κείμενο από το ypodomes.com
Σημαντικές παρεμβάσεις θα έχουμε για το κέντρο της Αθήνας με κυριότερη δράση την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, τη νέα γραμμή Τραμ μέχρι το τέρμα Πατησίων και την «ένωση της Ομόνοιας-Πατησίων-Γ` Σεπτεμβρίου».
Η Πανεπιστημίου θα ενταχθεί σε ένα πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό δακτύλιο που θα συνδέσει τον περίπατο των αρχαιολογικών χώρων με τα μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της πόλης και τα ισχυρά πεδία της σύγχρονης πολιτιστικής και εμπορικής δραστηριότητας.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ανασχεδιασμός της λεωφόρου Αμαλίας, ολόκληρης της ζώνης ανάμεσα στην Ακαδημίας και τη Σταδίου, και της οδού Πατησίων μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο και την πλατεία Αιγύπτου, με σαφή προτεραιότητα στον πεζό. Στην Πανεπιστημίου θα διέρχεται μόνο η γραμμή του τραμ, που θα καταλήγει στο τέρμα της οδού Πατησίων, αναλαμβάνοντας τον μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο των κεντρικών συνοικιών.
Η γραμμή του Τραμ ουσιαστικά επεκτείνεται από το σημερινό σταθμό στο Σύνταγμα εξυπηρετώντας για πρώτη φορά τους κατοίκους για μετακινήσεις εντός του Δήμου Αθηναίων. Με την δημιουργία της γραμμής αυτής μέχρι το τέρμα της οδού Πατησίων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω εξάπλωση του Τραμ δυτικά και βόρεια του κέντρου.
Η διαμόρφωση μιας ευρείας ζώνης δραστηριοτήτων στο ενδιάμεσο των οδών Σταδίου και Ακαδημίας θα προσθέσει λειτουργίες για τον πεζό και θα συνδέσει, στην άλλη διάσταση, το εμπορικό κέντρο με τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι. Συνδέονται η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το Μουσείου της Ακρόπολης με το Πολυτεχνείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο και, μέσα από τον κόμβο της Ομόνοιας, με το Μοναστηράκι, το Θησείο και τον περίπατο των αρχαιολογικών χώρων της αφετηρίας.
Η πλατεία Ομονοίας μετατρέπεται σε μια πραγματική πλατεία με πεζοδρόμηση από την Πατησίων ως την Γ΄ Σεπτεμβρίου. Η ευρύτερη αυτή παρέμβαση στην καρδιά της Αθήνας στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα αποτροπής της διαμπερούς κυκλοφορίας από το κέντρο της πόλης με ταυτόχρονη ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας, με τελικό σκοπό "όλοι οι δρόμοι να οδηγούν στον κέντρο" μόνο όταν στοχεύουν σε αυτό.
Για την κυκλοφοριακή επίλυση, θα αντιστραφεί η κίνηση στην Ακαδημίας και την Αγίου Κωνσταντίνου, θα δημιουργηθεί ένας μικρός δακτύλιος κυκλοφορίας στον κεντρικό πυρήνα και θα γίνει ανασχεδιασμός της δημόσιας συγκοινωνίας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της πρόσβασης στο κέντρο με δημόσια μέσα μεταφοράς.
Η πολεοδομική αυτή παρέμβαση θα έχει καταλυτική σημασία για τη συλλογική αντίληψη της κεντρικότητας και θα μεταβάλει μεσοπρόθεσμα τη συνολική εξέλιξη του κέντρου. Η αρχιτεκτονική διαμόρφωση πρέπει να προκύψει από ένα διαγωνισμό με στρατηγικό στόχο να γίνουν η Πανεπιστημίου και η Ομόνοια μια γραμμική πλατεία που θα είναι πρότυπο για όλη την Ευρώπη. Το έργο μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί σε παράλληλες φάσεις για να έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην καθημερινή και την εμπορική ζωή της πόλης.
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ ΕΩΣ ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ
Οι παρεμβάσεις του προτεινόμενου Στρατηγικού Προγράμματος Ανάπλασης στην Περιοχή Μελέτης, οργανώνονται σε δύο κατευθύνσεις:
Η πρώτη σχετίζεται με την ανάπλαση / αναβάθμιση του δημόσιου και ιδιωτικού αδόμητου χώρου και με την αποκατάσταση συνδέσεων μεταξύ γειτονικών χώρων πρασίνου και συνάντησης κατοίκων και επισκεπτών. Υπό το πρίσμα της λογικής του δικτύου κίνησης πεζών, εντοπίζονται πόλοι και κύριοι διάδρομοι, που προνομιακά αποδίδονται στο περπάτημα και το ποδήλατο.
Στο πλαίσιο της συνολικής θεώρησης της Περιοχής Μελέτης, προτείνεται ένα πρόγραμμα ήπιων παρεμβάσεων και φροντίδας για το σύνολο των ελεύθερων χώρων της περιοχής, με στόχο την ανάδειξη των υφιστάμενων ποιοτήτων τους και τη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους.
Εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή κρίνεται και η αναβάθμιση του παρόδιου χώρου στάσης και βαδίσματος με προτεραιότητα σε επιλεγμένες «διαδρομές», ενίσχυση του γραμμικού πρασίνου, «ηπιοποίηση» της κυκλοφορίας και τμηματικές πεζοδρομήσεις σε επιλεγμένα τμήματα μικρών οδών αλλά και βασικών αξόνων.
Η δεύτερη, εστιάζει στη διατήρηση και ενίσχυση του πολυλειτουργικού χαρακτήρα της Περιοχής και αφορά σε πολιτικές που θα διαφυλάξουν το χαρακτήρα της ως περιοχής γενικής κατοικίας, θα ρυθμίσουν τις πιέσεις από ενδεχόμενες αυξομειώσεις των αξιών γης και θα διευκολύνουν την πρόσβαση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην κατοικία και τις κοινωνικές υποδομές.
Σε αυτά τα πλαίσια, προτείνεται να διερευνηθεί η παροχή μιας σειράς κινήτρων για την ενίσχυση της κατοικίας και των χρήσεων που σχετίζονται με εμπορικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, η στροφή σε πολιτικές κοινωνικής κατοικίας με ενεργοποίηση του ανενεργού αυτή τη στιγμή κτιριακού δυναμικού της περιοχής, καθώς και η κάλυψη των αναγκών, με βάση τα νέα δημογραφικά δεδομένα, σε χώρους εκπαίδευσης και κοινωνικών υποδομών.
Τι είπε ο 49χρονος φιλόλογος στην αντιτρομοκρατική για τη γιάφκα στο
Παγκράτι
-
O 49χρονος φιλόλογος που συνελήφθη, καθώς εντοπίστηκε οπλοστάσιο σε υπόγειο
που νοίκιαζε στο Παγκράτι, ανέφερε στην αντιμοκρατική ότι δεν έχει καμία
σχέσ...
Πριν από 1 ημέρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου