κείμενο από το ypodomes.com
Κατατέθηκε αργά στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ που σήμερα αποτελεί την ναυαρχίδα των προβληματικών δημόσιων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σημαντική εξέλιξη θα αποτελέσει η ίδρυση της ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων) που θα μελετά και θα αποφασίζει για την τύχη του Σιδηρόδρομου στη χώρα. 43 άρθρα σύμφωνα με το οποίο ο ΟΣΕ θα διαχωριστεί σε 4 εταιρείες και συγκεκριμένα:
Ο ΟΣΕ θα ασκεί καθήκοντα διαχειριστή της σιδηροδρομικής γραμμής.
* Η ΓΑΙΑΟΣΕ θα επιφορτιστεί με την αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ακινήτων, αστικών ή μη, του Οργανισμού, την αγορά ή πώληση ακινήτων, καθώς και την άσκηση κάθε είδους κτηματικών εργασιών και συναλλαγών.
* Η ΕΡΓΟΣΕ θα αναλάβει τη μελέτη, δημοπράτηση, προμήθεια, κατασκευή, διοίκηση έργων σιδηροδρομικής υποδομής με των επ' αυτής σιδηροδρομικών συστημάτων.
* Στις αρμοδιότητες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η παροχή υπηρεσιών έλξης για τη σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών, η ανάπτυξη, οργάνωση και εκμετάλλευση αστικών, προαστιακών, περιφερειακών, υπεραστικών και διεθνών επιβατικών και εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών, καθώς και μεταφορών πάσης φύσεως με συστήματα σταθερής τροχιάς.
Ο ΟΣΕ μεταβιβάζει χωρίς αντάλλαγμα, όλο το τροχαίο υλικό στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του το μεταβιβάζει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Η ακίνητη περιουσία
Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στον ΟΣΕ, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων της σιδηροδρομικής υποδομής, περιέρχεται αυτοδικαίως κατά κυριότητα στο Δημόσιο.
Υπεύθυνη για την αποκλειστική διαχείριση, αξιοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση όλων των ακινήτων του ΟΣΕ θα είναι η ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία θα ακολουθεί πιστά τις εντολές της αρμόδιας Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.
Ως αντάλλαγμα το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει όλα τα χρέη του ΟΣΕ και της ΕΔΙΣΥ, ενώ παράλληλα διαγράφονται και όλα τα χρέη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ και τον ΕΔΙΣΥ. Τα χρέη αυτά ανέρχονται σε περίπου 10,7 δις ευρώ.
Το σιδηροδρομικό δίκτυο
Το σιδηροδρομικό δίκτυο χωρίζεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:
* Ενεργό Δίκτυο στο οποίο διενεργούνται σιδηροδρομικές μεταφορές.
* Δίκτυο υπό Κατασκευή, δηλαδή αυτό που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής και μετά την ολοκλήρωση του θα διασυνδεθεί με το Ενεργό Δίκτυο.
* Ενεργό Δίκτυο σε Προσωρινή Αναστολή Λειτουργίας, στο οποίο εκτελούνται εργασίες συντήρησης και επισκευής, ώστε να ενταχθεί αργότερα στο Ενεργό Δίκτυο.
* Καταργημένο Δίκτυο στο οποίο δεν διενεργούνται σιδηροδρομικές μεταφορές και παύει να αποτελεί μέρος της Εθνικής Σιδηροδρομικής Υποδομής.
Τιμολογιακή πολιτική
Σε ότι αφορά την τιμολογιακή πολιτική, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ υποχρεούται να καταρτίζει επιχειρησιακό σχέδιο με σκοπό την άμεση κερδοφορία της. Από 1/1/2011 καταργούνται κάθε είδους εκπτώσεις στα κόμιστρα, ειδικές τιμολογήσεις μεταφοράς καθώς και κάθε άλλη υποχρέωση μεταφοράς επιβατών ή φορτίου με οικονομικούς όρους.
Για την εκτέλεση των δρομολογίων προβλέπεται και η διενέργεια από σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, ύστερα από σχετικό αίτημα και αφού πληρούν τις απαραίτητες υποχρεώσεις. Σε περίπτωση που δεν υποβάλλονται αιτήματα είναι δυνατή η σύναψη σύμβασης με την οποία ανατίθεται η εκτέλεση σιδηροδρομικού επιβατικού δρομολογίου ως Υποχρέωση Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ). Όμως το συνολικό ποσό αποζημιώσεων για ΥΔΥ δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των ευρώ πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ετησίως για τα έτη 2011, 2012 και 2013.
Με την έναρξη ισχύς του νόμου καταργούνται οι συλλογικές ρυθμίσεις και παύουν να ισχύουν όλα τα προνόμια που είχαν θεσμοθετηθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Σύσταση ανεξάρτητης Αρχής
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη σύσταση ανεξάρτητης διοικητικής αρχή με την επωνυμία "Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (Ρ.Α.Σ.)". Η Ρ.Α.Σ. είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή με έδρα την Αθήνα, απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή.
Η Ρ.Α.Σ. ενεργεί ανεξάρτητα από τον Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής, την Αρχή Ασφάλειας Σιδηροδρομικών Μεταφορών, την Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, οποιαδήποτε σιδηροδρομική επιχείρηση, κάθε αρμόδια αρχή που συμμετέχει στην ανάθεση υποχρέωσης δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα συμφέροντα των οποίων συγκρούονται με την αποστολή και τις αρμοδιότητες που ανατίθενται στην Ρ.Α.Σ.
Εξυγίανση και βιωσιμότητα
Τα συσσωρευμένα χρέη αναλαμβάνονται από το Δημόσιο και ως μερική αντιστάθμιση, του μεταβιβάζεται η ακίνητη περιουσία και εισάγονται ρυθμίσεις για την αποδοτική αξιοποίησή της, ως μερική συμβολή στην αντιμετώπιση των χρεών. Εδραιώνεται η οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που δεν είναι πλέον μέρος του ομίλου ΟΣΕ και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την άμεση λειτουργική και οικονομική εξυγίανσή της με προοπτική ιδιωτικοποίησής της.
Σημαντικό τμήμα του σχεδίου νόμου για τη εξυγίανση του ΟΣΕ αποτελούν, αποτελούν, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, οι προτεινόμενες διατάξεις για ζητήματα προσωπικού, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση τριών κατηγοριών προβλημάτων:
α) Τη μεταφορά σημαντικού αριθμού εργαζομένων σε οργανισμούς και υπηρεσίες του δημοσίου, όχι ως υπεράριθμων αλλά προς κάλυψη υπαρκτών αναγκών, και μάλιστα κατά τρόπο ώστε να μη γίνει καμία απόλυση και να μη μειωθούν οι τακτικές αποδοχές κανενός,
β) Την αναδιοργάνωση του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων του Ομίλου ΟΣΕ που δεν θα μεταφερθούν, ιδίως σε επίπεδο συλλογικού εργατικού δικαίου, με σεβασμό στη συνταγματική νομιμότητα.
γ) Στον εξορθολογισμό ρυθμίσεων ατομικού εργατικού δικαίου.
ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε και ο Θάνος Μωραΐτης από διευθυντής της
Κοινοβουλευτικής Ομάδας
-
Την παραίτησή του από διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
ανακοινώνει με επιστολή του πρός τον Πρόεδρο της ΚΟ Νίκο Παππά, ο βουλευτής
Θάνος...
Πριν από 1 εβδομάδα
8 σχόλια:
Απαράδεκτο το νομοσχέδιο, ειδικά στο τμήμα που αναφέρεται στο διαχωρισμό των λειτουργικών και μη σιδ/κων διαδρόμων. Αντί ο ΟΣΕ να διατηρεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία διαδρόμων προς μελλοντική χρήση, θα χάσει το δικαίωμα αυτό με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του δικτύου του και τελικά τον αφανισμό του. Ποιος ιδιώτης και σε ποιο μέρος του κόσμου απεμπολεί το δικαίωμα ιδιοκτησίας και κυρίως ΧΡΗΣΗΣ στην ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία του; Ναι, αγαπητοί μου, στην χώρα μας την Ελλάδα οι ντόπιοι πολιτικοί χαρίζουν την δημόσια έκταση του ΟΣΕ που τόσο ακριβά απαλλοτρίωσαν από τους ιδιώτες και με τόσο κόπο διατήρησαν το δικαίωμα ΧΡΗΣΗΣ ως σιδ/κου διαδρόμου (γνωρίζουμε όλοι τις προσφυγές δήθεν αγανακτισμένων κατοίκων προς το συμβούλιο επικρατείας ώστε να μην είναι δυνατή η κατασκευή και υλοποίηση ούτε ενός νέου μέτρου σιδ/κου δικτύου). Το έχω ξαναγράψει πολλάκις, θα το ξαναγράψω και πάλι: Η διαχείριση των ημετέρων πολιτικών (τουλάχιστον για την μεταπολιτευτική περίοδο) στην δημόσια περιουσία είναι η εξής: αγοράζω από τον ιδιώτη ακριβά, απαξιώνω με τον ένα ή δείνα τρόπο την αξία της και έπειτα την χαρίζω τζάμπα στον ιδιώτη να κάνει μονοπώλιο και να παίξει μπάλα μόνο του! Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Ολυμπιακή, σε ακόμα χειρότερα βήματα της οποίας έπεται και ο ΟΣΕ...
Epitelus kathares lisis gia ton axanh ellhniko dhmosio tomea. Elpizw oi Galloi na ton agorasoun.
O ellhn sto dhmosio den doulevei. Mono me bourdoula apodidei.
Κανονικά ο ΟΣΕ θα έπρεπε να ονομάζεται ΟΑΗ: Οργανισμός Αργομισθίας Ημετέρων. Πιο άχρηστη ΔΕΚΟ σε σχέση με το έργο που παράγει δεν υπάρχει. Ακόμα και αν έκλεινε, μικρό ποσοστό των Ελλήνων θα το έπαιρναν χαμπάρι, αφού οι επιβάτες του είναι μόλις 55.000 την ημέρα.
Αν ήμουν εγώ στη θέση του Ρέππα, θα έστελνα όλους τους άσχετους στο σπίτι τους, θα έκλεινα την εταιρεία και θα την ξανάνοιγα από μηδενική βάση, σε δίκτυο 1000 περίπου χιλιομέτρων και με το αυστηρά απαραίτητο προσωπικό!
Αγαπητέ μετρόφιλε όταν αναφέρεσαι σε δίκτυο 1000 km τι εννοείς; Πειραιάς - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη = 610 km, Αεροδρόμιο - Κιάτο = 120 km Σύνολο: 730 km. Ποιο άλλο δίκτυο θα λειτουργούσες (σύμφωνα πάντοτε με την συλλογιστική σου); Όσον αφορά για τον ιδιωτικό τομέα (που μας τα είχαν πρήξει τη δεκαετία του 90 ο Μητσοτάκουλας, ο Σημιτάκουλας και οι σύμβουλοί τους, ναι αυτοί που γέμισαν τα σπίτια τους...λεμονοστύφτες και φριτέζες SIEMENS, φορτώνοντας τον λογαριασμό στον ΟΣΕ και στο υπόλοιπο δημόσιο) ας μας πουν με τις περιβόητες ιδιωτικές τράπεζες που ωφελήθηκε ο καταναλωτής; Έχουμε και λέμε: ψιλά γράμματα, με το στανιό δάνεια και κάρτες και τελικά κατασχέσεις ακινήτων, ΙΧ κ.λ.π. και στο βάθος...χρεοκοπία! Εκτός αυτού ο ιδιώτης επενδυτής στην Ελλάδα θέλει το 80% του κύκλου εργασιών του να τις εξασφαλίζει το "κακό" κράτος για να είναι βιώσιμος! Τέτοιον καπιταλισμό τον χαρίζουμε στους υπέρμαχους πολιτικούς των ιδιωτικοποιήσεων, της λιτότητας, του μνημονίου και τους εναπομείναντες οπαδούς τους. Επαναλαμβάνω: βρείτε μια (όχι περισσότερες) ιδιωτικές ή δημόσιες επιχειρήσεις στον κόσμο που θα απεμπολούσαν άνευ ουδενός ανταλλάγματος: 1. το δικαίωμα ιδιοκτησίας στη γη τους, 2. το δικαίωμα χρήσης γης ως σιδηροδρομικής (είναι γνωστές οι προσφυγές δήθεν αγανακτισμένων πολιτών προς το ΣΤΕ προκειμένου να μην κατασκευάζεται ούτε ένα μέτρο σιδηροδρόμου!) Δηλαδή έχουμε χαρακτηρισμένους στο εθνικό κτηματολόγιο τους διαδρόμους σιδηροδρόμου και με το νομοσχέδιο χάνονται και διαγράφονται από τον χάρτη ΟΡΙΣΤΙΚΑ δίχως το παραμικρό αντιστάθμισμα! Είναι καθαρά νομοσχέδιο τεταρτοκοσμικής χώρας. Οι ανίκανοι σε κάθε επίπεδο Έλληνες πολιτικοί που χρεοκόπησαν ΟΣΕ και Ελλάδα από την κρετινίστικη, αυτιστική διαχείριση που άσκησαν ατιμωρητί εδώ και 40 χρόνια (για να μη γράψω 100)ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να σώσουν ούτε τον σιδηρόδρομο, ούτε την χώρα, όσες "ιδιωτικοποιήσεις", απολύσεις προσωπικού, καταργήσεις, συγχωνεύσεις και...λοιπές ρεύσεις και να κάνουν. Καληνύχτα σας!
Στα 1000 χιλιόμετρα περιλαμβάνεται και η διπλή γραμμή προς Πάτρα (όταν τελειώσει), ο προαστιακός της Αθήνας μαζί με τις μελλοντικές επεκτάσεις (Λαύριο, Ραφήνα, Λουτράκι, Χαλκίδα) και οτιδήποτε άλλο κριθεί σκόπιμο!
Η γεωγραφία της Ελλάδας είναι τέτοια που καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία πυκνού δικτύου. Οι χώρες που έχουν ανεπτυγμένο δίκτυο (Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο κ.λπ.) έχουν το χαρακτηριστικό ότι ο πληθυσμός τους είναι σκορπισμένος σε όλη την επικράτεια και σε πολλές πόλεις. Γι' αυτό και δημιουργείται η ανάγκη για καλό σιδηροδρομικό δίκτυο! Οι χώρες με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στην πρωτεύουσα (π.χ. Δανία, Ιρλανδία, Φινλανδία) δεν έχουν μεγάλη επιβατική κίνηση στα τρένα!
Αφού η Αθήνα έχει μαζέψει σχεδόν το μισό πληθυσμό της Ελλάδας, τα έργα που γίνονται εδώ πιάνουν μεγαλύτερο τόπο. Πιο πολλούς επιβάτες θα εξυπηρετεί π.χ. η επέκταση του μετρό από το Περιστέρι στο Ίλιον παρά το τρένο Κόρινθος-Καλαμάτα!
Μια που είναι ασύμφορο στους ανθρώπους να μένουν σε πόλεις εκτός λεκανοπεδίου, λ.χ στα νησιά, στην επαρχία ή στην μεθόριο, ας τσιμεντοποιήσουμε και το υπόλοιπο αδόμητο έδαφος του νομού Αττικής κι ας μετακινήσουμε τον "ασύμφορο" πληθυσμό της Ελλάδας στην Αθήνα. Αυτός είναι ο τρόπος "υγειούς", "ισοροπημένης" και...συμφέρουσας ανάπτυξης. Επίσης δεν πρέπει να βελτιώνονται οι μετακινήσεις από τις πόλεις της επαρχίας ούτε μεταξύ τους, ούτε με την πρωτεύουσα! Άλλωστε όπως γράφει και ο αγαπητός μετρόφιλος "η γεωγραφία της (πτωχής πλην "τιμίας") Ελλάδας είναι τέτοια που καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία πυκνού δικτύου." Κατά τον ίδιο τρόπο σκέφτηκαν άλλωστε και οι "καθυστερημένοι" Ιταλοί, οι Ελβετοί, Ισπανοί κ.λ.π. των οποίων οι χώρες έχουν "άλλο" γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδος! Όσον αφορά τις επεκτάσεις λ.χ. προς Λαύριο δεν θα πραγματοποιηθούν ΠΟΤΕ διότι οι Έλληνες πολιτικοί ως "άριστοι" διαχειριστές της περιουσίας του σιδηροδρόμου (όπως και της υπόλοιπης χώρας) απεμπόλησαν την ιδιοκτησία επί του παλαιού σιδ/κου διαδρόμου Κορωπίου - Λαυρίου, με αποτέλεσμα οι δημοτικοί άρχοντες των περιοχών από τις οποίες υποτίθεται ότι χαράχτηκε η νέα σιδ/κη γραμμή να μην συμφωνούν με το πέρασμα της γραμμής από τα βιλαέτια τους! Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω οι τοπικοί άρχοντες! Ζήτω η αστική υδροκεφαλία, το τσιμέντο, το καυσαέριο! Κάτω οι ασύμφορες πόλεις της επάρχίας! Κάτω τα νησία (πλην Μυκόνου για τις διακοπές)! Κάτω το δικαίωμα ανάπτυξης της επαρχίας! Κάτω το δικαίωμα ύπαρξης των κατοίκων εκτός λεκανοπεδίου! Εύγε!
Πράγματι η πολυδιάσπαση του γεωγραφικού χώρου σε νησιά, χερσονήσους, ακρωτήρια κ.λπ. αποτελεί πρόβλημα για τις συγκοινωνίες. Αν το έδαφος της Ελλάδας ήταν ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, όπως η Πορτογαλία, τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα!
Βεβαίως τώρα έχουμε πλεονέκτημα στον τουρισμό!
Όσον αφορά το τρένο, όντως η απέχθεια των Ελλήνων είναι κάτι το πρωτοφανές στην Ευρώπη. Στις άλλες χώρες άραγε γιατί δεν ενοχλούνται όταν η γραμμή του τρένου περνάει έξω από το παράθυρό τους; Τόσο ευαίσθητα αυτιά έχουν οι Έλληνες;
Αν οι καινούργιες γραμμές που κατασκευάζονται περνάνε έξω από τις πόλεις, θα είναι μισοάχρηστες!
Αυτό βεβαίως θα γίνει με την επέκταση προς Λαύριο. Η παλιά χάραξη πέρναγε μέσα από το Κορωπί, την Κερατέα κ.λπ. και ήταν κατάλληλη για ταχύτητες γύρω στα 30! Η καινούργια γραμμή υποθέτω ότι θα αντέχει 160 κι έτσι αναγκαστικά θα ακολουθήσει καινούργια χάραξη. Όμως δεν θα εξυπηρετεί τους ενδιάμεσους δήμους!
Όντας τακτικός επιβάτης του ΟΣΕ ετησίως έχω να παρατηρήσω ότι θα μπορούσε ο ΟΣΕ να έχει μια σχετική κερδοφορία, από τις ακόλουθες γραμμές:
1) Πειραιάς-Αθήνα-Καλαμπάκα
2) Λάρισα-Βόλος
3) Πειραιάς-Αθήνα-Θεσσαλονίκη
4) Πειραιάς-Αθήνα-Χαλκίδα
5) Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη-Δίκαια.
Τις έχω ταξιδέψει αρκετές φορές αυτές τις γραμμές και έχω διαπιστώσει και την κίνηση που έχουν (αλλά και μπορούν να προσελκύσουν) αλλά και τα έργα εκσυγχρονισμού που εξελίσσονται ή ολοκληρώθηκαν.
Δημοσίευση σχολίου