Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Έλεγχος των εισιτηρίων από ιδιώτες ή από μηχανήματα;

κείμενο από το ypodomes.com
Πολύς λόγος γίνεται για τον έλεγχο των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα. Μάλιστα μία πρόταση η οποία ακούγεται ξανά και ξανά είναι η ανάθεση του ελέγχου των εισιτηρίων σε ιδιωτική εταιρεία προκειμένου τα χαμένα έσοδα (τα οποία υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ) να γίνουν πόρος των ταμείων των ζημιογόνων επιχειρήσεων των μαζικών μεταφορών της Αθήνας.

Γενικά για τον έλεγχο των εισιτηρίων το σφάλμα στην Αθήνα ξεκίνησε από τα λεωφορεία και επεκτάθηκε στο Μετρό της πόλης. Είναι τέτοιο το σύστημα επικύρωσης του εισιτηρίου που ευνοεί την λαθρεπιβίβαση και μάλιστα με πολύ μικρές πιθανότητες κάποιος να «πιαστεί στα πράσα» . Ακόμα λιγότερες περιπτώσεις είναι αυτές που τελικά πληρώνουν το επιβαλλόμενο πρόστιμο.

Το σύστημα ελεύθερης εισόδου σε χώρους του Μετρό χωρίς κανένα έλεγχο αλλά και η είσοδος στα λεωφορεία, έγκειται στην ειλικρινή διάθεση του επιβάτη να επικυρώσει το εισιτήριο του.

Τώρα συζητείται η ανάθεση όλου του συστήματος σε εταιρείες οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο, την επιβολή προστίμων κλπ. Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μια εταιρεία και να ελέγξει 4 διαφορετικά μέσα και ειδικά τις χαώδεις συγκοινωνίες με τα λεωφορεία που παρατηρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού υπολογίζεται ότι ένας στους 3 δεν πληρώνει εισιτήριο!

Αποτελεσματικά συστήματα φύλαξης υπάρχουν και λειτουργούν στην Ευρώπη. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα ελέγχου και καταπολέμησης της λαθρεπιβίβασης είναι στη Στοκχόλμη αλλά και στο Λονδίνο. Το σύστημα είναι απλό. Στην είσοδο του σταθμού υπάρχουν επικυρωτικά μηχανήματα που με την είσοδο του εισιτηρίου σου επιτρέπουν να μπεις μέσα στο σταθμό και να ξεκινήσεις το ταξίδι σου.

Οι κάτοχοι καρτών και εισιτηρίων μεγαλύτερης διάρκειας της 1,5 ώρας περνούν από θύρες δεξιά ή αριστερά και επιδικνύοντας την στον υπάλληλο του σταθμού. Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περάσει κάποιος χωρίς να έχει επικυρώσει το εισιτήριο του. Εδώ η επιτυχία του συστήματος είναι στο 100%. Είναι μια σημαντική επένδυση φυσικά η εγκατάσταση τέτοιων μηχανημάτων αλλά η αξία απόσβεσης της επένδυσης μπορεί να γίνει ακόμα και τον πρώτο χρόνο από τη λειτουργία τους.

Όσον αφορά τα λεωφορεία (και τα τρόλεϊ) που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ η λύση είναι πολύ πιο απλή και δοκιμασμένη: είσοδος των επιβατών μόνο από την πρώτη πόρτα και έλεγχος από τον ίδιο τον οδηγό. Εφοδιασμός των οδηγών και με εισιτήρια για την διευκόλυνση του επιβατικού κοινού.

Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με μεγάλη επιτυχία. Η εποχή του «μην ενοχλείτε τον οδηγό» μάλλον πέρασε και ο τρόπος αυτός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός.

Όσον αφορά το Τραμ είναι ίσως το μοναδικό μέσο που εκεί χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση. Ο οδηγός είναι σε καμπίνα και δεν έχει επαφή με το εσωτερικό ενώ οι σταθμοί μοιάζουν περισσότερο με στάσεις λεωφορείων με αποτέλεσμα να κάνει δύσκολη τον έλεγχο επικύρωσης. Εδώ μπορεί να εφαρμοστεί ένα σύστημα ελέγχου σε συνδυασμό με παροχή βοήθειας ή υπηρεσίας όπως αυτό που εξαγγέλθηκε πριν από λίγες μέρες από το Υπουργείο Υποδομών.

Το ίδιο σύστημα με το Μετρό της Αθήνας μπορεί να εφαρμόσει και ο Προαστιακός Αθήνας ο οποίος έχει ελεγχόμενους και κλειστούς σταθμούς. Το δικό μας ξεπερασμένο σύστημα «εμπιστοσύνη» στον επιβάτη δεν είναι πλέον ικανό να συγκρατήσει την μάζα του κόσμου που μετακινείται αλλά δεν πληρώνει σε βάρος των επιβατών που πληρώνουν και των φορολογούμενων που καλούνται να πληρώσουν τις ζημιές που προκαλούνται από την οικονομική δυσπραγία που έχουν όλες αυτές οι εταιρείες.

Την απόφαση πάντως από πλευράς Υπουργείου για το σύστημα ελέγχου θα το έχουμε εντός του 2011.

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τροποποιήσεις στη χάραξη και λειτουργία από το 2015

κείμενο από το ypodomes.com
Σημαντικές εξελίξεις θα έχουμε το επόμενο διάστημα στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με δημοσίευμα από την Βόρεια Ελλάδα θα γίνει μερική τροποποίηση της χάραξης έτσι ώστε να περνά από Τούμπα και Χαριλάου έπειτα από απόφαση της διοίκησης της Αττικό Μετρό και με βάση την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με την διοίκηση του Παπάφειου.

Ένα ακόμα νέο δυσάρεστο αυτή τη φορά είναι πως η κατασκευή θα τραβήξει και άλλο σε χρόνο και πλέον η παράδοση πάει για το 2015. Όπως τόνισε ο κ. Τσίτουρας πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε προχωρούν και οι επεκτάσεις του βασικού άξονα τόσο ανατολικά όσο και δυτικά. Εντός της εβδομάδας αναμένεται η αξιολόγηση του πρακτικού της Α΄ φάσης της επέκτασης προς Καλαμαριά, ενώ έχει δρομολογηθεί και η σύνδεση από το αμαξοστάσιο της Μίκρας μέχρι το αεροδρόμιο «Mακεδονία» με monorail.

«Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο εθνικό έργο που κατασκευάζεται αυτή την περίοδο και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Αττικό Μετρό Α.Ε», τόνισε ο πρόεδρος της εταιρίας.

Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (που συγχρηματοδοτεί το έργο) παρείχε τη διαβεβαίωση ότι θα είναι αρωγός στα σχέδια επεκτάσεων του Μετρό, ενώ ο πρόεδρος της εταιρίας, σημείωσε ότι η Αττικό Μετρό μπορεί να αναλάβει την ανάπτυξη γραμμών τραμ που θα λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς το Μετρό και όχι ανταγωνιστικά.

Ο κ. Τσίτουρας διαβεβαίωσε επίσης ότι οι σταθμοί του κέντρου θα πάρουν τη μορφή μικρών αρχαιολογικών μουσείων, ενώ οι περιφερειακοί σταθμοί θα αντιπροσωπεύουν τις τοπικές κοινωνίες και την ιστορία τους. Πέραν αυτού, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από διαβούλευση, να επιλέξουν τις μόνιμες ονομασίες των σταθμών.

Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα της μεταφοράς της διοίκησης του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι πρόσφατα μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη η διαχείριση, η διοίκηση και η διευθύνουσα υπηρεσία του Μετρό, προκειμένου να διευκολυνθεί η λήψη και η υλοποίηση αποφάσεων ώστε να δοθεί το έργο το ταχύτερο δυνατόν και με τη μικρότερη όχληση στους πολίτες.

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε, επικεφαλής διευθυντικών στελεχών της εταιρίας και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, ξενάγησε το Γιάννη Μπουτάρη στα εργοτάξια των σταθμών «Πανεπιστήμιο» και «Συντριβάνι», όπως και στις υπόγειες σήραγγες, σε βάθος 34 μέτρων, στην περιοχή διασταύρωσης των τροχιογραμμών στο Συντριβάνι, όπως και στη σήραγγα που διανοίγει ο μετροπόντικας (TBM) με κατεύθυνση από Συντριβάνι προς Πανεπιστήμιο.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Νέο Μεξικό: Το πρώτο διαστημοδρόμιο είναι γεγονός

κείμενο από το ypodomes.com
O κυβερνήτης του Νέου Μεξικού και ο περιπετειώδης Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον παρουσίασαν τον διάδρομο τροχοδρόμησης του Spaceport America, από το οποίο θα απογειώνονται σε λίγα χρόνια τα τουριστικά διαστημόπλοια της Virgin Galactic.

«Αυτή είναι η αρχή μιας δεύτερης διαστημικής εποχής, και είμαστε περήφανοι που προσφέρουμε στήριξη σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Από εδώ θα βλέπουμε να αναχωρούν ακόμα και καθημερινές πτήσεις στο Διάστημα» είπε ο Μπράνσον, πρόεδρος του ομίλου Virgin.

H ολοκλήρωση του διαδρόμου, μήκους 3,2 χιλιομέτρων, γιορτάστηκε με υπερπτήση του SpaceShip Two, του σκάφους που θα μεταφέρει τουρίστες σε σύντομες αποδράσεις από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Το εξαθέσιο σκάφος, σε μέγεθος ιδιωτικού τζετ, πέταξε πάνω από το διαστημοδρόμιο συνδεδεμένο στο κάτω μέρος του μητρικού του αεροσκάφους, WhiteKnight Twο.

Όταν οι πρώτες πτήσεις αρχίσουν γύρω στο 2013, το WhiteKnight Twο θα μεταφέρει το SpaceShip Two σε ύψος 15 χιλιομέτρων. Εκεί το διαστημόπλοιο θα αποδεσμεύεται και θα πυροδοτεί τον πυραυλοκινητήρα του για να ανέβει στο ύψος των 100 χιλιομέτρων, το επίσημο όριο του Διαστήματος.

Οι τουρίστες θα μπορούν εκεί να θαυμάσουν τη στρογγυλή Γη από τα φινιστρίνια των καθισμάτων τους, ή να λύσουν τη ζώνη και να απολαύσουν για μερικά λεπτά την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας.

Το εισιτήριο είναι μάλλον ακριβό στα 200.000 δολάρια, ωστόσο η Virgin Galactic έχει ήδη συγκεντρώσει 50 εκατ. δολάρια προκαταβολές από τα 300 άτομα που έχουν ήδη κλείσει θέση. Οι 30 από αυτούς παρακολούθησαν την εκδήλωση στο Spaceport America.

«Φυσικά και θα ήθελα να είμαι ένας από τους επιβάτες» είπε στο AFP ο Μπαζ Όλντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη.

To Spaceport America, κοντά στην έδρα της Virgin Galactic, θα είναι πιθανότατα το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό κέντρο, δεν θα είναι όμως το μόνο. Σχέδια για την κατασκευή ενός ανάλογου διαστημοδρόμιου έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στη Ρωσία μέσω Διαστήματος

Το Spaceship Two σχεδιάστηκε για τις λεγόμενες υποτροχιακές πτήσεις, κατά τις οποίες το σκάφος βγαίνει εκτός ατμόσφαιρας, δεν έχει όμως αρκετό ύψος και ταχύτητα για να μπει σε τροχιά.

«Με τον καιρό όμως θα προχωρήσουμε σε τροχιακές πτήσεις. Και μια μέρα [...] θα θέλαμε να κατασκευάσουμε ένα ξενοδοχείο σε τροχιά» είπε ο Μπράνσον.

Επιπλέον, η Virgin «εξετάζει επίσης τη δυνατότητα διηπειρωτικών ταξιδιών σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι σήμερα».

Όπως πρόσθεσε ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον, «σε περίπου δέκα χρόνια θα μπορούμε πιθανότατα να πραγματοποιούμε διηπειρωτικές πτήσεις σε απίστευτα σύντομο χρόνο, όπως το να φτάνουμε στη Ρωσία σε λιγότερο από δύο ώρες».

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, τέλος, αποκάλυψε ότι η Virgin Galactic εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της NASA για την ανάπτυξη των ιδιωτικών διαστημικών σκαφών που θα μεταφέρουν στο μέλλον τους Αμερικανούς αστροναύτες.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία στο Διάστημα είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής που παρουσίασε ο Μπαράκ Ομπάμα για τη NASA του μέλλοντος.

Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την ανάπτυξη νέων σκαφών χρηματοδοτεί μέχρι στιγμής τέσσερις εταιρείες: Sierra Nevada, Boeing, United Launch Alliance, Blue Origin και Paragon Space Development.

Πηγή: in.gr

Προαστιακός Αθήνας: Στις 30 Οκτωβρίου ξεκινούν τα δρομολόγια τα ηλεκτρικά τρένα!

κείμενο απο το ypodomes.com
Στις 30 του μήνα ημέρα Σάββατο ξεκινούν τα δρομολόγια με τα ηλεκτρικά τρένα του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας. Το δρομολόγιο που θα εκτελείται πλέον είναι το Αεροδρόμιο- Κιάτο και θα είναι εξ` ολοκλήρου ηλεκτροκινούμενο.

Το καλύτερο νέο για τους επιβάτες της γραμμής αυτής είναι η συχνότητα των τρένων που από 60` λεπτά πλέον θα υπάρχει ανταπόκριση κάθε 15 λεπτά! Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο Προαστιακός θα μπορεί να μεταφέρει τους τετραπλάσιους επιβάτες σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Τα τρένα που θα λειτουργούν σε αυτή τη γραμμή θα είναι τύπου Desiro χαρακτηριστικά για το μωβ χρώμα τους. Τα τρένα τύπου rail bus θα δρομολογηθούν στο τμήμα Πειραιάς- Αθήνα - Άνω Λιόσια. Οι επιβάτες αυτού του τμήματος θα επιβιβάζονται και με μια μετεπιβίβαση στο σταθμό των Άνω Λιοσίων θα μεταφέρονται προς Κιάτο ή Αεροδρόμιο και το αντίστροφο.

Ο χρόνος αυτών των τρένων θα είναι ανά 60` για δρομολόγια από και προς τον Πειραιά και ανά 30` για τα δρομολόγια Αθήνα- Άνω Λιόσια και αντίστροφα δίνοντας την ευκαιρία στους επιβάτες να χρησιμοποιούν τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και για αστικές μετακινήσεις.

Ήδη η εμπειρία του Προαστιακού στην διαδρομή Αεροδρόμιο- Άνω Λιόσια κρίνεται πολύ πετυχημένη αφού όλο και περισσότερος κόσμος το χρησιμοποιεί ενώ η συχνότητα του είναι πολύ καλή και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια.

ΧΡΟΝΟΙ
Ο χρόνος που θα χρειάζεται κάποιος για να διανύσει την απόσταση Αεροδρόμιο ?Κιάτο θα είναι 75 λεπτά (1 ώρα και 15 λεπτά) από 2 ώρες που είναι σήμερα ενώ το Άνω Λιόσια- Κιάτο θα είναι 50 λεπτά. Η ταχύτητα και η συχνότητα των τρένων του Προαστιακού θα φέρουν ακόμα περισσότερο κόσμο σε ένα μέσο που ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς το 2004 όντας τελείως ανώριμο για λειτουργία και πλέον με την ολοκλήρωση κρίσιμων τμημάτων της λειτουργίας του περνά σε νέα φάση

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Via Carpatia: Στην Πολωνία για την υπογραφή ο Υφυπουργός Υποδομών

κείμενο από το ypodomes.com
Από χτες βρίσκεται στην Πολωνία ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κος Μαγκριώτης, πραγματοποιώντας διήμερη επίσκεψη, για να συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Lancut . Στόχος της συνάντησης είναι η υπογραφή κοινής δήλωσης για την κατασκευή του οδικού άξονα «Via Carpatia».

Η Via Carpatia Route είναι ένας διεθνής οδικός άξονας που θα συνδέει το Βορρά με το Νότο της Ε.Ε. κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της. Η «Via Carpatia» θα ξεκινάει από τη Λιθουανία και μέσω της Πολωνίας και της Σλοβακίας θα καταλήγει στην Ουγγαρία όπου θα συναντά τον Διευρωπαϊκό Οδικό Άξονα 7, ο οποίος μέσω της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας καταλήγει στη Θεσσαλονίκη και μέσω της Θεσσαλονίκης θα συνδέεται με τους Ελληνικούς Αυτοκινητόδρομους.

Με την κατασκευή αυτού του άξονα θα αξιοποιηθούν τα λιμάνια της χώρας μας για την μεταφορά φορτίων από τη Μεσόγειο προς τη Κεντρική, Βόρεια Ευρώπη και τη Βαλτική.

Την κοινή δήλωση θα υπογράψουν οι: Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα. Επιδίωξη των χωρών θα είναι η χρηματοδότηση της κατασκευής της «Via Carpatia» από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.

Αυτό είναι και το πρώτο βήμα εξωστρέφειας της Ελλάδας που πλέον θέλει να χρησιμοποιεί να Ευρωπαϊκά κονδύλια για την δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού οδικού άξονα που θα ενώσει τις Βαλτικές και τις Ανατολικές με τα Βαλκάνια και φυσικά με την Ελλάδα που θα είναι η κατάληξη αυτού του σπουδαίου έργου.

Αποτελεί εξαιρετικό άνοιγμα σε χώρες που η Ελλάδα παραδοσιακά δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις ( όπως οι χώρες της Βαλτικής ή οι πρώην Σοβιετικές ) και ανοίγει εμπορικούς διαύλους. Αν μάλιστα ο δρόμος αυτός είχε και τη δυνατότητα αντίστοιχης Σιδηροδρομικής διαδρομής τότε θα ήταν ένα καταπληκτικό εργαλείο ανάπτυξης.

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Τραμ Αθήνας: Βόλτα με πράσινο κύμα και νέες υπηρεσίες

κείμενο από το ypodomes.com
Μια εξαιρετική βόλτα στην ηλιόλουστη Αθήνα έκαναν εχτές ο Υφυπουργός Υποδομών κος Βούγιας με εκπροσώπους του Τύπου για την παρουσίαση της εφαρμογής του Πράσινου Κύματος.

Το σύστημα θα λειτουργήσει από το τέλος του Οκτώβρη και πλέον οι μετακινήσεις με το Τραμ θα γίνονται σε μικρότερο χρόνο (κατά 20% περίπου). Χαρακτηριστικά οι διαδρομές θα έχουν τους εξής χρόνους:

* ΣΥΝΤΑΓΜΑ- ΒΟΥΛΑ 48 ` ΑΝΤΙ ΓΙΑ 60`

* ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΣΕΦ 45` ΑΝΤΙ ΓΙΑ 55`

* ΣΕΦ- ΒΟΥΛΑ 35` ΑΝΤΙ ΓΙΑ 45`


Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της εφαρμογής του λεγόμενου πράσινου κύματος, ενός συστήματος που δίνει αυτόματα προτεραιότητα στους συρμούς του Τραμ στα φανάρια τα οποία συναντά στην διαδρομή του. Αυτό σημαίνει ότι η ταχύτητες θα μπορούν να αυξηθούν ανάλογα και να έχουμε λιγότερες αναμονές.

Από τις 15 Ιανουαρίου 2011 η λωρίδα στην οδό Αρδηττού στο κέντρο της Αθήνας θα λειτουργεί ως αποκλειστική λωρίδα διέλευσης ΜΜΜ για την μεγιστοποίηση της ταχύτητας των μέσων αυτών.

ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ
Τώρα οι επεκτάσεις για τις οποίες υπήρξε ενημέρωση ουσιαστικά δεν μάθαμε κάτι νέο πέραν αυτών που ανακοινώθηκαν μέσα στη χρονιά. Για την επέκταση του μέσου από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά το μόνο που ειπώθηκε είναι πώς «είναι σε εξέλιξη» χωρίς να δοθεί κάτι πιο συγκεκριμένο.

Οι υπόλοιπες επεκτάσεις που σχεδιάζονται από το Υπουργείο Υποδομών είναι :
Επέκταση από Πλατεία Συντάγματος στην Πλατεία Αιγύπτου (Π. Άρεως). Μήκος 2.7km και προϋπολογισμός 60.000.000 Ευρώ.
Επέκταση προς Χατζηκυριάκειο και Φρεαττύδα. Αυτή η επέκταση, προϋποθέτει την ολοκλήρωση της επέκτασης προς το λιμάνι του Πειραιά. Θα έχει μήκος 5.2km και προϋπολογισμό 60.000.000 Ευρώ.
Επέκταση από Άγιο Κοσμά προς Λ. Βουλιαγμένης στην Αργυρούπολη. Θα ενώσει την παραλιακή γραμμή του τραμ με τη γραμμή 2 του μετρό, έως τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ. Το μήκος της θα είναι 1.4km και ο προϋπολογισμός της 12.000.000 Ευρώ.

Κατά τα άλλα παρουσιάστηκαν διάφορα άλλα λειτουργικά προγράμματα για το Τραμ όπως η δωρεάν χρήση ποδηλάτου για 2 ώρες που ισχύει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί από τον Μάιο.

Επίσης λειτουργεί και info-kiosk για παροχή πληροφοριών στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα. Από την 1η Νοεμβρίου θα ξεκινήσει και μια νέα υπηρεσία που ονομάζεται «Υπηρεσία Συνοδών» υπάλληλοι που θα παρέχουν πληροφορίες, θα ελέγχουν την επικύρωση των εισιτηρίων , θα καταγράφουν πρόστιμα σε λαθρεπιβάτες κ.α

Ουσιαστικά θα είναι μια ομάδα υπαλλήλων που θα «τσεκάρει» ουσιαστικά την εύρυθμη λειτουργία του μέσου. Άλλη μια υπηρεσία που ήδη λειτουργεί είναι η «ομάδα εξυπηρέτησης κοινού» που σκοπός της είναι να βοηθά άτομα που χρειάζονται βοήθεια όπως ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ κλπ. Μελλοντικά θα μπορούν να κάνουν και πώληση εισιτηρίων σε σταθμούς που παρουσιάζεται βλάβη στα αυτόματα μηχανήματα.

Νέο Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Τέλος του χρόνου θα μάθουμε τον ανάδοχο

κείμενο από το ypodomes.com
Μεγάλη κινητικότητα έχουμε πλέον για την δημοπράτηση κατασκευής και παραχώρησης του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου. Ο διαγωνισμός έχει πάρει δύο παρατάσεις από την στιγμή που βγήκε στον αέρα αλλά πλέον όλα δείχνουν να είναι έτοιμα και 13 +1 υποψήφιοι θέλουν να είναι οι νικητές αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου που αφορά την Κρήτη αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

Τέλη του 2010 ή αρχές του 2011 θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός ο οποίος δίνει το δικαίωμα στον ανάδοχο να εκμεταλλευτεί το Αεροδρόμιο για τα επόμενα 30 χρόνια. Η αρχική προθεσμία για το άνοιγμα των προσφορών ήταν η 19η Οκτωβρίου. Λόγω κάποιων λεπτομερειών με θέματα που αφορούσαν περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και τα περίφημα ραδιοβοηθήματα η ημερομηνία πήγε για το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου.

Το ύψος του προϋπολογισμού υπολογίζεται σε περίπου 880.000.000 ευρώ και το έργο θτο διεκδικήσουν όλοι οι μεγάλοι Ελληνικοί και Ευρωπαϊκοί Όμιλοι. Η είδηση της τελευταίας στιγμής είναι ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε συμμετοχή Κινεζικής εταιρείας. Οι συμμαχίες πάντως μέχρι σήμερα λένε για Ελλάκτωρ με τη Vinci, της J&P Άβαξ με τις επίσης Γαλλικές Bouygues, Aeroport de Paris, η Hochtief,κλπ.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις από το Υπουργείο Υποδομών το Αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι ένα από τα 4 μεγάλα projects για τα επόμενα χρόνια. Τα υπόλοιπα αφορούν τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, την υποθαλάσσια σύνδεση της Λευκάδας με την Ηπειρωτική χώρα αλλά και την διπλή υποθαλάσσια σύνδεση της Σαλαμίνας με Πέραμα και Νέα Πέραμο.

Σήμερα το αεροδρόμιο του Ηρακλείου που βρίσκεται στην Νέα Αλικαρνασσό κρίνεται ανεπαρκές τα την κίνηση που έχει ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ η γειτνίαση του με σπίτια το καθιστά επικίνδυνο καθώς τα αεροπλάνα στην προσγείωση του περνούν σχεδόν ξυστά.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Φυσικό Αέριο: Ακυρώθηκε η επένδυση στον Αστακό από το Κατάρ

κείμενο από το ypodomes.com
Μια επένδυση ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ χάθηκε για την Δυτική Ελλάδα αφού όπως έγινε γνωστό ακυρώθηκε το έργο της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσημη αιτία είναι η οικονομική διαφορά μεταξύ των επενδυτών από το Κατάρ και των Ιταλών καταναλωτών. Το θέμα έγινε γνωστό στην ελληνική πλευρά ύστερα από επιστολή που εστάλη από την πλευρά του Κατάρ στον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, με την οποία το Εμιράτο απέσυρε το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στο κονσόρτσιουμ για την επένδυση στον Αστακό.

Στην επιστολή που έστειλε ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ προς τον κ. Κουβέλη αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «οι δύο καταρινές εταιρίες που συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ για την υλοποίηση του ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, κρίνοντας ότι δεν είναι βιώσιμο το εν λόγω πρότζεκτ», ενώ προστίθεται ότι οι συγκεκριμένοι επενδυτές από το Κατάρ είναι ανοιχτοί σε ενεργειακές συνεργασίες.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, πως «η καταρινή πλευρά αναγνωρίζει ότι από την πλευρά μας έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί και ότι το πρόβλημα ανέκυψε μεταξύ των επιχειρηματιών που μετέχουν στην κοινοπραξία. Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το επιχειρηματικό μέρος της επένδυσης. Δεν τα βρήκαν οι επιχειρηματίες», επισημαίνοντας ότι δεν επηρεάζεται κατά κανένα τρόπο η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης στη Νέα Υόρκη, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων.

Επίσης, συμπληρώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, «μέσα στην επιστολή τονίζεται ότι η καταρινή πλευρά είναι ανοιχτή σε άλλες προτάσεις συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα». Σημειώνεται ότι στην κοινοπραξία για την εκτέλεση του έργου του Αστακού μετείχαν εκτός από τις δύο κρατικές καταρινές εταιρίες, η CCC και η Rosebud. Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, ο κ. Κουβέλης είχε στείλει στον υφυπουργό Ενέργειας του Κατάρ Μοχάμεντ Σαλέχ αλ-Σάντα επιστολή με την οποία τον ενημέρωνε για την πρόοδο που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς για την αδειοδότηση και το επενδυτικό περιβάλλον του συγκεκριμένου πρότζεκτ.

Με αυτόν τον τρόπο χάθηκε δυστυχώς μια μεγάλη ευκαιρία για μια επένδυση που θα αναζωογονούσε τόσο την Ελληνική Οικονομία σε Εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο και ιδιαίτερα στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας που είναι από τους ουραγούς σε επενδυτικά προγράμματα.

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Εγνατία Οδός: Παραδόθηκε η παράκαμψη Θουρίου- Χειμωνίου

κείμενο από το ypodomes.com
Σημαντικά νέα έχουμε για το σύνολο σχεδόν των οδικών έργων του Νομού Έβρου και κυρίως για τον Κάθετο Άξονα Αρδάνιο- Ορμένιο. Αιτία είναι η χτεσινή παράδοση του τμήματος της παράκαμψης Θουρίου- Χειμωνίου μήκους 4,4 που ουσιαστικά ολοκληρώνει το βόρειο τμήμα του άξονα μήκους 72χλμ. Απομένει το υπόλοιπο τμήμα μήκους 52χλμ.

Ο Υφυπουργός αναφερόμενος στο έργο αυτό τόνισε:
«Ο κάθετος άξονας «Αρδάνιο-Ορμένιο» μαζί με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, την Εγνατία Οδό και το δίκτυο του ΟΣΕ, αποτελούν ένα πλέγμα αναπτυξιακών υποδομών, που με την ολοκλήρωση τους, θα δώσουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ο Νομός Έβρου μεγάλα αναπτυξιακά βήματα και ταυτόχρονα να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επενδυτές. Η ολοκλήρωση των υποδομών αυτών, θα ενισχύσει γενικότερα το γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό ρόλο της Θράκης αλλά και ολόκληρης της χώρας.»

Στην συνέχεια μίλησε για τον άξονα Αρδάνιο ? Ορμένιο αλλά και για άλλα αναπτυξιακά έργα του Νομού Έβρου:

ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ «ΑΡΔΑΝΙΟ-ΟΡΜΕΝΙΟ»
Ο Κάθετος Άξονας 80 «Αρδάνιο-Ορμένιο» αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Άξονα ΙΧ. Το συνολικό μήκος του άξονα ανέρχεται σε 128 χλμ. Προβλέπεται να λειτουργεί σαν κλειστή οδός ταχείας κυκλοφορίας, με τυπική διατομή πλάτους 12 μ (μία λωρίδα και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση), με παραλλαγές-παρακάμψεις όλων γενικά των οικισμών, με ανισόπεδους κόμβους και παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Στο τμήμα Αρδάνιο-Λύρα-Μάνδρα, μήκους 41 χλμ. περίπου, έχουν ολοκληρωθεί οι οριστικές μελέτες, για τη μετατροπή της υφιστάμενης οδού σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με την κατασκευή 10 ανισόπεδων κόμβων, παρακάμψεις δυο οικισμών και παράπλευρο οδικό δίκτυο. Έχουν εγκριθεί οι οριστικές μελέτες Οδοποιίας, Υδραυλικών, γεωλογικών και ηλεκτροφωτισμού δέκα ανισόπεδων κόμβων και είναι σε διαδικασία ελέγχου οι οριστικές μελέτες τεχνικών.

Επίσης έχει εκδοθεί η ΚΥΑ έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 88.100.000 ευρώ. Το έργο βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στο ΠΕΠ «Μακεδονία- Θράκη 2010-2013». Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης, θα είναι δυνατή η δημοπράτησή του στα τέλη Νοεμβρίου.

Το τμήμα Μάνδρα-Ψαθάδες μήκους 14 χλμ., είναι υπό κατασκευή από το 2004, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή, πέραν των εργασιών Οδοποιίας (χωματουργικών, τεχνικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών, αποχέτευσης-αποστράγγισης), τη κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής (μήκους 13,5 χλμ. περίπου), τις εργασίες σήμανσης, ασφάλειας, ηλεκτροφωτισμού, αποκατάστασης παράπλευρου δικτύου (μήκους 15,6 χλμ. περίπου).

Έχουν εκτελεσθεί χωματουργικές εργασίες εξυγίανσης, απομάκρυνσης φυτικών, κατασκευής επιχωμάτων, εκσκαφής ορυγμάτων και κατασκευής τεχνικών στα πρώτα 9 χλμ. περίπου. Στο υπόλοιπο τμήμα δεν εκτελέστηκαν εργασίες, λόγω εμπλοκής του έργου με την υφιστάμενη Εθνική Οδό και την υφιστάμενη Σιδηροδρομική γραμμή. Υπολείπεται η κατασκευή μιας Άνω Διάβασης (στον Α/Κ Αμορίου), επτά μικρών τεχνικών και μιας Κάτω Διάβασης.

Σε ότι αφορά τη κατασκευή της Σιδηροδρομικής γραμμής, επί συνόλου 13,5 χλμ., έχουν ολοκληρωθεί οι χωματουργικές εργασίες σε όλο το μήκος των 13,5 χλμ. και ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής επιδομής σιδηροδρομικής γραμμής σε μήκος 4,2 χλμ. περίπου, στο τέλος του έργου. Το τμήμα αυτό της Νέας Σιδηροδρομικής γραμμής, έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η απόδοσή του σε χρήση αμέσως μετά τη σχετική διοικητική παραλαβή από τον ΟΣΕ.

Το τμήμα Ψαθάδες-Ορμένιο έχει κατασκευασθεί και αποδοθεί στην κυκλοφορία το βόρειο κομμάτι του μήκους περίπου 63 χλμ. και με την ολοκλήρωση της Παράκαμψης Χειμωνίου αποδόθηκε και το υπόλοιπο κομμάτι, μήκους περίπου 4,4 χλμ. Ο συνολικός προϋπολογισμός κατασκευής ανήλθε σε 13.000.000 ευρώ.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ ΣΩΣΤΗ & ΑΡΔΑΝΙΟΥ
Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» έχει δημοπρατήσει την ανάθεση δυο Συμβάσεων Παραχώρησης για την «Ανάπτυξη, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση ζεύγους Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Σώστη και Αρδανίου της Εγνατίας Οδού».

Και στους δυο διαγωνισμούς έχουν επιλεγεί οι Προσωρινοί Ανάδοχοι και εκκρεμεί η διαδικασία ανάθεσης των συμβάσεων παραχώρησης με διάρκεια τριάντα χρόνια. Σε αυτό το διάστημα κάθε παραχωρησιούχος θα αναπτύξει τις παραπάνω υποδομές, θα λειτουργεί τους Σταθμούς και θα παρέχει τις υπηρεσίες του στους χρήστες της Οδού για λογαριασμό της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και θα εκμεταλλεύεται τις δραστηριότητες που θα αναπτύξει αποδίδοντας ποσοστό των εσόδων του στην εταιρία.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Η προτεινόμενη εργολαβία θα περιλαμβάνει την Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης συνολικού μήκος 5,7 χλμ (3,3 χλμ. η Ανατολική και 2,4 χλμ η Δυτική).

Για την Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης προβλέπεται διατομή διαχωρισμένης επιφάνειας κυκλοφορίας με δύο λωρίδες των 3,25 μ. ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα πλάτους 4 μ. Λόγω του αστικού χαρακτήρα της οδού προτείνονται πεζοδρόμια πλάτους 1,5 μ. στις περιοχές που η οδός δεν έχει παράπλευρους και 0,75μ. στις περιοχές που η οδός έχει παράπλευρους.

Η Περιφερειακή οδός θα λειτουργεί σαν κλειστός δρόμος με ισόπεδους κόμβους και παράπλευρο δίκτυο. Προβλέπονται 8 ισόπεδοι κόμβοι και 4 γέφυρες. Επίσης προβλέπονται τρεις συνδέσεις της Περιφερειακής, με το λιμάνι μήκους περίπου 1χλμ, με την Εγνατία Οδό μήκους 700 μ. περίπου και με τον οικισμό Παλαγίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μήκους 2,1 χλμ περίπου.

Έχουν εγκριθεί οι οριστικές μελέτες οδοποιίας, υδραυλικών, οι γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες, οι προμελέτες τεχνικών, οι μελέτες Σήμανσης και Ηλεκτροφωτισμού. Επίσης βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης των οριστικών μελετών των τεσσάρων μεγάλων τεχνικών. Έχει εκδοθεί η Κ.Υ.Α. Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Π.οικ. 144716/ 23-9-09). Περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι πράξεις αναλογισμού από το Δήμο Αλεξανδρούπολης και έχουμε δεσμεύσει τους πόρους στο Τομεακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη δημοπράτηση του έργου.

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Η κοιλάδα των Τεμπών ανοιχτή, τώρα προσοχή

κείμενο από το ypodomes.com
Με προσοχή εξετάζουν οι υπεύθυνοι της Κοινοπραξίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» την κατάσταση στο σημείο που έπεσε ο βράχος και είναι σε συνεχή επιφυλακή. Σχεδόν με το ξεκίνημα των φθινοπωρινών βροχών είχαμε και την πρώτη ?ευτυχώς μικρή και χωρίς θύματα- πτώση βράχου. Βέβαια η ταλαιπωρία ήταν μεγάλη για τους οδηγούς που χρειάστηκε το Σάββατο να μετακινηθούν περνώντας από την κοιλάδα των Τεμπών.

Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής όταν βράχος διαμέτρου 40 εκατοστών έπεσε σε διερχόμενο φορτηγό που υπέστη υλικές ζημιές. Αμέσως κινητοποιήθηκαν ομάδες από την Κοινοπραξία που εκτίμησε την κατάσταση για προληπτικούς κυρίως λόγους και λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης έκλεισαν την διέλευση των Τεμπών από τις 10 το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και τις 10 το βράδυ του Σαββάτου.

Την Κυριακή ο δρόμος άνοιξε και πάλι και αφού η Κοινοπραξία κατασκευής πραγματοποίησε μικρής έκτασης εργασίες. Με την εκτίμηση ότι το επίπεδο ασφάλειας της κοιλάδας παραμένει στα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα το σημείο είναι ανοικτό.

Βέβαια το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει και τώρα αναμένεται η σχεδόν συνεχής επιτήρηση των επικίνδυνων σημείων της κοιλάδας των Τεμπών για την αποτροπή άλλης δυσάρεστης κατάστασης.

Ευτυχώς το συμβάν της Παρασκευής δεν είχε επιπτώσεις στις εργασίες στις υπό κατασκευή σήραγγες και όλα βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της κοινοπραξίας. Σίγουρα το επόμενο διάστημα θα πρέπει οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί ειδικά αν ο καιρός παρουσιάζει έντονα φαινόμενα και να ακολουθούν επακριβώς τις υποδείξεις της τροχαίας και της κατασκευάστριας Κοινοπραξίας.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΟΛΠ: Παρουσίαση της πορείας των έργων και της μελλοντικής τους εξέλιξης

κείμενο από το ypodomes.com
Την πορεία του επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ παρουσίασε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού κος Ανωμερίτης. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν σχεδόν όλα τα έργα που ετοιμάζει το επόμενο διάστημα με ναυαρχίδες τις επεκτάσεις των κρηπιδωμάτων στον Άγιο Νικόλαο και τον Λιμένα Αλών, τη μετατροπή της παγόδας σε πεντάστερο ξενοδοχείο αλλά και την ανάπτυξη monorail περιμετρικά του λιμανιού. Αναλυτικά παρακάτω παρουσιάζουμε ανά έργο την μέχρι σήμερα πορεία του,

1. Επέκταση Κρηπιδώματος Αγίου Νικολάου
Ολοκληρώθηκε η μελέτη, προκηρύχθηκε το έργο με ανοιχτό διαγωνισμό, κατακυρώθηκε σε εταιρεία. Εντός του Νοεμβρίου εγκαθίσταται ο εργολάβος αφού το έργο έχει εγκριθεί από το Δ.Σ και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

2. Επέκταση Κρηπιδώματος Λιμένα Αλών (Ηλεκτρικός)
Ολοκληρώθηκε η μελέτη, προκηρύχθηκε το έργο με ανοιχτό διαγωνισμό και κατακυρώθηκε σε εταιρεία. Εντός του Νοεμβρίου εγκαθίσταται ο εργολάβος αφού το έργο έχει εγκριθεί από το Δ.Σ και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

3. Μετατροπή της «Παγόδας» σε Ξενοδοχείο 5 αστέρων
Είναι σε περίοδο προκήρυξης του δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού. Οι ημερομηνίες υποβολής των προσφορών είναι στις 15 Δεκεμβρίου.

4. Διαγωνισμός για την εκμετάλλευση Ελικοδρομίου
Είναι σε περίοδο προκήρυξης του δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού. Οι ημερομηνίες υποβολής των προσφορών είναι στις 7 Δεκεμβρίου.

5. Β' Επιβατηγός Σταθμός Κρουαζιέρας (Παλατάκι Κανέλλου)
Το έργο είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2011

6. Αναπαλαίωση Ταινιόδρoμου Μώλου Κράκαρη
Είναι σε περίοδο προκήρυξης του δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού. Οι ημερομηνίες υποβολής των προσφορών είναι στις 18 Ιανουαρίου 2011.

7. Monorail περιμετρικά του σταθμού
Προκηρύχθηκε η Α' φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Εντός 4 μηνών ( μέχρι τον Μάρτιο του 2011) θα περάσουμε στην επόμενη φάση για την ανάθεση της κατασκευής. Την ανάθεση ως Τεχνικού Συμβούλου έχει η Αττικό Μετρό ΑΕ

8. Πολιτιστική Ακτή
Ενεκρίθησαν οι προτάσεις από το Υπ. Πολιτισμού. Μελετάται η Α' φάση του Master Plan το οποίο θα παρουσιασθεί το Νοέμβριο

9. Επέκταση του Car Terminal στο Νέο Ικόνιο
Έχουν ετοιμαστεί όλες οι μελέτες, αποκαθηλώνονται όλα τα παλαιά κτίσματα. Έχουν απομακρυνθεί όλες οι τρίτες επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα φύγουν όλα τα Ro-Ro.

Το έργο θα κατασκευασθεί και θα παραδοθεί τον Ιανουάριο 2011. Θα είναι το μεγαλύτερο Car-Terminal της Ανατολικής Μεσογείου.

10. Επέκταση Νοτίου Λιμένα (Κρουαζιέρα)
Καταρτίζεται η οριστική μελέτη. Ανετέθη στο ΕΜΠ μετά από διαγωνισμό η μελέτη του έργου επί φυσικού ομοιώματος. Ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης και ανατέθηκαν οι οικονομικές μελέτες

11. Περιβαλλοντική Ανάπλαση (πράσινο)
Ετοιμάσθηκαν οι μελέτες, προκηρύχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός, επελέγησαν οι ανάδοχοι και το έργο θα αρχίσει εντός του Νοεμβρίου

12. Περιβαλλοντική Ανάπλαση (φωτοβολταϊκό πάρκο)
Καταρτίσθηκαν οι μελέτες, καταρτίσθηκαν τα τεύχη 9 δημοπρασιών. Η προκήρυξη τους θα γίνει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

13. SILO
Έκλεισαν οι εγκαταστάσεις του SILO στις 30-9-2010. Το κτίριο θα μετατραπεί σε Εθνικό Ναυτικό Μουσείο και πρόταση για έδρα των Ενάλιων Αρχαιοτήτων της Χώρας. Μεταφέρθηκε το πλοίο Hellas Liberty για ελλιμενισμό.

14. ΝΑΥΣΟΛΠ Α.Ε.
Επελέγη ο Δ/νων Σύμβουλος μετά από ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό. Η έναρξη λειτουργίας της εταιρείας έχει ήδη γίνει από την 1.9.2010.

15. LOGISTICS Ο.Λ.Π. Α.Ε.
Επελέγη ο Δ/νων Σύμβουλος μετά από ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό. Η έναρξη λειτουργίας εταιρείας την 1.9.2010

16. Υποθαλάσσια Διάβαση στο Κεντρικό Λιμάνι
Πρόκειται για ένα νέο έργο που βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο. Για την ώρα έχει εγκριθεί από το ΔΣ του ΟΛΠ και ανατέθηκαν οι προμελέτες κατασκευής

17. Ανάπλαση Εμπορικού Λιμένα (Λιμένας Ηρακλέους)
Εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. το γενικό αναπτυξιακό σχέδιο. Το 2011 θα ξεκινήσουν τα έργα υλοποίησης.

Ανατολική Οδός: Τον Νοέμβριο σε λειτουργία το τμήμα Τρίπολη - Αθήναιο

κείμενο από το ypodomes.com
Σε λίγο καιρό η Ανατολική Οδός θα ..μεγαλώσει αλλά και θα ακριβύνει! Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από τους υπεύθυνους της Κοινοπραξίας το αμέσως επόμενη διάστημα θα έχουμε και άλλες παραδόσεις στον πιο προχωρημένο (κατασκευαστικά) αυτοκινητόδρομο αυτή την εποχή.

Συγκεκριμένα στις αρχές του επόμενου μήνα (ίσως και μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου) θα παραδοθεί το τμήμα Τρίπολη - Αθήναιο μήκους 13χλμ και η διάβαση του Καλογερικού που έχει καθυστερήσει από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Το τμήμα είναι ουσιαστικά έτοιμο αλλά απομένουν λίγες ακόμα πινελιές πριν παραδοθεί σε χρήση στους οδηγούς που με την παράδοση αυτού του τμήματος θα έχουν συνεχόμενο αυτοκινητόδρομο από την Κόρινθο μέχρι τα Παραδείσια αφού αναμένεται και η παράδοση του μικρού τμήματος Λεύκτρο- Παραδείσια μήκους 6,4χλμ.

Εκεί λόγω της κατασκευής της προσωρινής εισόδου- εξόδου της Μεγαλόπολης θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα και η παράδοση του τοποθετείται στα τέλη του έτους.

Η παράδοση του τμήματος Τρίπολη - Αθήναιο ίσως να γίνει την εβδομάδα των εκλογών για ευνόητους λόγους ενώ η λειτουργία του σταθμού των διοδίων στην Ασέα θα λειτουργήσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό είναι και το άσχημο νέο για τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου που θα κληθούν με την ολοκλήρωση να αρχίζουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη για την ..αποπληρωμή του έργου.

Αναφορικά με τον κλάδο προς Σπάρτη μήκους 46χλμ εκεί έχουμε κάμψη των εργασιών λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων που καθυστερούν την εξέλιξη των εργασιών. Το σίγουρο είναι ότι και στον κλάδο Λεύκτρο - Σπάρτη μέχρι τα τέλη του 2011 θα έχουμε την ολοκλήρωση των εργασιών και την παράδοση του με την αντίστοιχη λειτουργία ενός σταθμού διοδίων.

Μέσα στο επόμενο έτος περιμένουμε και την παράδοση του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα και την κατάληξη του αυτοκινητόδρομου στην είσοδο της πόλης της Καλαμάτας μήκους 45χλμ που με την ολοκλήρωση των εργασιών θα απέχει από την Αθήνα μόλις 2,5 ώρες.

ΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΔΟ
Η Ανατολική Οδός Πελοποννήσου με συνολικό μήκος 205χλμ είναι ο πιο προχωρημένος αυτοκινητόδρομος και ήδη ένα μεγάλο τμήμα περίπου 100χλμ είναι ήδη σε κυκλοφορία. Τα τμήματα που λειτουργούν είναι τα ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΤΡΙΠΟΛΗ με μήκος 82,5χλμ (με ολοκληρωμένες και τις ενδιάμεσες σήραγγες του έργου), ΑΘΗΝΑΙΟ-ΛΕΥΚΤΡΟ με μήκος 16χλμ που παραδόθηκε σε χρήση τον Μάρτιο που μας πέρασε.

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Κεντρική Οδός Ε-65: Στα τέλη του 2014 μετατίθεται η ολοκλήρωση του έργου

κείμενο από το ypodomes.com
Σημαντικές δηλώσεις είχαμε από τον Υφυπουργό Υποδομών κο Μαγκριώτη σχετικά με την πορεία της υλοποίησης του νέου αυτοκινητόδρομου της Κεντρικής Οδού ή αλλιώς Ε-65. Θα έχουμε παράταση κατά ένα χρόνο στην παράδοση του άξονα λόγω των πολλών προβλημάτων. Ήταν και η πρώτη επίσημη παράταση από χείλη εκπροσώπου της Κυβέρνησης για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει την Λαμία με την Εγνατία μέσω Καρδίτσας, Τρικάλων και Καλαμπάκας.

Στις δηλώσεις του εξήγησε ότι και αυτός ο δρόμος παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα με τους υπόλοιπους που είναι υπό κατασκευή λόγω προχειρότητας και μελετητικής ανωριμότητας των συμβάσεων. Είπε ότι είναι αδύνατο αυτές οι συμβάσεις να εκπέσουν καθώς έχουν κυρωθεί από τη Βουλή και πως κάθε παραβίαση των χρονοδιαγραμμάτων επιφέρει μεγάλες ποινικές ρήτρες.

Σε αυτό το σημείο παραδέχθηκε ότι παραβιάσεις αυτών των συμβάσεων υπάρχουν τόσο από τους αναδόχους όσο και από την πλευρά του Δημόσιου. Χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τη δέσμευση που πήρε το Δημόσιο να παραχωρήσει όλες τις απαραίτητες εκτάσεις εντός 12 μηνών, διάστημα που είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Τη χαρακτήρισε ως πληγή για τον Έλληνα φορολογούμενο καθώς η έναρξη παραχώρησης της Κεντρικής Οδού Ε-65 ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2008 και θα έπρεπε να αποδοθούν όλοι οι χώροι στις 31 Μαρτίου 2009. Αυτό φυσικά δεν έγινε ενώ τόνισε και τα προβλήματα που υπάρχουν με τις μετακινήσεις ΟΚΩ (Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας), τα αρχαιολογικά ευρήματα ( μέχρι το τέλος του 2009 είχαμε απόδοση μόλις του 15%) και φυσικά τα περιβαλλοντικά θέματα.

Σήμερα έχουν παραδοθεί 106 από τα 148 χιλιόμετρα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Αναφορικά με τα υπόλοιπα 36 χιλιόμετρα το ΣτΕ έχει διατάξει την παύση των εργασιών για περιβαλλοντικούς λόγους. Αυτό είναι και το γεγονός που θα επιφέρει χρονική καθυστέρηση ενός έτους στην ολοκλήρωση των εργασιών.

Το σίγουρο είναι ότι ανατρέπεται και η σειρά απόδοσης των οδικών τμημάτων σε λειτουργία. Σύμφωνα με την σύμβαση το πρώτο τμήμα που θα ήταν έτοιμο θα ήταν το Τρίκαλα- Καλαμπάκα ?Εγνατία και στα τέλη του 2013 θα είχαμε σε λειτουργία και το τμήμα Λαμία-Τρίκαλα.

Με τα σημερινά δεδομένα και με το τμήμα Καλαμπάκα- Εγνατία σε «καραντίνα» μέχρι τελικής απόφασης το τμήμα από τη Λαμία μέχρι τα Τρίκαλα παίρνει κεφάλι στις εργασίες. Με τις δηλώσεις του Υφυπουργού εφησυχάζουν και όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας καθώς από το καλοκαίρι και έπειτα είχαμε καταιγισμό δημοσιεύσεων που έθεταν ολόκληρο το έργο σε αμφιβολία.

Ο κος Μαγκριώτης στο τέλος της ομιλίας του είπε ότι οι λύσεις των προβλημάτων του Ε-65 θα έρθουν σε συνεννόηση του Υπουργείου με τον Παραχωρησιούχο και τις τράπεζες που έχουν εμπλακεί και με ειδικές ρυθμίσεις που θα προωθηθούν στην Βουλή υπονοώντας προφανώς την νομοθετική ρύθμιση για την απεμπλοκή των απαλλοτριωθέντων εκτάσεων που καθυστερούν την ομαλή ροή των εργασιών κατά τμήματα.

Τέλος για τα διόδια ενημέρωσε πως μέσα από την αναθεώρηση των συμβάσεων προς το τέλος του 2010 θα δοθεί και η οριστική λύση για το θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο την Ελληνική κοινή γνώμη.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Θεσσαλία: Εγκαινιάστηκε ο νέος Αεροσταθμός στο Αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου

κείμενο από το ypodomes.com
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα αλλά ταυτόχρονα και ένα μεγάλο όνειρο όλων των Θεσσαλών είναι γεγονός. Ο Κρατικός Αερολιμένας Νέας Αγχιάλου (ΚΑΝΑ) ουσιαστικά από χτες απέκτησε σάρκα και οστά με τα εγκαίνια του Νέου Αεροσταθμού. Στην πραγματικότητα η χώρα μας αποκτά άλλο ένα αεροδρόμιο και μάλιστα αρκετά σημαντικό αν σκεφτούμε ότι είναι το μοναδικό σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Ένα έργο με δυνητικά τεράστια επενδυτική αξία αφού θα συνδέει όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Θεσσαλίας με όλο τον κόσμο αλλά και με εσωτερικές πτήσεις.

Ο αερολιμένας βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας, τη Λάρισα και το Βόλο.

Στα επίσημα εγκαίνια παραβρέθηκαν όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας και εκ μέρους της Κυβέρνησης ήταν ο Υφυπουργός Υποδομών κος Μαγκριώτης που δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η έναρξη λειτουργίας του νέου Α/Δ της Ν. Αγχιάλου ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την ελπίδα των ανθρώπων της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας γενικότερα ? το 2009, η δραστηριότητα του αεροδρομίου διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2008. Είναι σίγουρο, ότι η παράδοση του συνόλου των εγκαταστάσεων θα πολλαπλασιάσει τις δραστηριότητες του αεροδρομίου τη νέα τουριστική σεζόν και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την ουσιαστική ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την τόνωση των εισοδημάτων».

Ο ΝΕΟΣ ΑΕΡΟΣΤΑΘΜΟΣ, ΤΟ ΕΡΓΟ
Το συνολικό κόστος ανέρχεται περίπου σε 20.000.000 ευρώ. Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει:
α) το νέο κτίριο Αεροσταθμού συνολικού εμβαδού 8.924,14 m2 με πλήρεις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις,
β) το κτίριο Πυροσβεστικού Σταθμού, συνολικού εμβαδού 497 m2
γ) τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του νέου Αεροσταθμού επιφάνειας 42.000 m2 στον Κρατικό Αερολιμένα Νέας Αγχιάλου (ΚΑΝΑ).

Η κατασκευή του έργου κρίθηκε απαραίτητη λόγω των αυξημένων αναγκών της Θεσσαλίας καθώς και της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η διακίνηση τουριστών και επιβατών από το εξωτερικό η οποία πραγματοποιείται κυρίως μέσω πτήσεων charter καθώς και τακτικών πτήσεων, δεδομένου ότι ο υφιστάμενος Αεροσταθμός, εμβαδού 200 m2 περίπου, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην αυξημένη τουριστική κίνηση που παρουσιάζει η περιοχή. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα αεροπορικής σύνδεσης της Θεσσαλίας με εσωτερικούς προορισμούς.

Ο νέος Αεροσταθμός του Κρατικού Αερολιμένα Νέας Αγχιάλου (ΚΑΝΑ) θα εξυπηρετεί σχεδόν αποκλειστικά το σύνολο των αθλητικών δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Μέσω του ΚΑΝΑ θα διακινηθεί το σύνολο σχεδόν των αθλητών, των παραγόντων και των επισκεπτών από το εξωτερικό. Ο νέος αεροσταθμός είναι πλήρως προσβάσιμος από άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Τα έργα τα οποία απατούνται για την ολοκλήρωση της λειτουργικότητας του Αεροδρομίου ανέρχονται σε 12.000.000 ευρώ και θα δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα. Τα σημαντικότερα είναι η οδική σύνδεση με τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου καθώς και η σύνδεση με τον βιολογικό της Νέας Αγχιάλου. Ακόμα απαιτείται διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου που θα αναλάβουν ο Δήμος Βόλου και Νέας Αγχιάλου.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Μετρό Αθήνας: Ο αδικημένος της κρίσης

κείμενα από το ypodomes.com
Το Μετρό της Αθήνας είναι ο μεγάλος αδικημένος αυτής της κρίσης. Σε μια πόλη που φτάνει τα 4,5 εκατομμύρια σε πληθυσμό και με 2-3 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο υπάρχει πολύ μεγάλη προοπτική ανάπτυξης αυτού του μέσου.

Μετά τις πρώτες παραδόσεις του 2000 και μέχρι το 2004 το Αθηναϊκό Μετρό φάνταζε σαν η αρχή σε ένα δίκτυο που θα κάλυπτε την πόλη μέσα σε 10-15 χρόνια. Οι επόμενες συμπληρωματικές επεκτάσεις των Γραμμών 2 και 3 ουσιαστικά είναι σχεδόν έτοιμες. Μένουν κάποιες μικρές επεκτάσεις στη Γραμμή 2 προς Βορρά και Νότο και η επέκταση του Πειραιά για την Γραμμή 3 και έχουμε 3 έτοιμες Γραμμές Μετρό στην Αθήνα.

Μετά; Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις ανάπτυξης του μέσου στην πρωτεύουσα; Καταρχάς η Γραμμή 4 η οποία φαίνεται ότι θα έχει διπλή αποστολή. Το άχαρο σχήμα που της δόθηκε το 2005 είναι ακόμα αμφίβολο αν είναι όντως εξυπηρετικό. Με μια κίνηση ματ το Υπουργείο Υποδομών κάνει ένα κλάδο από το σταθμό Ευαγγελισμό προς τα Νότιο-Ανατολικά προάστια της Αθήνας μέχρι το Βύρωνα. Αυτό δίνει μια νέα τεράστια προοπτική σε αυτό τον κλάδο να κατέβει πιο νότιο και μέσω Ηλιούπολης και Αγίου Δημητρίου να φτάσει στην παραλία του Αλίμου που υπάρχει ένα τεράστιο κενό εφοδιάζοντας με κόσμο την παραλιακή κίνηση του Τραμ.

Η Γραμμή 4 θα σαλαμοποιηθεί και δεν θα βγει ως ενιαίο έργο απ ότι φαίνεται και το πρώτο τμήμα θα είναι το Γαλάτσι- Ευαγγελισμός. Είναι σχεδόν η μισή γραμμή όμως με 9 σταθμούς και δίνει χρόνο στο να αποφασίσουμε αν θέλουμε η γραμμή αυτή να είναι U ή να γίνει με το σχεδιασμό για 2 γραμμές που η μια θα καταλήγει στην παραλία του Αλίμου και η άλλη να είναι μια γραμμή που να αρχίζει από την Κηφισίας στο Μαρούσι και μέσω Παγκρατίου να πήγαινε στα Δυτικά προάστια του Πειραιά.

Τα επόμενα χρόνια η Γραμμή 4 θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του μέσου στην πόλη αλλά άλλη μια έκπληξη μπορεί να μας έρθει από τη Γραμμή 1, αυτή του ΗΣΑΠ. Διεξάγεται εκ νέου μια μελέτη για ένα νέο κλάδο από το Φάληρο προς τα Νότια Προάστια που έχουν πολύ κόσμο που εργάζεται στον Πειραιά και θα ήταν μια πολύ καλή προοπτική για την πόλη. Με μια χάραξη όχι παραλιακή γιατί θα ήταν ευθέως ανταγωνιστική στο Τραμ θα μπορούσε να λύσει το χρόνιο πρόβλημα της τιγκαρισμένης από αυτοκίνητα παραλιακής λεωφόρου και των πηγμένων δρόμων του Πειραιά.

Μια άλλη προοπτική που όμως δεν προβάλλεται καθόλου στα σενάρια για την ανάπτυξη του Μετρό στην Αθήνα είναι και η λεγόμενη «κυκλική» γραμμή που θα ένωνε τις 4 γραμμές της πόλης αλλά και το δίκτυο Προαστιακού και Τραμ. Είναι μια πολύ καλή σκέψη αλλά μάλλον είναι πολυτέλεια αυτή τη στιγμή για το λειψό δίκτυο του Μετρό που υπάρχει στην Αθήνα.

Θα ήταν ευθέως προτιμότερο να γίνει κάλυψη της πόλης στη Λεωφόρο Αθηνών που είναι εντελώς άδεια από μέσα σταθερής τροχιάς, του νότιου τμήματος της Αθήνας και των προαστίων που βρίσκονται βόρεια της Αττικής Οδού και δεν έχουν επίσης κανένα μέσο σταθερής τροχιάς.

Η Αθήνα με 6 γραμμές Μετρό θα είχε μια σχεδόν πλήρη κάλυψη της πόλης και με ένα συμπληρωματικό ? τροφοδοτικό δίκτυο Τραμ θα είχε λύσει σε μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό της πρόβλημα.

Το ζήτημα είναι ότι πλέον για να καλυφθεί η Αθήνα με 3 ακόμα γραμμές και να ολοκληρώσει τις γραμμές 1,2 και 3 θα χρειαστούν μάλλον 20-30 χρόνια. Ως τότε η Αθήνα μπορεί να έχει επεκταθεί πολύ περισσότερο από ότι σήμερα και φυσικά να είναι και πάλι πίσω σε σταθμούς και δίκτυο.

Νομίζω ότι είναι ανάγκη να δοθεί μεγάλη βάση στην ανάπτυξη του Μετρό στην πόλη γιατί θα βοηθήσει ουσιαστικά στην γενικότερα ανάπτυξη της Αθήνας. Εν τω μεταξύ υπάρχουν πληθώρα δημοσιευμάτων με πληροφορίες και προτάσεις για το μέλλον των ΜΣΤ στην Αθήνα. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε εντέλει που θα καταλήξει όλη αυτή η κουβέντα και να περάσουμε από τους χάρτες στα εργοτάξια γιατί αυτά τελικά θα μας δώσουν νέες γραμμές και σταθμούς.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Μετρό Αθήνας: Πρόταση για επέκταση Τραμ, Μετρό και Νέα Γραμμή Προαστιακού

κείμενο από το ypodomes.com
Πρόταση από ομάδα συγκοινωνιολόγων παρουσίασε σε δημοσίευμα η εφημερίδα Ελευθεροτυπία σχετικά με το μέλλον των ΜΣΤ στην Αθήνα. Όσο περνά ο καιρός και πλησιάζουμε στην ανακοίνωση του Νέου Ρυθμιστικού που θα περιλαμβάνει και το μέλλον των Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΜΣΤ: Μετρό, Τραμ, Προαστιακός) στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Αττική, τόσο πληθαίνουν και τα δημοσιεύματα με σχετικές ειδήσεις και ενδεχόμενες μελλοντικές κινήσεις.

Σε αυτό το δημοσίευμα κυρίαρχο ρόλο έχει η εκτεταμένη επέκταση του Τραμ στην Αθήνα και μάλιστα στο κέντρο και κυρίως στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Περιλαμβάνει μια πρόταση-έκπληξη για τον Προαστιακό καθώς και επίσπευση κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό.

Ο στόχος είναι οι μισές μετακινήσεις στην Αθήνα να γίνονται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να ομαλοποιηθεί το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρουσιάζουν σχεδόν όλοι οι βασικοί οδικοί άξονες της πόλης.

ΤΡΑΜ ΠΑΝΤΟΥ
Το Τραμ προτείνεται να επεκταθεί από τον Άγιο Κοσμά μέσω Αλίμου στον Σταθμό του Μετρό Αργυρούπολη που βρίσκεται υπό κατασκευή και θα λειτουργήσει από τα μέσα του επόμενου έτους. Η επέκταση αυτή έχει προταθεί και παλαιότερα από τον πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ κο Σουφλιά για την σύνδεση Μετρό και Τραμ και την εξυπηρέτηση για το μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού.

Η επόμενη πρόταση αφορά την επέκταση του Τραμ από τον τερματικό του Συντάγματος μέχρι την πλατεία Αιγύπτου μέσω της οδού Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του Αθήνα 2014 (που είχε ανακοινώσει η Υπουργός Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη). Ακόμα πιο μελλοντικά η γραμμή προτείνεται να επεκταθεί μέχρι τα Πατήσια.

Κλάδος της γραμμής να φτάνει έως το Σταθμό Λαρίσης και άλλος κλάδος που θα διασχίζει όλη τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα καταλήγει στο Γουδί. Αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση που θα τροποποιούσε πολλές λεωφορειακές γραμμές και θα συνέδεε το Τραμ στους σταθμούς Αμπελόκηποι της Γραμμής 3 αλλά και στον μελλοντικό σταθμό Εξάρχεια της υπό μελέτης γραμμής 4.

Φυσικά στην πρόταση υπάρχει και η ολοκλήρωση τόσο της επέκτασης προς το λιμάνι του Πειραιά όσο και περαιτέρω επέκταση του μέσου μέχρι το Πέραμα.

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!
Μια ρηξικέλευθη πρόταση είναι ένας νέος μικρός κλάδος του Προαστιακού Σιδηρόδρομου από τον σταθμό Ελληνικό που είναι υπό κατασκευή και (προφανής υπόγεια) διαδρομή μέχρι το σταθμό Κορωπί που θα συναντά την ήδη υπάρχουσα γραμμή του Προαστιακού. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση η οποία θα έφερνε τα Μεσόγεια και όλη την Ανατολική Αττική σε άμεση επαφή με τα Νότια Προάστια της Αθήνας και θα έδινε καταπληκτικές εναλλακτικές διαδρομές προς Μεσόγεια, Λιμάνι Ραφήνας, Αεροδρόμιο ακόμα και προς Λαύριο.

Η πρόταση συνεχίζεται με την υπόθεση λειτουργίας των γραμμών προς Θήβα και Χαλκίδα και κατασκευή των μελλοντικών επεκτάσεων προς Λαύριο και Ραφήνα.

ΜΕΤΡΟ
Το Μετρό σύμφωνα με την πρόταση θα επισπεύσει (;) την κατασκευή της γραμμής 4 και εξετάζεται η περαιτέρω επέκταση προς Λυκόβρυση (και Εθνική Οδό).

Προβλέπεται επίσης η ολοκλήρωση των Γραμμών 2 (προς Ίλιον και Γλυφάδα) και 3 (προς Πειραιά).

Σαν μεγάλοι συγκοινωνιακοί κόμβοι προτείνονται οι: ΝΕΡΑΝΤΖΙΩΤΙΣΣΑ, ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Τέλος προτείνεται η μεταφορά των ΚΤΕΛ πάνω από το σταθμό του Μετρό Ελαιώνας. Φυσικά η απόφαση για την μεταφορά των ΚΤΕΛ στο σταθμό αυτό υπάρχει εδώ και 10 χρόνια αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμα η πρωτοβουλία για την μεταφορά τους.

Τις προτάσεις έκαναν οι συγκοινωνιολόγοι: Δ. Αναγνωστόπουλος, Θ. Βλαστός, Γ. Γκόλιας, Μαρία Καλατζοπούλου, Πάνος Παπαδάκος, Κ. Πετράκης, Τ. Τίλης ενώ υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του προέδρου του Οργανισμού κου Πολύζου.

Πηγή: enet.gr

Ιόνια Οδός: Φήμες για κλείσιμο εργοταξίων

κείμενο από το ypodomes.com
Σε δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας ΑΙΧΜΗ πριν από μερικές μέρες υπήρξε αναφορά στην Ιόνια Οδό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τμήμα του δρόμου από το Αντίρριο μέχρι την Αμφιλοχία είναι σε δεινή θέση και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σταματήσουν οι εργασίες.

Στη συνέχεια αναφέρεται η έλλειψη χρηματοδότησης από τις εμπλεκόμενες τράπεζες λόγω της χαμηλής προόδου των εργασιών του έργου. Σαν κύριο αίτιο αναφέρει τις απαλλοτριώσεις που αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι του έργου μέχρι σήμερα.

Το δημοσίευμα συνεχίζει με την υπόθεση ότι θα κλείσουν τα εργοτάξια και θα σταματήσουν όλες οι εργασίες και γενικά ότι θα σταματήσει κάθε κατασκευαστική εργασία.

Οι πληροφορίες μεταφέρονται με κάθε επιφύλαξη καθώς είναι γνωστό το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων στην Ιόνια Οδό αλλά μέχρι σήμερα στα εργοτάξια στο τμήμα στο οποίο αναφέρεται η εφημερίδα διακρίνονται εργασίες.

Η Ιόνια Οδός μέχρι σήμερα δεν έχει την εξέλιξη την οποία θα έπρεπε να βλέπουμε και σίγουρα αποτελεί ένα από τα πολύ σοβαρά θέματα που καλείται να λύσει το Υπουργείο αλλά για να φτάσουμε στο σημείο να σταματήσουν κάθε είδους εργασίες θα πρέπει να ληφθεί κάποια πολιτική απόφαση.

Πριν από λίγες μέρες ο Υφυπουργός Υποδομών κος Μαγκριώτης είχε δεσμευτεί εκ νέου για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα το 2013. Σίγουρα το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την εξέλιξη των εργασιών σε ένα οδικό άξονα που με την ολοκλήρωση του θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα και στην Ήπειρο που σήμερα είναι από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ελλάδας.

Όσον αφορά τις ημερομηνίες παράδοσης του τμήματος Αντίρριο- Παράκαμψη Αγρινίου μάλλον οριστικά θα έχουμε μια γενναία παράταση αν δεν λυθούν τα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις.

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Αττική: Και όμως έρχεται υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας- Περάματος

κείμενο από το ypodomes.com
Μεγάλα νέα έχουμε για τα έργα με παραχώρηση τα επόμενα χρόνια που θα βοηθήσουν και να βγει η χώρα από την κρίση αλλά και να πάρει ανάσα ο κατασκευαστικός κλάδος που σήμερα υποφέρει από την συνεχή μείωση των Δημοσίων Επενδύσεων.

Σαφέστατα είναι από τα μεγαλύτερα νέα είναι αυτό της απόφασης για την υποθαλάσσια σύνδεση Σαλαμίνας- Περάματος. Το έργο αυτό δεν είναι νέο καθώς υπήρχε και στο ρυθμιστικό σχέδιο της προηγούμενης δεκαετίας, ωστόσο είχε εγκαταλειφθεί ως προοπτική. Η σύνδεση της Σαλαμίνας με την Αττική είναι σχετικά εύκολη καθώς το υποθαλάσσιο τμήμα δεν θα ξεπερνά τα 300 μέτρα σε όποια ακτή και αν καταλήξει.

Το κόστος κατασκευής θα φτάσει τα 300.000.000 ευρώ και θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης. Προς το παρόν δεν δόθηκαν άλλες πληροφορίες για το έργο αυτό αλλά είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα.

Στην Σαλαμίνα ζουν αυτή τη στιγμή περίπου 35.000 μόνιμοι κάτοικοι ενώ υπολογίζεται ότι τους καλοκαιρινούς μήνες το νούμερο αυτό δεκαπλασιάζεται! Η προοπτική της κερδοφορίας μιας τέτοιας επένδυσης είναι σχεδόν εξασφαλισμένη ενώ με αυτό το έργο το real estate του νησιού θα εκτοξευθεί κατακόρυφα αφού η πρόσβαση θα γίνεται μόλις σε ένα λεπτό αντί των 15 λεπτών που είναι σήμερα.

Η συχνότητα της μεταφοράς ιχ και επιβατών σήμερα από και προς τη Σαλαμίνα είναι κάθε 15 λεπτά ενώ τον Αύγουστο αυτό το νούμερο γίνεται ακόμα πιο συχνό.

Ένα σενάριο το οποίο δεν έχει αποκλειστεί ακόμα είναι η διπλή ζεύξη καθώς εξετάζεται και η σύνδεση της Φανερωμένης με την Νέα Πέραμο που θα έκανε πλέον το νησί της Σαλαμίνας οριστικά μέρος της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σε παλαιότερο σχεδιασμό το έργο της υποθαλάσσιας σύνδεσης Σαλαμίνας Περάματος συμπεριλαμβανόταν και διέλευση του Τραμ αλλά φυσικά με την πάροδο των ετών και την μη προώθηση του Τραμ όπως προβλεπόταν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται και ιδιαίτερα πιθανό καθώς θα ακύρωνε μερικώς και την παραχώρηση σε ιδιωτική κοινοπραξία.

Σε αυτό το στάδιο είμαστε σε φάσεις προκαταρκτικής μελέτης και δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για την οριστική ένταξη του έργου στα υπό παραχώρηση. Άγνωστη είναι και η αντίδραση της Κοινοπραξίας των φέρρυ καθώς θα χάσουν τεράστια κεφάλαια με ένα έργο σαν αυτό.

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Γραμμή 4 : Γαλάτσι - Ευαγγελισμός από το 2012 και νέος κλάδος προς Βύρωνα

κείμενο από το ypodomes.com
Σημαντικό δημοσίευμα για την σχεδιαζόμενη Γραμμή 4 υπήρξε χθες καθώς αναλύεται η αναμενόμενη πορεία κατασκευής της Γραμμής. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για το πρώτο τμήμα της γραμμής η οποία είναι πλέον σίγουρο ότι "σαλαμοποιείται" (θα κατασκευαστεί σε τμήματα) καθώς δεν υπάρχουν τα κονδύλια για την εξ` ολοκλήρου κατασκευή της που φτάνουν τα 3,5 δις ευρώ.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με ήδη συμφωνημένο χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από την αναδιάταξη του ΕΣΠΑ (η υπουργός Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη έχει συμφωνήσει να εκχωρήσει αδιάθετα κονδύλια από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον), ενδεχομένως και από το Ε' ΚΠΣ που ξεκινά μετά το 2013.

Εξίσου σημαντικό νέο που προκύπτει είναι και ένας ακόμα κλάδος της Γραμμής 4 από το σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ προς το Βύρωνα χωρίς όμως ακόμα να γίνονται γνωστοί οι σταθμοί καθώς και ο τερματισμός. Επίσης μελλοντικά η γραμμή θα επεκταθεί προς Λυκόβρυση και Περισσό.

Αναλυτικά:

Το πρώτο τμήμα προς δημοπράτηση θα είναι το Άλσος Βεΐκου - Ευαγγελισμός με 9 σταθμούς μάλλον στις αρχές το 2012 με σκοπό να ξεκινήσει το 2013. Ο προϋπολογισμός θα είναι περίπου 1 δις ευρώ ενώ ο σταθμός ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ θα είναι σταθμός ανταπόκρισης αλλά όχι κατ` ύψος (όπως στο Σύνταγμα που οι γραμμές 2 και 3 είναι σε διαφορετικό επίπεδα) αλλά θα ενώνονται με τούνελ μιας και οι δύο γραμμές δεν διασταυρώνονται.Οι σταθμοί που θα κατασκευαστούν κατά σειρά είναι ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ.

Στο σταθμό Ευαγγελισμό όμως η Γραμμή 4 θα είναι ένα επίπεδο κάτω και πιθανότατα εκεί θα «σπάσει» στα δύο με την πρώτη κατεύθυνση προς Κατεχάκη και Μαρούσι και την άλλη προς το Βύρωνα.

Οι επόμενες επεκτάσεις που θα πάρουν σείρα σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα θα είναι οι
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ- ΦΑΡΟΣ ΨΥΧΙΚΟΥ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ- ΒΥΡΩΝΑΣ
ΦΑΡΟΣ ΨΥΧΙΚΟΥ- ΜΑΡΟΥΣΙ

Ακόμα πιο μελλοντικά από το Μαρούσι η γραμμή 4 θα επεκταθεί προς Λυκόβρυση και Εθνική Οδό ενώ από το Άλσος Βεΐκου θα επεκταθεί μέχρι το σταθμό της Γραμμής 1 ΠΕΡΙΣΣΟΣ.

Δεν διευκρινίζεται ωστόσο αν ο νέος κλάδος Ευαγγελισμός- Βύρωνας θα είναι μια νέα ξεχωριστή γραμμή (Γραμμή 5) ή αν θα είναι παρακλάδι της Γραμμής 4 (Γραμμή 4 α).

Σημαντικό ωστόσο είναι να πούμε πως προς το παρόν το Υπουργείο Υποδομών δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση της Γραμμής και της προβλεπόμενης πορείας κατασκευής της,

ΟΣΕ: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο, ο ΟΣΕ σε νέα εποχή

κείμενο από το ypodomes.com
Κατατέθηκε αργά στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ που σήμερα αποτελεί την ναυαρχίδα των προβληματικών δημόσιων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σημαντική εξέλιξη θα αποτελέσει η ίδρυση της ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων) που θα μελετά και θα αποφασίζει για την τύχη του Σιδηρόδρομου στη χώρα. 43 άρθρα σύμφωνα με το οποίο ο ΟΣΕ θα διαχωριστεί σε 4 εταιρείες και συγκεκριμένα:

Ο ΟΣΕ θα ασκεί καθήκοντα διαχειριστή της σιδηροδρομικής γραμμής.

* Η ΓΑΙΑΟΣΕ θα επιφορτιστεί με την αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ακινήτων, αστικών ή μη, του Οργανισμού, την αγορά ή πώληση ακινήτων, καθώς και την άσκηση κάθε είδους κτηματικών εργασιών και συναλλαγών.
* Η ΕΡΓΟΣΕ θα αναλάβει τη μελέτη, δημοπράτηση, προμήθεια, κατασκευή, διοίκηση έργων σιδηροδρομικής υποδομής με των επ' αυτής σιδηροδρομικών συστημάτων.
* Στις αρμοδιότητες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η παροχή υπηρεσιών έλξης για τη σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών, η ανάπτυξη, οργάνωση και εκμετάλλευση αστικών, προαστιακών, περιφερειακών, υπεραστικών και διεθνών επιβατικών και εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών, καθώς και μεταφορών πάσης φύσεως με συστήματα σταθερής τροχιάς.

Ο ΟΣΕ μεταβιβάζει χωρίς αντάλλαγμα, όλο το τροχαίο υλικό στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του το μεταβιβάζει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η ακίνητη περιουσία

Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στον ΟΣΕ, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων της σιδηροδρομικής υποδομής, περιέρχεται αυτοδικαίως κατά κυριότητα στο Δημόσιο.

Υπεύθυνη για την αποκλειστική διαχείριση, αξιοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση όλων των ακινήτων του ΟΣΕ θα είναι η ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία θα ακολουθεί πιστά τις εντολές της αρμόδιας Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Ως αντάλλαγμα το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει όλα τα χρέη του ΟΣΕ και της ΕΔΙΣΥ, ενώ παράλληλα διαγράφονται και όλα τα χρέη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ και τον ΕΔΙΣΥ. Τα χρέη αυτά ανέρχονται σε περίπου 10,7 δις ευρώ.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο

Το σιδηροδρομικό δίκτυο χωρίζεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

* Ενεργό Δίκτυο στο οποίο διενεργούνται σιδηροδρομικές μεταφορές.
* Δίκτυο υπό Κατασκευή, δηλαδή αυτό που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής και μετά την ολοκλήρωση του θα διασυνδεθεί με το Ενεργό Δίκτυο.
* Ενεργό Δίκτυο σε Προσωρινή Αναστολή Λειτουργίας, στο οποίο εκτελούνται εργασίες συντήρησης και επισκευής, ώστε να ενταχθεί αργότερα στο Ενεργό Δίκτυο.
* Καταργημένο Δίκτυο στο οποίο δεν διενεργούνται σιδηροδρομικές μεταφορές και παύει να αποτελεί μέρος της Εθνικής Σιδηροδρομικής Υποδομής.

Τιμολογιακή πολιτική

Σε ότι αφορά την τιμολογιακή πολιτική, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ υποχρεούται να καταρτίζει επιχειρησιακό σχέδιο με σκοπό την άμεση κερδοφορία της. Από 1/1/2011 καταργούνται κάθε είδους εκπτώσεις στα κόμιστρα, ειδικές τιμολογήσεις μεταφοράς καθώς και κάθε άλλη υποχρέωση μεταφοράς επιβατών ή φορτίου με οικονομικούς όρους.

Για την εκτέλεση των δρομολογίων προβλέπεται και η διενέργεια από σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, ύστερα από σχετικό αίτημα και αφού πληρούν τις απαραίτητες υποχρεώσεις. Σε περίπτωση που δεν υποβάλλονται αιτήματα είναι δυνατή η σύναψη σύμβασης με την οποία ανατίθεται η εκτέλεση σιδηροδρομικού επιβατικού δρομολογίου ως Υποχρέωση Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ). Όμως το συνολικό ποσό αποζημιώσεων για ΥΔΥ δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των ευρώ πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ετησίως για τα έτη 2011, 2012 και 2013.

Με την έναρξη ισχύς του νόμου καταργούνται οι συλλογικές ρυθμίσεις και παύουν να ισχύουν όλα τα προνόμια που είχαν θεσμοθετηθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Σύσταση ανεξάρτητης Αρχής

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη σύσταση ανεξάρτητης διοικητικής αρχή με την επωνυμία "Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (Ρ.Α.Σ.)". Η Ρ.Α.Σ. είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή με έδρα την Αθήνα, απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή.

Η Ρ.Α.Σ. ενεργεί ανεξάρτητα από τον Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής, την Αρχή Ασφάλειας Σιδηροδρομικών Μεταφορών, την Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, οποιαδήποτε σιδηροδρομική επιχείρηση, κάθε αρμόδια αρχή που συμμετέχει στην ανάθεση υποχρέωσης δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα συμφέροντα των οποίων συγκρούονται με την αποστολή και τις αρμοδιότητες που ανατίθενται στην Ρ.Α.Σ.

Εξυγίανση και βιωσιμότητα

Τα συσσωρευμένα χρέη αναλαμβάνονται από το Δημόσιο και ως μερική αντιστάθμιση, του μεταβιβάζεται η ακίνητη περιουσία και εισάγονται ρυθμίσεις για την αποδοτική αξιοποίησή της, ως μερική συμβολή στην αντιμετώπιση των χρεών. Εδραιώνεται η οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που δεν είναι πλέον μέρος του ομίλου ΟΣΕ και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την άμεση λειτουργική και οικονομική εξυγίανσή της με προοπτική ιδιωτικοποίησής της.

Σημαντικό τμήμα του σχεδίου νόμου για τη εξυγίανση του ΟΣΕ αποτελούν, αποτελούν, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, οι προτεινόμενες διατάξεις για ζητήματα προσωπικού, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση τριών κατηγοριών προβλημάτων:

α) Τη μεταφορά σημαντικού αριθμού εργαζομένων σε οργανισμούς και υπηρεσίες του δημοσίου, όχι ως υπεράριθμων αλλά προς κάλυψη υπαρκτών αναγκών, και μάλιστα κατά τρόπο ώστε να μη γίνει καμία απόλυση και να μη μειωθούν οι τακτικές αποδοχές κανενός,
β) Την αναδιοργάνωση του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων του Ομίλου ΟΣΕ που δεν θα μεταφερθούν, ιδίως σε επίπεδο συλλογικού εργατικού δικαίου, με σεβασμό στη συνταγματική νομιμότητα.
γ) Στον εξορθολογισμό ρυθμίσεων ατομικού εργατικού δικαίου.

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Αθήνα: Έρχεται υπερ-εταιρεία για τα ΜΜΜ, Γαλάτσι - Ευαγγελισμός σε προτεραιότητα για το Μετρό

κείμενο από το ypodomes.com

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Υποδομών κος Ρέππας έδωσε πληροφορίες σχετικά με το μέλλον των μέσων μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα. Σε ερώτηση που έγινε για το μελλοντικό σχήμα των εταιρειών που μοιράζονται την πίτα στην Αθήνα ο Υπουργός απάντησε πως υπάρχει πρότασή που περιλαμβάνει:

α) τη δημιουργία μητροπολιτικού φορέα για τον ενιαίο σχεδιασμό και την συμπληρωματική εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου

β) τον προσδιορισμό του εύλογου λειτουργικού κόστους και την αποσαφήνιση των διεταιρικών σχέσεων ανάμεσα στους συγκοινωνιακούς φορείς

γ) τον εξορθολογισμό του διοικητικού και εργασιακού καθεστώτος, όπου σήμερα παρατηρούνται στρεβλώσεις και αδικίες και

δ) αποτελεσματική διοίκηση με κανόνες αντικειμενικότητας και διαφάνειας για να εξαλείψουμε κάθε μορφής προβλήματα από την εισιτηριοδιαφυγή μέχρι την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά.

Κοινώς θα δημιουργηθεί μια υπέρ-εταιρεία με Μητροπολιτική Διαχείριση της μετακίνησης όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε ολόκληρη την Αττική. Ο νέος φορέας θα λειτουργεί ως ομπρέλα κάτω από την οποία θα ενταχθούν: ΗΣΑΠ, Αττικό Μετρό ΑΕ, Τραμ ΑΕ, ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ. Σημαντικό ερώτημα είναι αν σε αυτόν τον φορέα θα έχουμε και την οικειοθελή ένταξη των ΚΤΕΛ Αττικής που διακινούν πλέον μεγάλο αριθμό επιβατών και είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι στον φορέα δεν φαίνεται να εντάσσεται ο Προαστιακός της Αθήνας και παραμένει διοικητικά στον ΟΣΕ που θα ακολουθήσει μάλλον την τύχη της μητρικής εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ (δηλαδή την ιδιωτικοποίηση).

Μία πολύ σημαντική ερώτηση που ετέθη ήταν σχετικά με την τύχη της περίφημης Γραμμής 4 που θα συνδέει το Γαλάτσι και το Μαρούσι μέσω του κέντρου της Αθήνας και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 σταθμούς. Η απάντηση που έδωσε ο κος Ρέππας ήταν «Η γραμμή αυτή (γραμμή 4 ή V), εκτιμάται πως απαιτεί συνολική δαπάνη περίπου 4 δισ. ευρώ.

Ειδικώς το πρώτο τμήμα Γαλάτσι - Ευαγγελισμός απαιτεί δαπάνη ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνονται οι προμελέτες από την «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και προχωράμε στη δημοπράτηση οριστικών μελετών. Παραλλήλως είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων με κατ΄ αρχήν θετικά αποτελέσματα. Υπολογίζεται ότι το έργο μπορεί να ξεκινήσει προς το τέλος του 2012».

Από την απάντηση του Υπουργού καταλαβαίνουμε ότι το έργο θα σαλαμοποιηθεί και δίδεται προτεραιότητα στο τμήμα Γαλάτσι- Ευαγγελισμός. Καθώς το χρηματικό κόστος ολόκληρης της κατασκευής είναι πολύ υψηλό η Γραμμή θα ολοκληρωθεί (όπως είχε δηλωθεί και πριν από λίγο καιρό) σε περίπου 10-12 χρόνια από σήμερα με το 2022 να είναι μια πιθανή χρονιά ολοκλήρωσης.

Μέχρι τα τέλη του έτους περιμένουμε τις εξελίξεις τόσο όσον αφορά το Μετρό της Αθήνας όσο και τις γενικότερες εξελίξεις γύρω από τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας που θα αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ολυμπία Οδός: Εργασίες στο φουλ την Τετάρτη στο Ξυλόκαστρο

κείμενο από το ypodomes.com
Συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς τα έργα κατασκευής και αναβάθμισης της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Κιάτο-Πάτρα. Οι εργασίες στα περισσότερα τμήματα του δρόμου έχουν εξαναγκάσει τους οδηγούς σε πολύ μικρές ταχύτητες ενώ από τις αρχές του 2011 θα αρχίσουν να φαίνονται δειλά και τα πρώτα έτοιμα τμήματα του αυτοκινητόδρομου, που θα ολοκληρωθεί το 2012 (σε αυτό το τμήμα).

ΕΡΓΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Κοινοπραξίας κατασκευής «Την προσεχή Τετάρτη 6 Οκτωβρίου θα κλείσει η Νέα Εθνική Οδός Κορίνθου-Πατρών στο τμήμα μεταξύ του Ξυλοκάστρου (Χ.Θ. 120+870) και Κόμβου Δερβενίου (Χ.Θ. 142+440), από τις 15:00 έως το αργότερο τις 06:00 το πρωί της επόμενης μέρας, δηλαδή της Πέμπτης 07.10.2010 και η κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις θα εκτρέπεται στην Παλαιά Εθνική Οδό. Πιο συγκεκριμένα:

- η κυκλοφορία με κατεύθυνση προς Πάτρα, θα εκτραπεί στην Π.Ε.Ο. μέσω του Α/Κ Ξυλοκάστρου και θα εισέρχεται ξανά στη Ν.Ε.Ο. μέσω του Α/Κ Δερβενίου.

- η κυκλοφορία με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτραπεί στην Π.Ε.Ο. μέσω προσωρινής εξόδου που θα έχει διαμορφωθεί μετά τον Κόμβο Δερβενίου και συγκεκριμένα στη Χ.Θ. 137+550 στην περιοχή της Λυγιάς και θα εισέρχεται ξανά στη Ν.Ε.Ο. μέσω του Α/Κ Ξυλοκάστρου.

Οι εν λόγω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την εκτέλεση εργασιών κατεδάφισης της Άνω διάβασης που βρίσκεται στη ΧΘ 124+400 της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου - Πατρών, λίγο μετά τον ανισόπεδο κόμβο του Ξυλοκάστρου, από τον αρμόδιο Κατασκευαστή (OLYMPIA J/V, μέλος της Κ/Ξ ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ)».

Το χαρακτηριστικό όλων των εργασιών που γίνονται είναι ο προγραμματισμός απόδοσης τους στο κοινό που τηρείται σχεδόν πάντα πιστά. Είμαστε ακριβώς στο μέσο των έργων καθώς έχουν συμπληρωθεί 2 χρόνια από την υπογραφή της παραχώρησης. Πέρα από ένα μικρό τμήμα στο Νομό Αχαΐας, σε αυτό το τμήμα του αυτοκινητόδρομου δεν έχουμε θέματα με τις απαλλοτριώσεις.

Ένα μικρό παρατράγουδο σημειώθηκε πριν μερικές μέρες με τη κοινοπραξία κατασκευής να κόβει ένα αλσύλλιο το οποίο βρισκόταν στην περιοχή των Μεγάρων για να διευκολύνει την εργασία της κατασκευής ασφαλτομείγματος. Αμέσως υπήρξαν αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς και η εταιρεία δήλωσε πως η εγκατάσταση θα είναι προσωρινή και με την λήξη των εργασιών θα φυτευτούν εκ νέου 150 δέντρα. Το επεισόδιο δεν είχε συνέχεια.

Μετρό Αθήνας: Στα τέλη Νοεμβρίου το Μετρό στην Αγία Παρασκευή

κείμενο από το ypodomes.com
Σε λιγότερο από δύο μήνες αναμένεται η επίσημη ένταξη στο δίκτυο του Μετρό της Αθήνας του σταθμού ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Ο σταθμός που κατασκευάζεται από το 2006 είναι σχεδόν ολοκληρωμένος και αυτό που απομένει είναι οι εργασίες για τα ηλεκτρομηχανολογικά, η αποκατάσταση της κύριας εξόδου του Μετρό (στο ρεύμα προς Χαλάνδρι) και οι τελικές δοκιμές.

Η παράδοση του υπολογίζεται στα τέλη Νοεμβρίου και θα ολοκληρώσει την εργολαβία κατασκευής των 3 ενδιάμεσων σταθμών της Γραμμής 3 μεταξύ των σταθμών Εθνική Άμυνα και Χαλάνδρι. Οι σταθμοί ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ και ΧΟΛΑΡΓΟΣ λειτουργούν από τον Σεπτέμβριο του 2009 και τον Ιούλιο του 2010 αντίστοιχα.

Ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής αναμένεται να εξυπηρετεί καθημερινά γύρω στους 20.000 επιβάτες ενώ η τοποθεσία του είναι μεταξύ της Λεωφόρου Κηφισίας και της Δουκίσσης Πλακεντίας στα όρια του Δήμου της Αγίας Παρασκευής και του Χαλανδρίου.

Ο σταθμός αρχιτεκτονικά θυμίζει τους άλλους 2 σταθμούς που παραδόθηκαν πρόσφατα έντονη την παρουσία του κόκκινου ενώ διαθέτει δύο εισόδους/εξόδους επί της οδού Αγίας Παρασκευής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Στην κύρια είσοδο του σταθμού θα στέκουν επιβλητικές δύο τσιμεντένιες στήλες με ανάγλυφο το σήμα της Αττικό Μετρό.

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ
Για τις υπόλοιπες επεκτάσεις που βρίσκονται υπό κατασκευή τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα καθώς φημολογείται μέσα από αρκετά δημοσιεύματα η παράδοση της επέκτασης της Γραμμής 2 με 4 σταθμούς από τον Άγιο Δημήτριο στο Ελληνικό στις αρχές του καλοκαιριού του 2011 αντί του Μαρτίου.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2011 πάει η επέκταση της Γραμμής 3 με ένα σταθμό από το Αιγάλεω στο Χαϊδάρι. Για το ίδιο διάστημα (χωρίς να αποκλείεται και άλλη παράταση) θα παραδοθεί και η επέκταση της Γραμμής 2 από τον Άγιο Αντώνιο στην Ανθούπολη με 2 σταθμούς.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ο διαγωνισμός που κυριολεκτικά είναι παγιδευμένος στα προβλήματα είναι αυτός για την επέκταση της Γραμμής 3 από το Χαϊδάρι στον Πειραιά με 7,5 χλμ υπόγειας γραμμής και 6 σταθμούς. Τώρα στο Υπουργείο Υποδομών μιλούν για «ξεμπλοκάρισμα» του διαγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να αναδειχθεί ο μειοδότης μιας και ακόμα δεν έχουν δοθεί οι οικονομικές προσφορές των διαγωνιζόμενων.

Το έργο που έχει προϋπολογισμό 515.000.000 ευρώ απασχολεί όλες τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες καθώς δεν υπάρχει (προς το παρόν) άλλο έργο Μετρό στην Αθήνα προς κατασκευή. Η γραμμή 4 με τις καλύτερες προϋποθέσεις αναμένεται να ξεκινήσει το 2012 ή το 2013. Τέλος μετά τις φήμες περιμένουμε και την επίσημη εξαγγελία για τον διαγωνισμό της επέκτασης της Γραμμής 2 από την Ανθούπολη στο Ίλιον με 2 σταθμούς.

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής: Προωθούνται με λιγότερα χιλιόμετρα

κείμενο από το ypodomes.com
Σημαντικά νέα θα έχουμε το επόμενο διάστημα σχετικά με τον κυοφορούμενο διαγωνισμό για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Με πολύ μικρότερο αριθμό χιλιομέτρων και με λιγότερες σήραγγες οι επεκτάσεις θα δημοπρατηθούν το 2011 (ίσως και αρχές του 2012) και πλέον οι σχεδιασμοί μιλούν ολοκλήρωση το 2020.

Οι επεκτάσεις αφορούν αποκλειστικά την Ανατολική και Νότια Αθήνα και την Ανατολική Αττική και θα περιλαμβάνουν:

Επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού μέχρι την Λεωφόρο Κύπρου στην Αργυρούπολη και την Λεωφόρο Ποσειδώνος. Η λύση αυτή προτείνεται για να μην επιβαρυνθεί κυκλοφοριακά το μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού.

Η σήραγγα που θα συνδέει την Αττική Οδό με το κέντρο σχεδόν της Αθήνας παραμένει και μάλιστα είναι πολύ πιθανό να φτάσει και μέχρι τα Ιλίσια (δεν έχει αποφασιστεί ακόμα). Η σύνδεση των Νοτίων Προαστίων με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θα γίνει με βελτιώσεις του δρόμου Βάρης ?Κορωπίου ως φαίνεται ενώ θα υπάρχει και η λύση της Περιφερειακής Υμηττού για τα Νότια.

Πάντως δεν αποκλείονται αλλαγές καθώς ο σχεδιασμός έχει τεθεί σχεδόν από μηδενική βάση και θα εξεταστούν όλα τα σενάρια τα οποία θα είναι πιθανά για την καλύτερη εκμετάλλευση της νέας φουρνιάς αστικών αυτοκινητόδρομων της Αττικής.

Να θυμίσουμε ότι πριν 3 χρόνια η Κοινοπραξία που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση της Αττικής Οδού είχε προτείνει στην τότε ηγεσία του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ την κατασκευή των επεκτάσεων χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου με αντάλλαγμα την αύξηση του διοδίου κατά 50 λεπτά και την επιμήκυνση του χρόνου εκμετάλλευσης του χρυσοφόρου αυτοκινητόδρομου που άλλαξε τα κυκλοφοριακά δρώμενα στην Αττική.

Η πρόταση δεν είχε γίνει δεκτή τότε λόγω της επιβαλλόμενης χρήσης του διαγωνιστικού μέρους για την διαφάνεια όλων των διαδικασιών ανάθεσης του έργου.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Άκτιο-Αμβρακία: Έρχεται ο νέος ανάδοχος της 3ης εργολαβίας

κείμενο από το ypodomes.com
«Βελούδινη» αλλαγή θα έχουμε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην 3η εργολαβία του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία. Προκειμένου να μην διαταραχτεί το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του άξονα η «ορφανή» 3η εργολαβία πηγαίνει στον δεύτερο μειοδότη του διαγωνισμού ΙΟΝΙΟ ΑΤΕ.

Η εταιρεία που ανήκει στον όμιλο της ΑΕΓΕΚ που ήδη έχει εγκατασταθεί στις υπόλοιπες 3 εργολαβίες ουσιαστικά θα διευκολύνει την ομαλή συνέχεια των εργασιών αλλά θα βοηθήσει στο να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις όπως επαναδημοπρατήσεις που θα οδηγούσαν μαθηματικά σε μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου και άγνωστες οικονομικές επιπτώσεις.

Σε περίπτωση μπλοκαρίσματος της 3ης εργολαβίας θα υπήρχε ο κίνδυνος της εμφάνισης της «κλεψύδρας». Να είναι έτοιμος αναβαθμισμένος δηλαδή ο δρόμος ανατολικά και δυτικά και στο μέσο να υπάρχει ο παλιός επαρχιακός δρόμος δημιουργώντας ουρές αυτοκινήτων.

Η προηγούμενη ανάδοχος του έργου της 2ης εργολαβίας, Μηχανική, απέστειλε αίτημα διάλυσης της εργολαβίας μόλις 3 μήνες μετά την ανάληψη της. Το έργο που και αυτό αντιμετωπίζει προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις μέχρι τώρα δεν κινείται εκτός χρονοδιαγράμματος και με την διευθέτηση των προβλημάτων με τις εκτάσεις οι εργασίες θα επιταχυνθούν.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΚΤΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να υπογραφεί η νέα σύμβαση με την Ιόνιος ΑΤΕ που με αυτόν τον τρόπο (σαν όμιλος) αναλαμβάνει την κατασκευή όλου του οδικού άξονα μήκους 48,5 χλμ που θα μετατρέψει τον επαρχιακό δρόμο Ακτίου ?Αμβρακίας σε ασφαλή σύγχρονο δρόμο με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Ταυτόχρονα δίνει νόημα στην υποθαλάσσια αρτηρία Ακτίου-Πρέβεζας που μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.

Με την ολοκλήρωση του έργου και με την σύνδεση της με την Ιόνια Οδό, όλη η Δυτική Ακτή της Δυτικής Ελλάδας έρχεται κοντά στην Ηπειρωτική Ελλάδα αξιοποιώντας πλήρως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, φέρνει σε απόσταση αναπνοής τη Λευκάδα ενώ τα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά έρχονται ακόμα πιο κοντά με την προώθηση τα επόμενα χρόνια της Υποθαλάσσιας αρτηρίας της Λευκάδας που θα ενώσει οριστικά με την υπόλοιπη Ηπειρωτική χώρα.

Τηλεθέρμανση. Την γνωρίζετε; Αξίζει να την μάθετε!

κείμενο από το ypodomes.com
Άρχισε η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αντίστοιχες τμηματικές αποφάσεις έγκρισης πίστωσης, για το έργο «Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας-Σύνδεση με τον ΑΗΣ/ΔΕΗ Καρδιάς και Επεκτάσεις Δικτύου Τηλεθέρμανσης». Το συνολικό ποσό που θα εκταμιευτεί μέχρι το τέλος του 2010, ανέρχεται σε 7.500.000 ευρώ.

Το σύστημα τηλεθέρμανσης προσφέρει φθηνή θέρμανση σε περίπου 25.000 σπίτια, ενώ βοηθά τους κατοίκους να απολαύσουν ένα καθαρότερο περιβάλλον, απαλλαγμένο από τις καμινάδες κεντρικών θερμάνσεων που λειτουργούν με πετρέλαιο. Επιπλέον, εξοικονομεί χρήματα από συνάλλαγμα και προσφέρει θέσεις εργασίας στο ντόπιο πληθυσμό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ
Τηλεθέρμανση είναι η ομαδική θέρμανση ενός συνόλου κατοικιών (π.χ. μιας πόλης ή μιας ομάδας κατοικιών) ή άλλων χρήσεων (π.χ. βιομηχανικές περιοχές). Ο φορέας θερμότητας είναι θερμό ή υπέρθερμο νερό ή ατμός, που θερμαίνεται σε ένα κεντρικό σημείο, συνήθως απομακρυσμένο από τους καταναλωτές.

Ο όρος Τηλεθέρμανση προέρχεται από το Τηλε (απομακρυσμένο σημείο και όχι ανά έδρα) και θέρμανση. Ουσιαστικά ο καταναλωτής έχει το ευεργέτημα της θέρμανσης απλώς πατώντας ένα κουμπί στο εγκατεστημένο σύστημα της οικίας ή έδρας του.

Η παραγωγή της θερμικής ενέργειας γίνεται από διάφορες καύσιμες πρώτες ύλες που διαθέτει ή εισάγει ένας τόπος (πετρέλαιο, λιγνίτης, φυσικό αέριο, βιομάζα, απορρίμματα, απορριπτόμενη θερμότητα βιομηχανιών κλπ). Η θερμότητα που παράγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην βιομηχανία, στην γεωργία και στην θέρμανση κτιρίων.

ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Η σύνδεση των οικοδομών γίνεται με την υπογραφή συμβολαίου, στο οποίο καθορίζεται το αντίστοιχο τέλος σύνδεσης ανά μικτό τετραγωνικό μέτρο του προς σύνδεση χώρου. Η τιμή πώλησης θερμικής ενέργειας καθορίζεται από το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης και βάσει του συμβολαίου σύνδεσης δεν μπορεί να υπερβεί το 70% του αντίστοιχου κόστους καύσης πετρελαίου.

Οι εφαρμοζόμενες τιμές πώλησης της Θερμικής Ενέργειας είναι πολύ κατώτερες της συμβατικής. Με τις σημερινές αυξήσεις των τιμών πετρελαίου το κόστος θέρμανσης με Τηλεθέρμανση είναι κάτω του 50% του κόστους αντίστοιχης θέρμανσης με πετρέλαιο.Θεωρείται ως μια επιτυχημένη επένδυση καθώς η φθηνή τιμολογιακή πολιτική προσέλκυσε αμέσως τους πολίτες της περιοχής.

Η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Πτολεμαΐδας ξεκίνησε ως πιλοτικό σύστημα, πέτυχε σε πολύ μεγάλο ποσοστό και δημιούργησε το πρότυπο στην χώρα μας. Την εγκατάσταση του συστήματος Τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας ακολούθησε η πόλη της Κοζάνης, που λειτούργησε σχεδόν ταυτόχρονα (1994), η πόλη και οι κοινότητες της περιοχής Αμυνταίου που λειτούργησε Τηλεθέρμανση τον χειμώνα 2004-05 και επίκειται η λειτουργία του συστήματος Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης, όπου ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις.
Επίσης ετοιμάζονται εγκαταστάσεις συστημάτων Τηλεθέρμανσης σε πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που ευνοούνται εξ αιτίας της διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου.

ΤΑ ΩΦΕΛΗ
Εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας που υπερβαίνει το 30% γιατί η Συμ-παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού αυξάνει τον βαθμό απόδοσης των μονάδων της ΔΕΗ και μειώνει τις εκπομπές ρύπων. Κάθε MWH (μεγαβατώρα) Συμπαραγωγής μειώνει κατά 160 KG ως 500 KG τις εκπομπές CO2

Μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος γιατί οι καπνοδόχοι 1900 οικοδομών (10.000 διαμερισμάτων) «έσβησαν» και αντικαθίστανται από την καύση λιγνίτη στους ΑΗΣ για την ενιαία παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.

Φθηνότερη θέρμανση και φθηνό ζεστό νερό γιατί η Τηλεθέρμανση επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας. Ανεξαρτησία από τα δαπανηρά, εισαγόμενα καύσιμα όπως το πετρέλαιο, γιατί η θερμότητα της Τηλεθέρμανσης παράγεται από λιγνίτη που είναι εγχώριο καύσιμο χαμηλού κόστους.

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Μετρό Αθήνας: Η Γραμμή 4 μελλοντικά σε Πεύκη και Λυκόβρυση;

κείμενο από το ypodomes.com
Συνάντηση του Δημάρχου Πεύκης κου Θεοδωρακόπουλου με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό κο Τσίτουρα είχαμε πριν μερικές μέρες. Στη συνάντηση αυτή ζητήθηκε να συμπεριληφθούν οι περιοχές της Πεύκης και της Λυκόβρυσης στα σχέδια κατασκευής της Γραμμής 4.

Στα τωρινά πλάνα της Αττικό Μετρό δεν φαίνεται να υπάρχει επέκταση από τον τερματικό σταθμό Μαρούσι προς την Πεύκη και την Λυκόβρυση. Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο έχει συμπεριληφθεί και επίσημα η επέκταση προς αυτές τις 2 περιοχές ωστόσο τόσο στην ιστοσελίδα της Αττικό Μετρό όσο και στους χάρτες με την Γραμμή 4 δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

Είναι γνωστή η επιθυμία των φορέων και των κατοίκων της περιοχής για την ένταξη τους στο δίκτυο του Μετρό. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο Πεύκης «ότι το έργο θα γίνει κανονικά χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του» και ότι «η γραμμή 4 θα περάσει από Πεύκη και Λυκόβρυση και θα φτάσει μέχρι την Εθνική Οδό».

Επίσης ο δήμαρχος κάλεσε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε η επέκταση αυτή να γίνει ταυτόχρονα με την υπόλοιπη γραμμή.

Η είδηση φυσικά είναι με πολλά ερωτηματικά τη στιγμή που ο Υπουργός Υποδομών έχει ήδη αναγγείλει την διεξαγωγή του διαγωνισμού για τα τέλη του 2011 και σύμφωνα με τον χάρτη που υπάρχει σήμερα.

Η Γραμμή 4 έτσι όπως είναι σχεδιασμένη σήμερα περιλαμβάνει 3 τμήματα: το πρώτο είναι από το Άλσος Βείκου στο Γαλάτσι και μέσω Κυψέλης και Εξαρχείων φτάνει στην Ακαδημίας και στο Κολωνάκι , το δεύτερο τμήμα είναι από το Κολωνάκι στα Ιλίσια ,Ζωγράφου και μέχρι το σταθμό Κατεχάκη και το τρίτο τμήμα είναι κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισίας και τερματισμό στο σταθμό Μαρούσι σε ανταπόκριση με τη Γραμμή 1.

Αεροδρόμιο Καστέλι Ηρακλείου: Όλα έτοιμα για την μεγάλη ώρα ..της δημοπράτησης

κείμενο από το ypodomes.com
Μεγάλοι συνασπισμοί ετοιμάζονται για τον επικείμενο διαγωνισμό για την κατασκευή του Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου. Σύμφωνα με δημοσίευμα είναι πολύ πιθανό αντί να έχουμε «αλληλοφάγωμα» μεταξύ των τεχνικών εταιρειών να γίνει ένας υπέρ- συνασπισμός και να κατέβει ένας πανίσχυρος όμιλος ο οποίος θα αποκτήσει ένα τεράστιο επενδυτικό έργο.

Το Αεροδρόμιο στο Καστέλι αναμένεται να έχει έσοδα της τάξεως των 3 δις ευρώ και αυτό από μόνο του το κάνει ένα επενδυτικό παράδεισο. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα μεγάλοι Ευρωπαϊκοί κολοσσοί από την Γαλλία τη Γερμανία την Ιταλία και την Ισπανία σε συνασπισμό μεγάλων Ελληνικών τεχνικών εταιρειών ετοιμάζονται για «την μεγάλη ώρα».

Ο διαγωνισμός ο οποίος πήρε παράταση για τις αρχές του χρόνου είναι το μεγάλο project της χώρας και έχουν δείξει ενδιαφέρον για χρηματοδότηση μεγάλοι Τραπεζικοί Οίκοι της Ευρώπης. Με την εικόνα του πετυχημένου σχήματος του Αεροδρομίου της Αθήνας αλλά και την ενδεχόμενη αύξηση στην κίνηση τα επόμενα χρόνια αλλά και το ρόλο που μπορεί να παίξει ως διαμετακομιστικό αεροδρόμιο είναι το γεγονός που περιμένουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι όλο αυτό το διάστημα.

Φήμες φέρουν ισχυρό το ενδεχόμενο να «προικοδοτηθεί» ο ανάδοχος και με το αεροδρόμιο των Χανίων που έτσι θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τα ετήσια προσδοκώμενα έσοδα. Αυτό θα κάνει και τον ανάδοχο ισχυρό παίκτη στα αεροδρόμια της Νότιας Ευρώπης καθώς ανάλογα με την τιμολογιακή του πολιτική θα μπορέσει να προσελκύσει μεγάλους tour operators αλλά και αεροπορικές εταιρείες που σήμερα δεν έχουν δρομολόγια προς την Κρήτη.

Το συμβόλαιο το οποίο θα είναι για τουλάχιστον 30 χρόνια είναι επίσης ένα ισχυρό χαρτί για την εμπορική αξιοποίηση του αεροδρομίου που θα είναι το δεύτερο στην Ελλάδα από πλευράς ετήσιας κίνησης. Θα αλλάξει την εικόνα του Ηρακλείου αλλά και ολόκληρου του νησιού. Θα φέρει άμεσα εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και έμμεσα μερικές χιλιάδες.

Η καταληκτική ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα αλλά είναι θέμα ημερών να μάθουμε την ημέρα της μεγάλης στιγμής για το νησί της Κρήτης.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθεροτυπία της Κυριακής

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα