κείμενο από το ypodomes.com
Η Πάτρα για όσους δεν το γνωρίζουν είναι από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα που είχε δίκτυο τραμ και μάλιστα από τις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα γίνονται πολλές προσπάθειες το μοντέρνο Τραμ να ενταχθεί και πάλι στην πόλη της Πελοποννήσου.
Εδώ και πέντε χρόνια έχει εξαγγελθεί η επιστροφή του Τραμ μέσω ενός νέου δικτύου που θα αποτελείται αρχικά από μία γραμμή και θα έχει συνολικό μήκος 18 χιλιομέτρων. Η μελέτη σκοπιμότητας για την βιωσιμότητα του Τραμ ξεκίνησε το 2009 και τον Μάρτιο του 2010 ολοκληρώθηκε.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το Τραμ μπορεί να είναι βιώσιμο για την Αχαϊκή πόλη οριακά. Αυτό είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για την ανάπτυξη του δικτύου στην πόλη αλλά δεν είναι αρκετό. Μετά τα αποτελέσματα της μελέτης κυριολεκτικά η υπόθεση «Τραμ στην Πάτρα» έγινε άφαντη και καμία αναφορά δεν είχαμε είτε από τον Δήμο Πατρέων είτε από το Υπουργείο Υποδομών που είναι και ο υπεύθυνος φορέας.
Φυσικά λόγω κρίσης τα περισσότερα έργα γνωρίζουμε ότι έχουν παγώσει αλλά η περίπτωση του Τραμ στην Πάτρα είναι ένα από τα έργα που έχει ήδη πίσω του μία μελέτη που υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει συνέχεια αλλά και η ίδια η πόλη έχει ανάγκη από ένα μέσο σταθερής τροχιάς για να οργανώσει εκ νέου τις κακές αστικές συγκοινωνίες που έχει και σε συνδυασμό με την επιτυχία του Προαστιακού Σιδηρόδρομου να αποκτήσει τις συγκοινωνιακές υποδομές που θα έπρεπε να έχει.
Η χάραξη που επελέγη, συνδέει το Πανεπιστήμιο με το κέντρο της Πάτρας και το ΤΕΙ και διέρχεται από τις οδούς Νέα Εθνική Οδό, Μαιζώνος και Ρήγα Φεραίου (η διαδρομή χωρίζεται) , Σμύρνης και Καλαβρύτων. Επίσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας που αποδεικνύουν ότι ένα δίκτυο τραμ που λειτουργεί σε συνεργασία με το δίκτυο των λεωφορείων, παρουσιάζει θετικό δείκτη κοινωνικοοικονομικού οφέλους.
Ο προϋπολογισμός για τη δημιουργία του Τραμ ανέρχεται σε 200.000.000 ευρώ για τη γραμμή, 30.000.000 ευρώ για το αμαξοστάσιο και άλλα 30.000.000 ευρώ για τα 14 οχήματα τα οποία θα είναι ελαφρότερου τύπου από αυτά της Αθήνας. Σύμφωνα με την μελέτη, το 2025 θα μεταφέρονται από το τραμ περί τους 45.000 επιβάτες την ημέρα, περίπου (4.500 επιβάτες τις ώρες αιχμής) και η συνολική κυκλική διάρκεια της διαδρομής, θα είναι μία ώρα.
Σήμερα και πάλι η Πάτρα φιλοδοξεί να είναι η πρώτη πόλη εκτός Αθήνας που θα αποκτήσει και πάλι Τραμ που θα λειτουργεί και σαν σημείο αναφοράς για την πόλη. Η Πάτρα και λόγω της σχετικά κακής ρυμοτόμησης που έχει ευνοεί την ανάπτυξη Τραμ.
Τι είπε ο 49χρονος φιλόλογος στην αντιτρομοκρατική για τη γιάφκα στο
Παγκράτι
-
O 49χρονος φιλόλογος που συνελήφθη, καθώς εντοπίστηκε οπλοστάσιο σε υπόγειο
που νοίκιαζε στο Παγκράτι, ανέφερε στην αντιμοκρατική ότι δεν έχει καμία
σχέσ...
Πριν από 1 ημέρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου