Υποδομές στην Ελλάδα

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

Αθήνα- Αττική 2014: Νέο πρόγραμμα παρεμβάσεων από το ΥΠΕΚΑ

κείμενο από: www.ypodomes.com
Ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο για την Αττική παρουσίασε σήμερα η Υπουργός ΠΕΚΑ κα Μπιρμπίλη το οποίο σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2014, δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το πρόγραμμα εστιάζει σε εκτεταμένες αναπλάσεις για την δημιουργία ενός νέου πιο περιβαλλοντικού αστικού τοπίου και στοχεύει τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στην ανάπτυξη χώρων πρασίνου για τους πολίτες σε ανοικτούς και αναξιοποίητους σήμερα χώρους. Πρόκειται για μια προσπάθεια να αλλάξει συνολικά εικόνα η Αθήνα. Περιληπτικά τα σημαντικότερα σημεία των παρεμβάσεων είναι τα παρακάτω:

Πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Όλγας (μήκος 4χλμ- κόστος 4.000.000 Ευρώ)
Θα περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση της Λεωφόρου , με διέλευση μόνο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς , την ενοποίηση Ζαππείου - Εθνικού Κήπου με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση με χρήση βιοκλιματικών υλικών. Εντός του 2010 αναμένεται η δημοπράτηση του έργου.

Πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου
Θα πεζοδρομηθεί και θα χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς, ποδήλατα και το Τραμ το οποίο σχεδιάζεται να επεκταθεί από το σημερινό του τέρμα στο Σύνταγμα στην Πατησίων μέσω της Πανεπιστημίου. Φέτος θα γίνει η εκπόνηση του σχετικού ερευνητικού προγράμματος για τη δυνατότητα αυτής της εφαρμογής.


Ανάπλαση Πλατείας Θεάτρου (κόστος 2.000.000 Ευρώ)
Περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση της οδού και της πλατείας Θεάτρου καθώς και των οδών που καταλήγουν στην πλατεία. Θα γίνει ανάπλαση της οδού Μενάνδρου.

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου (ενδεικτικός προυπολογισμός 80-100.000.000 Ευρώ)
Περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του θαλάσσιου μετώπου σε πάρκο με ενιαία φυσιογνωμία με αυτή του περιβάλλοντα χώρου της Λυρικής Σκηνής, ολοκλήρωση έργων στο Φαληρικό Δέλτα. Εντός του 2010 θα γίνει η εκπόνηση των μελετών ανάπλασης για δημοπράτηση έργου.

Δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού
Θα γίνει αξιολόγηση των προτάσεων με κύριο στόχο τη δημιουργία μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου. Σταδιακή διαμόρφωση των πρώτων περιοχών σε χώρους πρασίνου με εγκαταστάσεις αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, καινοτομίας. Εντός του έτους εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθεί η πρόταση για το πάρκο.

Δημιουργία Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή και Ιλίσια (ενδεικτικός προυπολογισμός 1.000.000 Ευρώ)
Στόχος είναι θα ενοποιηθούν τα δύο πάρκα με περιορισμένες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Εντός του έτους θα γίνει η μελέτη για το έργο ανάπλασης, θεσμοθέτηση των δύο πάρκων, επεξεργασία σχεδίου Γενικής Διάταξης, διαβούλευση και συντονισμός με συναρμόδια υπουργεία και οργανισμούς.

Αναβάθμιση Πάρκου Αντώνης Τρίτσης
Περιλαμβάνει συντήρηση, αναβάθμιση και ανάδειξη των έργων του πάρκου ταυτόχρονα με την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου. Θα υπάρχει πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με έμφαση στον εθελοντισμό και τόνωση των εμπορικών δραστηριοτήτων, συμβατών με τη λειτουργία του Πάρκου. Εντός του 2010 θα γίνει εξυγίανση καθεστώτος διαχείρισης, παραχώρησης, αποκατάστασης εξοπλισμού και συστήματος ανακύκλωσης νερού λιμνών, οργάνωση εγκαταστάσεων αναψυχής, βελτίωση σύνδεσης με δίκτυο μέσων μεταφοράς .

Δημιουργία Δικτύου Ποδηλατοδρόμων
Θα γίνει έλεγχος και επικαιροποίηση των μελετών δημιουργίας πεζοδρόμου ? ποδηλατοδρόμου Ανατολικής Παραλιακής Ζώνης Σαρωνικού από το Φαληρικό Όρμο έως τα Λιμανάκια Βουλιαγμένης.
Θα προωθηθεί ο ποδηλατοδρόμος Κηφισιά- Φαληρικός Όρμος μήκους 25χλμ που κινείται παράλληλα με τον ΗΣΑΠ ενώ συνδέεται με την Πανεπιστημιούπολη και το Γουδή. Εντός του 2010 θα δημοπρατηθεί το τμήμα Ιστορικό Κέντρο- Φαληρικός Όρμος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 10.000.000 Ευρώ.

Παρεμβάσεις
Θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε επιλεγμένα σημεία στα Καμίνια (Θηβών και Φαλήρου), στον Κολωνό (πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα) και στα Άνω Λιόσια (πλατεία Αγίου Στυλιανού). Προϋπολογισμός παρεμβάσεων 350.000 Ευρώ.
Επίσης παρεμβάσεις θα γίνουν στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας όπως στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, στην πλατεία Αττικής, στην πλατεία Αγίου Νικολάου καθώς και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μονοδρόμηση θα έχουμε στην Αχαρνών και την Πατησίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα