυκλοφορίας, όπως και η καθηγητού Παπαδάκη. Κυκλοφοριακό αναμένεται και στις οδούς Σαμοθράκη Αχιλλέα, Αστυπάλαιας και Ιωάννη Πολέμη.
Οι εργασίες από το σταθμό Βούλγαρη μέχρι τον τελικό σταθμό Νέα Ελβετία θα συνεχιστούν με τη μέθοδο του ανοικτού ορύγματος και όχι με το μετροπόντικα, γεγονός που σημαίνει ότι η καθηγητού Παπαδάκη μετά τη διασταύρωσή της με τη Βούλγαρη και η Μιχαήλ Ψελλού θα μένουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μεγάλο τμήμα τους.
Από το τέρμα του μετρό και ανατολικότερα θα γίνουν και άλλες εργασίες, επίσης με ανοιχτό όρυγμα, καθώς στην Πυλαία πρόκειται να κατασκευαστεί το αμαξοστάσιο του μετρό σε έκταση 50.000 τ.μ.

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Α/Δ Βορειοδυτικής Πελοπονήσσου: Ερχονται τα πρώτα εργοτάξια

Ο πιο σημαντικός Αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας ξεκινά επιτέλους. Εντός του Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες στο τμήμα Κορίνθου-Πάτρας, ενώ ήδη ξεκίνησε η τοποθέτηση νέου αντιολισθητικού τάπητα στα επικίνδυνα σημεία.
Το τμήμα μέχρι την Πάτρα και τον Πύργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2012με παραδόσεις τμημάτων σταδιακά φυσικά, ενώ μέχρι το 2013 αναμένεται να έχει φτάσει μέχρι την Καλαμάτα.
Προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του οδοστρώματος η εταιρεία «Ολυμπία Οδός», θα πραγματοποιήσει εργασίες τοποθέτησης νέου αντιολισθητικού τάπητα στα σημεία – καρμανιόλες του δρόμου Πατρών – Κορίνθου, υιοθετώντας μάλιστα μια τεχνολογία που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Ελλάδα και αποκαλείται «μεταλλοβολή».
Αμέσως μετά και πιο συγκεκριμένα στα μέσα Ιουνίου, θα εγκατασταθούν οι πρώτες εργολαβίες στα σημεία όπου υπάρχει το ενδεχόμενο αρχαιολογικών ευρημάτων, ενώ το έργο θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις αρχές του 2009.
Υπενθυμίζεται, ότι ο νέος αυτοκινητόδρομος θα έχει προϋπολογισμό 2,8 δις ευρώ, μήκος 365 χιλιόμετρα και πλάτος 26,5 μέτρα με 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση. Η
χρηματοδότηση θα προκύψει από πόρους της παραχωρησιούχου Κοινοπραξίας ενώ χρήμα ύψους 200 εκατ. ευρώ θα προέλθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η αναγκαιότητα του έργου αυτού είναι κατανοητή καθώς η Πάτρα αποτελεί τη φυσική θαλάσσια δίοδο προς την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Πολλοί από εμάς άλλωστε έχουμε διανύσει την απόσταση από Κόρινθο έως την Πάτρα και σε όλη τη διάρκεια έχει χρειάζεται να κάνουμε δεκάδες προσπεράσεις σε φορτηγά διεθνών μεταφορών παίζοντας πολλές φορές τη ζωή μας κορόνα-γράμματα.
Η καθημερινή διέλευση όμως χιλιάδων αυτοκινήτων και φορτηγών καθημερινά είναι και το πρόβλημα στην κατασκευή των τμημάτων που περιέχουν και την σημερινή Εθνική Οδό.
Το 2009 και το 2010 θα είναι χρονιές ορόσημο για την πρόοδο του έργου ενώ από το 2011 θα έχουμε και τις πρώτες παραδόσεις τμημάτων.
Έως τότε υπομονή σε όσους χρησιμοποιούν το δρόμο αυτό. Κάτι καλό γίνεται..

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Αττικό Τραμ : επιτέλους εγκρίθηκε η ΜΠΕ απο τη Νομαρχία

Η πιο πολυσυζητημένη επέκταση ζωτικής σημασίας για την εταιρεία λειτουργίας του Τραμ καταλήγει με happy end από εχτές 4 Ιουνίου 2008 με την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη Νομαρχία Πειραιά. Με αυτό τον τρόπο τελειώνει μια διαμάχη 4 ετών μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών, του Δήμου Πειραιά και της τοπικής Νομαρχίας.
Μετά από αλλαγές επί αλλαγών στη χάραξη του Τραμ ορίστηκε η τελική , ανοίγοντας διάπλατα πλέον τον δρόμο για τη δημοπράτηση του Τραμ στο Κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά εντός του επόμενου διμήνου. Ο ανάδοχος μέχρι το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται να έχει εγκαταστήσει τα πρώτα εργοτάξια στους δρόμους του Πειραιά.
Το έργο αναμένεται σύμφωνα με τις εξαγγελίες να είναι έτοιμο το Καλοκαίρι του 2010 αλλά επειδή βρισκόμαστε στο βασίλειο των καθυστερήσεων ας το υπολογίσουμε εντός του 2011.
Η διαδρομή μήκους 5,3χλμ θα ακολουθεί την ακόλουθη πορεία: Μικράς Ασίας, Γρ. Λαμπράκη, Βασ. Γεωργίου, Ακτή Ποσειδώνος, Εθνικής Αντιστάσεως και επιστροφή στην Μικράς Ασίας όπου είναι και το μοναδικό διπλό τμήμα της διαδρομής καθώς το υπόλοιπο θα κινείται σε μονό διάδρομο.

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης) και άλλα έργα υποδομής στην Κρήτη

Το μεγαλύτερο θέμα στις υποδομές της Κρήτης είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης ή ΒΟΑΚ για συντομία. Πρόκειται για ένα δρόμο ραχοκοκαλιά του νησιού που είναι τόσο σημαντικός όσο και η Εθνική Οδός Αθήνα-Θεσσαλονίκη για την Ηπειρωτική Ελλάδα. Ενώνει τις μεγαλύτερες πόλεις ξεκινώντας από Καστέλι- Χανιά- Ρέθυμνο- Ηράκλειο - Άγιο Νικόλαο και καταλήγει στην Ιεράπετρα.
Το συνολικό μήκος του ΒΟΑΚ είναι 312χλμ εκ των οποίων ασφαλής Αυτοκινητόδρομος είναι μόνο τα 40χλμ. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη έργα προϋπολογισμού 265εκ ευρώ χωρίς να διευκρινίζεται ποσά χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου θα καλύψουν.
Στο τμήμα από τα Χανιά έως τον Άγιο Νικόλαο, μήκους περίπου 200 χλμ., είναι το κρίσιμο κεντρικό κομμάτι του ΒΟΑΚ και εκεί θα δοθεί και η μεγαλύτερη προσοχή.
Από τα 200 χλμ του τμήματος Χανιά – Άγιος Νικόλαος, τα 41 χλμ θα είναι έτοιμα με την ολοκλήρωση στα τέλη του 2009 και θα είναι με προδιαγραφές σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και με διαχωριστική νησίδα ασφαλείας τύπου New Jersey. Άλλα 8,5 χλμ κατασκευάζονται ήδη με μία λωρίδα κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και ετοιμάζεται η διαπλάτυνση τους στο πλαίσιο της 4ης Προγραμματικής Περιόδου.
Υπό μελέτη είναι και άλλα 135 χλμ του ΒΟΑΚ, ενώ σύντομα θα προστεθούν άλλα 15 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι υπό μελέτη βρίσκονται συνολικά 150 χλμ. Από αυτά τα 150 χλμ. τα 110 χλμ, περίπου βρίσκονται στο τμήμα μεταξύ Χανίων και Αγίου Νικολάου και στο ΕΣΠΑ 2007-2013 έχουν ενταχθεί 80 χλμ. Για τα υπόλοιπα 30 χλμ υπάρχει ακόμα κενό όσον αφορά τη χρηματοδότηση τους. Τα 80 χλμ που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 θα κοστίσουν πάνω από 400 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των απαλλοτριώσεων.
ΝΟΑΚ και άλλα έργα
Εκτός του ΒΟΑΚ υπάρχει και ο ΝΟΑΚ και είναι ο Νότιος Οδικός Άξονας Κρήτης και εκεί πρόκειται να ξεκινήσουν έργα ύψους 200 εκατ. ευρώ. Εκεί βέβαια είναι μόνο η αρχή αφού θα χρειαστούν πολλά παραπάνω για να ολοκληρωθεί.
Στα υπόλοιπα έργα που απασχολούν την Κρήτη αυτή τη στιγμή. Το Φράγμα του Αποσελέμη πρόκειται να ξεδιψάσει περιοχές από το Ηράκλειο μέχρι και τον Άγιο Νικόλαο. Το συνολικό τους κόστος ξεπερνάει τα 220 εκατ. ευρώ.
Υπό κατασκευή βρίσκεται και η επέκταση του υφιστάμενου επιβατικού προβλήτα Σούδας με προϋπολογισμό 11,5εκ.€ καθώς και το νέο κτίριο αεροσταθμού και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο Δημοτικό Αερολιμένα Σητείας με προϋπολογισμό 28εκ.€.
Μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 πρόκειται επίσης να δημοπρατηθούν:
- Η αναβάθμιση του αεροδρομίου Χανίων με επέκταση του κτιρίου και κατασκευή νέου Πύργου Ελέγχου.(65εκ.ευρώ)
- Η αναβάθμιση του λιμανιού του Ηρακλείου (400εκ.ευρώ).

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

ΕΣΠΑ 2007-2013. Αναβαθμίσεις Αυτοκινητδρόμων Αττικής

Το ΕΣΠΑ 2007-2013 έχει ξεκινήσει και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις μετά τις εξαγγελίες για τους Νέους Αυτοκινητόδρομους Αττικής. Όπως έγινε γνωστό μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 θα προστεθούν 28,5 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων στα ήδη υπάρχοντα στην Αττική με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2013-2015.
Τα κυριότερα από αυτά είναι:
1. Επέκταση Λεωφόρου Κύμης έως και την Εθνική Οδό και σύνδεση με αυτήν.
2. Διαπλάτυνση Λ. Κηφισού από 3 Γέφυρες έως Μεταμόρφωση.
3. Νέος Περιφερειακός άξονας Παιανίας -Μαρκοπούλου με παράκαμψη του Κορωπίου.
4. Υπογειοποίηση 900 μέτρων στη Λ. Αλεξάνδρας
5. Επέκταση της Λ. Λαυρίου
Το κόστος των παραπάνω έργων υπολογίζεται σε 500εκ, ευρώ. Η ταυτόχρονη ανακοίνωση τους ίσως μας παραπέμπει σε ένα έργο πακέτο και όχι έργο ανά δρόμο. Το κόστος είναι σημαντικό αλλά σίγουρα τα οφέλη είναι πολλαπλά. Η Λ. Κύμης θα αποτελεί εναλλακτικό άξονα για τις μετακινήσεις από και προς την Εθνική Οδό. Η Λ. Κηφισού που ειδικά στο τμήμα που αναβαθμίζεται παρουσιάζει φαινόμενα πλήρης ακινησίας για πολλές ώρες θα μπορεί να δέχεται μεγαλύτερο αριθμό αυτοκινήτων και θα έχει ομαλότερο ροή. Η επέκταση της Λ. Λαυρίου και ο περιφερειακός Παιανίας- Μαρκοπούλου θα δώσει νέες δυνατότητες μετακίνησης ιδίως στους ολοένα και περισσότερους κατοίκους των Μεσογείων. Η Λ. Αλεξάνδρας με τν υπογειοποίηση 900 μέτρων αλλά και την κατεδάφιση του ποδοσφαιρικού γηπέδου εκεί θα μπορέσει να "πρασινίσει" όλο αυτό το τμήμα μετατρέποντας την σε όαση μέσα στο κέντρο της Αθήνας.
Οι δημοπρατήσεις των έργων λογικά θα αρχίσουν από τα τέλη του έτους με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2013 ή το αργότερο το 2015.
ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ - Νέο Υπόγειο Τμήμα
Με πολύ ενδιαφέρον περιμένουμε και τις εξελίξεις σχετικά με την υφιστάμενη Αττική Οδό στο τμήμα Μεταμόρφωση- Δ. Πλακεντίας. Εκεί η εταιρεία διαχείρισης προτείνει την κατασκευή ενός υπόγειου τμήματος χωρίς εξόδους με σκοπό την διαμπερή κυκλοφορία προς τις μακρινότερες εξόδους της Αττικής Οδού. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο αφού θα ανακουφίσει μια και καλή το λανθασμένα σχεδιασμένο και κατασκευασμένο τμήμα που έπρεπε να έχει τουλάχιστον 5 λωρίδες ανά κατεύθυνση αφού βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο των μετακινήσεων της Αττικής Οδού.
Δεδομένης της κυκλοφοριακής συμφόρησης της Αθήνας καιρός είναι μετά την ανακοίνωση όλων αυτών των έργων να περάσουμε σύντομα στο στάδιο κατασκευής καθώς η μετακίνηση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη καθημερινά.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής: ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη νέων αυτοκινητοδρόμων παρουσίασε στις 2 Ιουνίου 2008 ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς με την επωνυμία "Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής". Το συνολικό μήκος αυτών των δρόμων είναι 55χλμ και οι πρώτες δημοπρατήσεις αναμένονται στο τέλος του έτους, αρχές του 2009.
Ο διαγωνισμός θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης για περίπου 25χρόνια ενώ το κόστος υπολογίζεται σε 1,2 δις ευρώ. Ο χρόνος παράδοσης όλων των τμημάτων αναμένεται το 2014, ενώ θα υπάρχουν και ενδιάμεσες δεσμευτικές παραδόσεις κρίσιμων τμημάτων του έργου.
Πρόκειται για ένα τεράστιο σχέδιο αναβάθμισης και ανακούφισης του κυκλοφοριακού προβλήματος της Αττικής και ο σχεδιασμός αφορά κυρίως τα ανατολικά και νότια προάστια καθώς και τα Μεσόγεια.
Οι αυτοκινητόδρομοι που θα κινούνται εντός της πόλης είναι η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού που θα καταλήξει μέσω της Λ. Βουλιαγμένης στην παραλιακή στο Ελληνικό. Θα κατασκευαστεί επίσης και η μεγαλύτερη σήραγγα εντός Αττικής μήκους 3,5 χιλιομέτρων που θα διασχίζει τον ορεινό όγκο του Υμηττού από το ύψος του Βύρωνα και μετά τη σήραγγα θα διακλαδώνεται προς νότια στην Αγία Μαρίνα και βόρεια στην Ραφήνα.
Επίσης θα επεκταθεί η παρούσα Αττική Οδός προς Ραφήνα και θα συναντά τον Αυτοκινητόδρομο που αναφέρθηκε παραπάνω.
ΤΑ ΕΡΓΑ
1) Επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού, από τον κόμβο στην Κατεχάκη έως την Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 14,5 χλμ.
2)Η μεγάλη Σήραγγα Υμηττού, μήκους 3,5 χλμ, με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της, που συνδέει τη Νότια Πλευρά του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια, από Α/Κ Σακέτα μέχρι τον Α/Κ Μεσογείων, μήκους 7,5 χλμ.
3)Ο Οδικός Άξονας σύνδεσης Μεσογείων – Ραφήνας, από τον Α/Κ Μεσογείων (μετά τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού) μέχρι τη Ραφήνα, μήκους 17,0 χλμ. με ενδιάμεσο Α/Κ προς Αττική Οδό και Αεροδρόμιο. Προβλέπεται η επέκταση και η σύνδεσή τους από τη Ραφήνα μέχρι την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στις Αφίδνες, μήκους άλλων 25 χλμ.
4)Τον Οδικό Άξονα Μεσογείων – Αγ. Μαρίνας, από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι την Αγία Μαρίνα, μήκους 11,5 χλμ.
5)Η ολοκλήρωση του Άξονα Σταυρού – Ραφήνας, σε μήκος άλλων 2,9 χλμ. μέχρι τον Α/Κ Σπάτων, (επί του άξονα Α/Κ Μεσογείων Ραφήνας)
6)Την ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 1,4 χλμ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
1)Επέκταση Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού από τον κόμβο στην Κατεχάκη μέχρι τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, μήκους 14,5 χλμ.
Είναι στο σύνολό της ένα υπόγειο έργο, με 3 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ. Παρακάμπτει και ανακουφίζει κυκλοφοριακά τους Δήμους Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου και Ελληνικού. Θα κατασκευαστούν πέντε Ανισόπεδοι Κόμβοι (Σακέτα, Ηλιούπολης, Κύπρου, Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος). Οι κόμβοι Ηλιουπόλεως και Κύπρου έχουν ανασχεδιαστεί και υπογειοποιηθεί στο κύριο μέρος τους. Η χάραξη αναδύεται στην επιφάνεια μόνο για 250 μ., στην περιοχή του Ανισόπεδου Ημικόμβου Ηλιούπολης, σε τμήμα μη ορατό από τις κατοικημένες περιοχές. Επίσης θα δημιουργηθεί και πυκνή φύτευση περίπου 2.500 – 3.000 στρεμμάτων.
2)Η μεγάλη Σήραγγα Υμηττού με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της, που συνδέει τη Νότια Πλευρά του Λεκανοπεδίου (Αγία Μαρίνα) με τα Μεσόγεια (Ραφήνα) μήκους 3,5 χλμ.
Η μεγάλη Σήραγγα Υμηττού έχει δύο ξεχωριστούς κλάδους (έναν για κάθε κατεύθυνση), αρχίζει αμέσως μετά τον Α/Κ Σακέτα, έχει μήκος 3,5 χλμ. και αναδύεται στην περιοχή Κορωπίου. Κάθε κλάδος διαθέτει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ.
Μετά την έξοδο της σήραγγας ο αυτοκινητόδρομος συνεχίζει και καταλήγει στον Α/Κ Μεσογείων ο οποίος αναφέρεται ότι αποτελεί «Κόμβο Συστήματος» επειδή σε αυτό τον κόμβο διακλαδώνεται σε 2 διαφορετικούς οδικούς άξονες: ο πρώτος προς Αεροδρόμιο και Ραφήνα και ο δεύτερος προς Αγία Μαρίνα στην Παραλιακή Λεωφόρο.
3)Ο Οδικός Άξονας σύνδεσης Μεσογείων – Ραφήνας, από τον Α/Κ Μεσογείων (μετά τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού) μέχρι τη Ραφήνα, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση μήκους 17χλμ, με Ανισόπεδους Κόμβους στις Λεωφόρους Λαυρίου, Αττικής Οδού, Σταυρού-Ραφήνας και Λεωφ. Μαραθώνος. Στο τελευταίο χιλιόμετρο προβλέπεται σήραγγα για περιβαλλοντικούς και αρχαιλογικούς λόγους
4) Ο Οδικός Άξονας Α/Κ Μεσογείων – Αγ. Μαρίνας μήκους 11,5χλμ με 2 λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση. Θεωρείται κρίσιμος άξονας αφού συνδέει τις κεντρικές περιοχές της Αθήνας με την παραλία. Θα αποσυμφορησει την Ποσειδώνος αλλά και τις Βάρης-Κορωπίου και Βουλιαγμένης. Προβλέπεται μόνο ένας ανισόπεδος κόμβος στη σύνδεση με την Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου και ένας κόμβος στην παραλιακή Λεωφόρο καθώς και μια σήραγγα 700 μ.
5)Η ολοκλήρωση του Άξονα Σταυρού – Ραφήνας μήκους 2,9χλμ που πρόκειται για την επέκταση της υφιστάμενης Αττικής Οδού μέχρι τη σύνδεση με τον προβλεπόμενο Νέο Οδικό Άξονα, από Α/Κ Μεσογείων προς Ραφήνα.
6)Η ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος μήκους 1,4χλμ, οπου λόγω της δημιουργίας του Μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού, διαμορφώνεται ενιαίος χώρος με το θαλάσσιο μέτωπο. Για να επιτευχθεί αυτό σχεδιάστηκε ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος, στο κρίσιμο τμήμα της διέλευσης από το Πάρκο, μήκους 1,4 χλμ. Η διατομή διαμορφώνεται με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση.
Τα διόδια θα είναι με ηλεκτρονικό σύστημα ώστε να καταβάλλονται ανά χλμ, δηλαδή οι οδηγοί θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που θα διανύουν. Επίσης θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής διοδίων με χειροκίνητο σύστημα.
Από το επόμενο καλοκαίρι θα υπάρχουν οι πρώτοι ανάδοχοι και θα ξεκινούν τα έργα. Το 2014 η Αττική θα διαθέτει 170χλμ σύγχρονων Αυτοκινητοδρόμων.

Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Νέο Αεροδρόμιο στο Ηράκλειο το 2015

Το Ηράκλειο είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Ελλάδα. Με πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκους διαθέτει ένα αεροδρόμιο το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο καθώς βρίσκεται στον ιστό της πόλης και μάλλον δυσφημεί την Κρήτη. Τα αεροπλάνα μάλιστα στις προσγειώσεις περνάνε σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια της περιοχής. Εδώ και αρκετά χρόνια συζητείται η δημιουργία νέου αεροδρομίου.
Το αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης έχει κορεστεί καθώς έχει ξεπεράσει τα όρια χωρητικότητας και διακίνησης επιβατών με κορυφαία τη χρονιά που μας πέρασε με 5.368.831 επιβάτες. Τα φαινόμενα καθυστερήσεων είναι συνεχή με αποτέλεσμα την κακή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών.
Στην επίσκεψη του ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς στο Ηράκλειο εξήγγειλε την δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλι. Το νέο αεροδρόμιο θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Ελ. Βενιζέλος και θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης χωρίς να έχει καθοριστεί και ο χρόνος παραχώρησης που συνήθως είναι 30 χρόνια.
Τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η μελέτη για το νέο αεροδρόμιο ύψους που αναμένεται αν διαρκέσει περίπου 15 μήνες. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από τον ανάδοχο του έργου ενώ συντάσσεται ομάδα Ελλήνων και ξένων συμβούλων με εμπειρία σε υλοποίηση έργων υποδομής μέσω παραχωρήσεων και ιδιαίτερα αεροδρομίων, για την προετοιμασία και επεξεργασία όλων των λειτουργικών, νομικών και χρηματοοικονομικών παραμέτρων του έργου, καθώς και των Τευχών της Διακήρυξης και Δημοπράτησης του διεθνούς διαγωνισμού, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Το κόστος κατασκευής του νέου αεροδρομίου ανέρχεται σε 1,5 δις ευρώ, χωρίς τις απαλλοτριώσεις και φυσικά χωρίς να υπολογίζονται απρόβλεπτα.
Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται τέλη του 2009 αρχές του 2010 και η κατασκευή θα διαρκέσει περίπου 4-5 χρόνια και εντάσσεται βέβαια στα μεγάλα έργα που θα παραδοθούν μετά το ΕΣΠΑ 2007 -2013.
Εκτός από την κατασκευή του βέβαια απαιτείται και η σύνδεση του με το οδικό δίκτυο του Νομού Ηρακλείου και φυσικά με τον ΒΟΑΚ και για αυτό το λόγο εκπονείται ξεχωριστή μελέτη που προβλέπει την σύνδεσή του με τον ΒΟΑΚ να γίνει από Αεροδρόμιο – Καστέλι μέσω του Α/Κ Χερσονήσου, με την κατασκευή δρόμου μήκους 17 χλμ. που θα έχει χαρακτηριστικά σύγχρονου αυτοκινητόδρομου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση με διαχωριστική νησίδα Νew Jersey.
Η ΥΠΑ έχει αναλάβει τη διαδικασία ανάθεσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ θα καθορίσει τις απαραίτητες τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις του νέου αεροδρομίου.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού "ο προσδιορισμός των ελάχιστων αναγκαίων αρχιτεκτονικών – ιστορικών χαρακτηριστικών αυτού του διεθνούς Κρητικού Αεροδρομίου θα πρέπει να είναι εναρμονισμένο από αισθητικής και μορφολογικής άποψης, με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Δεν θα επιτραπούν οι αντίστοιχες εμφανείς ελλείψεις του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος»".
Βασικό στοιχείο της προετοιμασίας είναι και ο καθορισμός της στρατηγικής, των όρων και των διαδικασιών, επί τη βάσει των οποίων θα διενεργηθεί ο διεθνής διαγωνισμός, καθώς και η σύνταξη των όρων των τευχών δημοπράτησης και της Σύμβασης Παραχώρησης.
Η έκταση που θα χρειαστεί να απαλλοτριωθεί είναι περίπου 6.000 στρέμματα και είναι και το σημείο αγκάθι καθώς αναμένεται να εκτοξεύσει το κόστος κατασκευής του. Φυσικά αυτό το κόστος επιβαρύνει το Δημόσιο και όχι τον Παραχωρησιούχο.
Αναφορικά και το παρών αεροδρόμιο το οποίο έχει έκταση 2.780 στρέμματα θα αναπλαστεί και θα αποδοθεί στους κατοίκους του Ηρακλείου.
Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της προετοιμασίας αυτού του μεγάλης εθνικής σημασίας έργου υποδομής, μέχρι και τη διενέργεια του Διεθνούς Διαγωνισμού, θα διαρκέσει 15 μήνες, δηλαδή η δημοπράτηση του έργου θα γίνει το φθινόπωρο του 2009.
Πρόκειται σίγουρα για το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στην Κρήτη και μακάρι να είναι η αρχή για μια σειρά από μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην Κρήτη.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα