Υποδομές στην Ελλάδα

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΟΣΕ: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο, ο ΟΣΕ σε νέα εποχή

κείμενο από το ypodomes.com
Κατατέθηκε αργά στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ που σήμερα αποτελεί την ναυαρχίδα των προβληματικών δημόσιων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σημαντική εξέλιξη θα αποτελέσει η ίδρυση της ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων) που θα μελετά και θα αποφασίζει για την τύχη του Σιδηρόδρομου στη χώρα. 43 άρθρα σύμφωνα με το οποίο ο ΟΣΕ θα διαχωριστεί σε 4 εταιρείες και συγκεκριμένα:

Ο ΟΣΕ θα ασκεί καθήκοντα διαχειριστή της σιδηροδρομικής γραμμής.

* Η ΓΑΙΑΟΣΕ θα επιφορτιστεί με την αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ακινήτων, αστικών ή μη, του Οργανισμού, την αγορά ή πώληση ακινήτων, καθώς και την άσκηση κάθε είδους κτηματικών εργασιών και συναλλαγών.
* Η ΕΡΓΟΣΕ θα αναλάβει τη μελέτη, δημοπράτηση, προμήθεια, κατασκευή, διοίκηση έργων σιδηροδρομικής υποδομής με των επ' αυτής σιδηροδρομικών συστημάτων.
* Στις αρμοδιότητες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η παροχή υπηρεσιών έλξης για τη σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών, η ανάπτυξη, οργάνωση και εκμετάλλευση αστικών, προαστιακών, περιφερειακών, υπεραστικών και διεθνών επιβατικών και εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών, καθώς και μεταφορών πάσης φύσεως με συστήματα σταθερής τροχιάς.

Ο ΟΣΕ μεταβιβάζει χωρίς αντάλλαγμα, όλο το τροχαίο υλικό στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του το μεταβιβάζει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η ακίνητη περιουσία

Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στον ΟΣΕ, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων της σιδηροδρομικής υποδομής, περιέρχεται αυτοδικαίως κατά κυριότητα στο Δημόσιο.

Υπεύθυνη για την αποκλειστική διαχείριση, αξιοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση όλων των ακινήτων του ΟΣΕ θα είναι η ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία θα ακολουθεί πιστά τις εντολές της αρμόδιας Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Ως αντάλλαγμα το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει όλα τα χρέη του ΟΣΕ και της ΕΔΙΣΥ, ενώ παράλληλα διαγράφονται και όλα τα χρέη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ και τον ΕΔΙΣΥ. Τα χρέη αυτά ανέρχονται σε περίπου 10,7 δις ευρώ.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο

Το σιδηροδρομικό δίκτυο χωρίζεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

* Ενεργό Δίκτυο στο οποίο διενεργούνται σιδηροδρομικές μεταφορές.
* Δίκτυο υπό Κατασκευή, δηλαδή αυτό που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής και μετά την ολοκλήρωση του θα διασυνδεθεί με το Ενεργό Δίκτυο.
* Ενεργό Δίκτυο σε Προσωρινή Αναστολή Λειτουργίας, στο οποίο εκτελούνται εργασίες συντήρησης και επισκευής, ώστε να ενταχθεί αργότερα στο Ενεργό Δίκτυο.
* Καταργημένο Δίκτυο στο οποίο δεν διενεργούνται σιδηροδρομικές μεταφορές και παύει να αποτελεί μέρος της Εθνικής Σιδηροδρομικής Υποδομής.

Τιμολογιακή πολιτική

Σε ότι αφορά την τιμολογιακή πολιτική, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ υποχρεούται να καταρτίζει επιχειρησιακό σχέδιο με σκοπό την άμεση κερδοφορία της. Από 1/1/2011 καταργούνται κάθε είδους εκπτώσεις στα κόμιστρα, ειδικές τιμολογήσεις μεταφοράς καθώς και κάθε άλλη υποχρέωση μεταφοράς επιβατών ή φορτίου με οικονομικούς όρους.

Για την εκτέλεση των δρομολογίων προβλέπεται και η διενέργεια από σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, ύστερα από σχετικό αίτημα και αφού πληρούν τις απαραίτητες υποχρεώσεις. Σε περίπτωση που δεν υποβάλλονται αιτήματα είναι δυνατή η σύναψη σύμβασης με την οποία ανατίθεται η εκτέλεση σιδηροδρομικού επιβατικού δρομολογίου ως Υποχρέωση Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ). Όμως το συνολικό ποσό αποζημιώσεων για ΥΔΥ δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των ευρώ πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ετησίως για τα έτη 2011, 2012 και 2013.

Με την έναρξη ισχύς του νόμου καταργούνται οι συλλογικές ρυθμίσεις και παύουν να ισχύουν όλα τα προνόμια που είχαν θεσμοθετηθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Σύσταση ανεξάρτητης Αρχής

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη σύσταση ανεξάρτητης διοικητικής αρχή με την επωνυμία "Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (Ρ.Α.Σ.)". Η Ρ.Α.Σ. είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή με έδρα την Αθήνα, απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή.

Η Ρ.Α.Σ. ενεργεί ανεξάρτητα από τον Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής, την Αρχή Ασφάλειας Σιδηροδρομικών Μεταφορών, την Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, οποιαδήποτε σιδηροδρομική επιχείρηση, κάθε αρμόδια αρχή που συμμετέχει στην ανάθεση υποχρέωσης δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα συμφέροντα των οποίων συγκρούονται με την αποστολή και τις αρμοδιότητες που ανατίθενται στην Ρ.Α.Σ.

Εξυγίανση και βιωσιμότητα

Τα συσσωρευμένα χρέη αναλαμβάνονται από το Δημόσιο και ως μερική αντιστάθμιση, του μεταβιβάζεται η ακίνητη περιουσία και εισάγονται ρυθμίσεις για την αποδοτική αξιοποίησή της, ως μερική συμβολή στην αντιμετώπιση των χρεών. Εδραιώνεται η οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που δεν είναι πλέον μέρος του ομίλου ΟΣΕ και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την άμεση λειτουργική και οικονομική εξυγίανσή της με προοπτική ιδιωτικοποίησής της.

Σημαντικό τμήμα του σχεδίου νόμου για τη εξυγίανση του ΟΣΕ αποτελούν, αποτελούν, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, οι προτεινόμενες διατάξεις για ζητήματα προσωπικού, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση τριών κατηγοριών προβλημάτων:

α) Τη μεταφορά σημαντικού αριθμού εργαζομένων σε οργανισμούς και υπηρεσίες του δημοσίου, όχι ως υπεράριθμων αλλά προς κάλυψη υπαρκτών αναγκών, και μάλιστα κατά τρόπο ώστε να μη γίνει καμία απόλυση και να μη μειωθούν οι τακτικές αποδοχές κανενός,
β) Την αναδιοργάνωση του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων του Ομίλου ΟΣΕ που δεν θα μεταφερθούν, ιδίως σε επίπεδο συλλογικού εργατικού δικαίου, με σεβασμό στη συνταγματική νομιμότητα.
γ) Στον εξορθολογισμό ρυθμίσεων ατομικού εργατικού δικαίου.

8 σχόλια:

τρενομανής είπε...

Απαράδεκτο το νομοσχέδιο, ειδικά στο τμήμα που αναφέρεται στο διαχωρισμό των λειτουργικών και μη σιδ/κων διαδρόμων. Αντί ο ΟΣΕ να διατηρεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία διαδρόμων προς μελλοντική χρήση, θα χάσει το δικαίωμα αυτό με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του δικτύου του και τελικά τον αφανισμό του. Ποιος ιδιώτης και σε ποιο μέρος του κόσμου απεμπολεί το δικαίωμα ιδιοκτησίας και κυρίως ΧΡΗΣΗΣ στην ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία του; Ναι, αγαπητοί μου, στην χώρα μας την Ελλάδα οι ντόπιοι πολιτικοί χαρίζουν την δημόσια έκταση του ΟΣΕ που τόσο ακριβά απαλλοτρίωσαν από τους ιδιώτες και με τόσο κόπο διατήρησαν το δικαίωμα ΧΡΗΣΗΣ ως σιδ/κου διαδρόμου (γνωρίζουμε όλοι τις προσφυγές δήθεν αγανακτισμένων κατοίκων προς το συμβούλιο επικρατείας ώστε να μην είναι δυνατή η κατασκευή και υλοποίηση ούτε ενός νέου μέτρου σιδ/κου δικτύου). Το έχω ξαναγράψει πολλάκις, θα το ξαναγράψω και πάλι: Η διαχείριση των ημετέρων πολιτικών (τουλάχιστον για την μεταπολιτευτική περίοδο) στην δημόσια περιουσία είναι η εξής: αγοράζω από τον ιδιώτη ακριβά, απαξιώνω με τον ένα ή δείνα τρόπο την αξία της και έπειτα την χαρίζω τζάμπα στον ιδιώτη να κάνει μονοπώλιο και να παίξει μπάλα μόνο του! Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Ολυμπιακή, σε ακόμα χειρότερα βήματα της οποίας έπεται και ο ΟΣΕ...

Ανώνυμος είπε...

Epitelus kathares lisis gia ton axanh ellhniko dhmosio tomea. Elpizw oi Galloi na ton agorasoun.

O ellhn sto dhmosio den doulevei. Mono me bourdoula apodidei.

Μετρόφιλος είπε...

Κανονικά ο ΟΣΕ θα έπρεπε να ονομάζεται ΟΑΗ: Οργανισμός Αργομισθίας Ημετέρων. Πιο άχρηστη ΔΕΚΟ σε σχέση με το έργο που παράγει δεν υπάρχει. Ακόμα και αν έκλεινε, μικρό ποσοστό των Ελλήνων θα το έπαιρναν χαμπάρι, αφού οι επιβάτες του είναι μόλις 55.000 την ημέρα.
Αν ήμουν εγώ στη θέση του Ρέππα, θα έστελνα όλους τους άσχετους στο σπίτι τους, θα έκλεινα την εταιρεία και θα την ξανάνοιγα από μηδενική βάση, σε δίκτυο 1000 περίπου χιλιομέτρων και με το αυστηρά απαραίτητο προσωπικό!

τρενομαής είπε...

Αγαπητέ μετρόφιλε όταν αναφέρεσαι σε δίκτυο 1000 km τι εννοείς; Πειραιάς - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη = 610 km, Αεροδρόμιο - Κιάτο = 120 km Σύνολο: 730 km. Ποιο άλλο δίκτυο θα λειτουργούσες (σύμφωνα πάντοτε με την συλλογιστική σου); Όσον αφορά για τον ιδιωτικό τομέα (που μας τα είχαν πρήξει τη δεκαετία του 90 ο Μητσοτάκουλας, ο Σημιτάκουλας και οι σύμβουλοί τους, ναι αυτοί που γέμισαν τα σπίτια τους...λεμονοστύφτες και φριτέζες SIEMENS, φορτώνοντας τον λογαριασμό στον ΟΣΕ και στο υπόλοιπο δημόσιο) ας μας πουν με τις περιβόητες ιδιωτικές τράπεζες που ωφελήθηκε ο καταναλωτής; Έχουμε και λέμε: ψιλά γράμματα, με το στανιό δάνεια και κάρτες και τελικά κατασχέσεις ακινήτων, ΙΧ κ.λ.π. και στο βάθος...χρεοκοπία! Εκτός αυτού ο ιδιώτης επενδυτής στην Ελλάδα θέλει το 80% του κύκλου εργασιών του να τις εξασφαλίζει το "κακό" κράτος για να είναι βιώσιμος! Τέτοιον καπιταλισμό τον χαρίζουμε στους υπέρμαχους πολιτικούς των ιδιωτικοποιήσεων, της λιτότητας, του μνημονίου και τους εναπομείναντες οπαδούς τους. Επαναλαμβάνω: βρείτε μια (όχι περισσότερες) ιδιωτικές ή δημόσιες επιχειρήσεις στον κόσμο που θα απεμπολούσαν άνευ ουδενός ανταλλάγματος: 1. το δικαίωμα ιδιοκτησίας στη γη τους, 2. το δικαίωμα χρήσης γης ως σιδηροδρομικής (είναι γνωστές οι προσφυγές δήθεν αγανακτισμένων πολιτών προς το ΣΤΕ προκειμένου να μην κατασκευάζεται ούτε ένα μέτρο σιδηροδρόμου!) Δηλαδή έχουμε χαρακτηρισμένους στο εθνικό κτηματολόγιο τους διαδρόμους σιδηροδρόμου και με το νομοσχέδιο χάνονται και διαγράφονται από τον χάρτη ΟΡΙΣΤΙΚΑ δίχως το παραμικρό αντιστάθμισμα! Είναι καθαρά νομοσχέδιο τεταρτοκοσμικής χώρας. Οι ανίκανοι σε κάθε επίπεδο Έλληνες πολιτικοί που χρεοκόπησαν ΟΣΕ και Ελλάδα από την κρετινίστικη, αυτιστική διαχείριση που άσκησαν ατιμωρητί εδώ και 40 χρόνια (για να μη γράψω 100)ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να σώσουν ούτε τον σιδηρόδρομο, ούτε την χώρα, όσες "ιδιωτικοποιήσεις", απολύσεις προσωπικού, καταργήσεις, συγχωνεύσεις και...λοιπές ρεύσεις και να κάνουν. Καληνύχτα σας!

Μετρόφιλος είπε...

Στα 1000 χιλιόμετρα περιλαμβάνεται και η διπλή γραμμή προς Πάτρα (όταν τελειώσει), ο προαστιακός της Αθήνας μαζί με τις μελλοντικές επεκτάσεις (Λαύριο, Ραφήνα, Λουτράκι, Χαλκίδα) και οτιδήποτε άλλο κριθεί σκόπιμο!
Η γεωγραφία της Ελλάδας είναι τέτοια που καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία πυκνού δικτύου. Οι χώρες που έχουν ανεπτυγμένο δίκτυο (Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο κ.λπ.) έχουν το χαρακτηριστικό ότι ο πληθυσμός τους είναι σκορπισμένος σε όλη την επικράτεια και σε πολλές πόλεις. Γι' αυτό και δημιουργείται η ανάγκη για καλό σιδηροδρομικό δίκτυο! Οι χώρες με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στην πρωτεύουσα (π.χ. Δανία, Ιρλανδία, Φινλανδία) δεν έχουν μεγάλη επιβατική κίνηση στα τρένα!
Αφού η Αθήνα έχει μαζέψει σχεδόν το μισό πληθυσμό της Ελλάδας, τα έργα που γίνονται εδώ πιάνουν μεγαλύτερο τόπο. Πιο πολλούς επιβάτες θα εξυπηρετεί π.χ. η επέκταση του μετρό από το Περιστέρι στο Ίλιον παρά το τρένο Κόρινθος-Καλαμάτα!

τρενομανής είπε...

Μια που είναι ασύμφορο στους ανθρώπους να μένουν σε πόλεις εκτός λεκανοπεδίου, λ.χ στα νησιά, στην επαρχία ή στην μεθόριο, ας τσιμεντοποιήσουμε και το υπόλοιπο αδόμητο έδαφος του νομού Αττικής κι ας μετακινήσουμε τον "ασύμφορο" πληθυσμό της Ελλάδας στην Αθήνα. Αυτός είναι ο τρόπος "υγειούς", "ισοροπημένης" και...συμφέρουσας ανάπτυξης. Επίσης δεν πρέπει να βελτιώνονται οι μετακινήσεις από τις πόλεις της επαρχίας ούτε μεταξύ τους, ούτε με την πρωτεύουσα! Άλλωστε όπως γράφει και ο αγαπητός μετρόφιλος "η γεωγραφία της (πτωχής πλην "τιμίας") Ελλάδας είναι τέτοια που καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία πυκνού δικτύου." Κατά τον ίδιο τρόπο σκέφτηκαν άλλωστε και οι "καθυστερημένοι" Ιταλοί, οι Ελβετοί, Ισπανοί κ.λ.π. των οποίων οι χώρες έχουν "άλλο" γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδος! Όσον αφορά τις επεκτάσεις λ.χ. προς Λαύριο δεν θα πραγματοποιηθούν ΠΟΤΕ διότι οι Έλληνες πολιτικοί ως "άριστοι" διαχειριστές της περιουσίας του σιδηροδρόμου (όπως και της υπόλοιπης χώρας) απεμπόλησαν την ιδιοκτησία επί του παλαιού σιδ/κου διαδρόμου Κορωπίου - Λαυρίου, με αποτέλεσμα οι δημοτικοί άρχοντες των περιοχών από τις οποίες υποτίθεται ότι χαράχτηκε η νέα σιδ/κη γραμμή να μην συμφωνούν με το πέρασμα της γραμμής από τα βιλαέτια τους! Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω οι τοπικοί άρχοντες! Ζήτω η αστική υδροκεφαλία, το τσιμέντο, το καυσαέριο! Κάτω οι ασύμφορες πόλεις της επάρχίας! Κάτω τα νησία (πλην Μυκόνου για τις διακοπές)! Κάτω το δικαίωμα ανάπτυξης της επαρχίας! Κάτω το δικαίωμα ύπαρξης των κατοίκων εκτός λεκανοπεδίου! Εύγε!

Μετρόφιλος είπε...

Πράγματι η πολυδιάσπαση του γεωγραφικού χώρου σε νησιά, χερσονήσους, ακρωτήρια κ.λπ. αποτελεί πρόβλημα για τις συγκοινωνίες. Αν το έδαφος της Ελλάδας ήταν ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, όπως η Πορτογαλία, τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα!
Βεβαίως τώρα έχουμε πλεονέκτημα στον τουρισμό!
Όσον αφορά το τρένο, όντως η απέχθεια των Ελλήνων είναι κάτι το πρωτοφανές στην Ευρώπη. Στις άλλες χώρες άραγε γιατί δεν ενοχλούνται όταν η γραμμή του τρένου περνάει έξω από το παράθυρό τους; Τόσο ευαίσθητα αυτιά έχουν οι Έλληνες;
Αν οι καινούργιες γραμμές που κατασκευάζονται περνάνε έξω από τις πόλεις, θα είναι μισοάχρηστες!
Αυτό βεβαίως θα γίνει με την επέκταση προς Λαύριο. Η παλιά χάραξη πέρναγε μέσα από το Κορωπί, την Κερατέα κ.λπ. και ήταν κατάλληλη για ταχύτητες γύρω στα 30! Η καινούργια γραμμή υποθέτω ότι θα αντέχει 160 κι έτσι αναγκαστικά θα ακολουθήσει καινούργια χάραξη. Όμως δεν θα εξυπηρετεί τους ενδιάμεσους δήμους!

Νώντας Κ είπε...

Όντας τακτικός επιβάτης του ΟΣΕ ετησίως έχω να παρατηρήσω ότι θα μπορούσε ο ΟΣΕ να έχει μια σχετική κερδοφορία, από τις ακόλουθες γραμμές:

1) Πειραιάς-Αθήνα-Καλαμπάκα
2) Λάρισα-Βόλος
3) Πειραιάς-Αθήνα-Θεσσαλονίκη
4) Πειραιάς-Αθήνα-Χαλκίδα
5) Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη-Δίκαια.

Τις έχω ταξιδέψει αρκετές φορές αυτές τις γραμμές και έχω διαπιστώσει και την κίνηση που έχουν (αλλά και μπορούν να προσελκύσουν) αλλά και τα έργα εκσυγχρονισμού που εξελίσσονται ή ολοκληρώθηκαν.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα