Ο όρμος Φαλήρου και γενικά η παραλία Φαλήρου και Καλλιθέας έχουν απασχολήσει πολλές στο παρελθόν την κοινή γνώμη αφού παραμένουν απροσπέλαστες στο ευρύ κοινό. Είναι ένα παράδοξο φαινόμενο μια πόλη σαν την Αθήνα, να μην έχει πρόσβαση στο παραλιακό της μέτωπο. Το πρόβλημα φυσικά επεκτείνεται και στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο μέχρι τη Βάρκιζα.
Τον τελευταίο καιρό έχουν βγει διάφορα δημοσιεύματα που θέλουν ενεργοποίηση παλαιότερων μελετών για την αξιοποίηση της παραλίας από το Π. Φάληρο μέχρι το ΣΕΦ που η σημερινή του εικόνα δεν είναι και η καλύτερη. Σκουπίδια, χώματα διάσπαρτες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις εγκατάλειψη.
Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε βγει ένα πολύ ωραίο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής με τη δημιουργία πάρκων και καναλιών που σε συνδυασμό με τις εγκαταστάσεις του γηπέδου Beach Volley θα προσελκύσουν την Ελληνική Οικογένεια να ανακαλύψει μια περιοχή που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει. Ο τότε στόχος ήταν η Αθήνα να κάνει στα πρότυπα της Βαρκελώνης την παραλία της σημείο αναφοράς για την πόλη. Δυστυχώς μετά τους Αγώνες τίποτα δεν έγινε από τα μεγαλεπήβολα σχέδια που περιλάμβαναν μέχρι και τη δημιουργία υγρού πάρκου.
Ένα από τα πλάνα είναι η δημιουργία οικολογικού πάρκου στα όρια του Δήμου Μοσχάτου ανάμεσα στον Κηφισό και τον Ιλισό καθώς και αντιπλημμυρικά κανάλια. Για το γήπεδο Ταε Κβον Ντο που σήμερα είναι χώρος συναυλιών και εκδηλώσεων θα ξαναγίνει διαγωνισμός με σύμβαση παραχώρηση (άγνωστο για πόσα ).
Η περιοχή της παραλίας Φαλήρου έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στα υπουργεία και τους τοπικούς Δήμους αφού κρύβεται μια μεγάλη περιουσία από την ανάπλαση της περιοχής.
Τα κανάλια έχουν ήδη δημιουργηθεί από τα έργα που έχουν γίνει και χρειάζεται η διαμόρφωση του χώρου που με ένα λογικό κόστος μπορεί να γίνει το αγαπημένο σημείο των Αθηναίων. Εδώ και χρόνια υπάρχει και η Εσπλανάδα (η τεραστίων διαστάσεων γέφυρα που ξεκινά από την περιοχή του παλιού Ιπποδρόμου και καταλήγει δίπλα από το γήπεδο Τα Κβον Ντο. Ειδικά μετά τη δρομολόγηση της ανάπλασης του παλιού Ιπποδρόμου (θα κατασκευαστεί η Νέα Λυρική Σκηνή, η Εθνική Βιβλιοθήκη και το ένα μεγάλο Πάρκο) θα γίνει μια περιοχή που θα ανεβάσει κατακόρυφα την αξία της περιοχής και θα την μετατρέψει σε hot spot συνάντησης παιχνιδιού και ξεκούρασης 10 λεπτά μόλις από τα κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά.
5 σχόλια:
Ετσι ηταν και η Μαρινα του Φλοισβου οσο ανηκε στο Κρατος και μετα στο Δημο Παλαιου Φαληρου. Εγκαταληψη, σκουπιδια,τσιγγανοι και γενικα βρωμα και σκηνικο αποσυνθεσης.
Επρεπε να δοθει ο χωρος στην Lamda Development aka Λατσης, για να γινει η Μαρινα του Φλοισβου πολος ελξης και αυτη τη στιγμη τα ΣΚ να μην βρισκεις να κατσεις.
Δυστυχως σε αυτη τη χωρα μονο η ιδιωτικη πρωτοβουλια μπορει να κανει εργα που μετα θα τα συντηρει και τα απολαμβανουν ολοι.
Δωστε στον χ,ψ,ω Λατση το παραλιακο μετωπο απο ΣΕΦ μεχρι Μαρινα Φλοισβου (Αβερωφ) και σε 12 μηνες θα σε εχει ετοιμο το ωραιοτερο παραλιακο μετωπο που ονειρευτηκατε ποτε.
Αν περιμενετε εν μεσω κρισης το κρατος να ριξει λεφτα, πλαναστε.
Καλημέρα Αντώνη,
το πρόβλημα με το να δώσουμε οτιδήποτε στον κάθε Λάτση, είναι ότι όσο ωραίο και να το κάνει θα το γεμίσει συρματοπλέγματα και θα ζητάει λεφτά για τα πάντα. Και το μόνο που έχει στο νου του ο κάθε Λάτσης είναι να βγάλει κέρδος, πράγμα που το μόνο που του επιτρέπει να κάνει είναι εμπορικές χρήσεις του εκάστοτε χώρου.
Οι χώροι πρέπει να μείνουν δημόσιοι, και το δημόσιο να ΔΟΥΛΕΨΕΙ. Λεφτά δεν χρειάζονται για να ρίξεις τα συρματοπλέγματα και να βγάλεις 100 δημοτικούς αστυνομικούς να φυλάνε την περιοχή από αυτούς που θέλουν να την καταστρέψουν και άλλους 100 κηπουρούς να το συντηρούν. Τους πληρώνουμε ήδη και δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο τους αξιοποιούμε.
Καλό είναι να υπάρχει και το εμπορικό κομμάτι, αλλά όχι μόνο αυτό. Και ας αφήσουμε τη λυρική και τις πυραμίδες του Χέοπα για καλύτερες εποχές.
Φιλε Iordvec στη Μαρινα Φλοισβου δεν πληρωνεις τιποτα για να μπεις μεσα.
Εχεις ενα στολιδι στην παραλια του Παλαιου Φαληρου και ειναι τσαμπα. Τι σε πειραξε που ο φρεντο εχει 4,5 ευρω??? Γιατι στη Γλυφαδα στα μαγαζια της πλατειας που δεν εχεις καθολου θεα και εχουν την ιδια τιμη?? Τουλαχιστον στη μαρινα βλεπεις θαλασσα, το φαληρικο ορμο, το Σεφ, το Καραϊσκακη ;-)
Επιπλεον στην Μαρινα του Φλοισβου μπορεις απλα να κανεις τη βολτα σου, το ποδηλατο σου, να βγαλεις τα παιδια βολτα, χωρις να πληρωσεις cent.
Λατσηδες και παλι Λατσηδες, αφου το κρατος και οι ΟΤΑ ειχαν τη Μαρινα 20+ χρονια και την ειχαν χωματερη και καταυλισμο τσιγγανων (απορω πως ο Βαρδινογιαννης ανεχοταν να εχει το κοτερο σε εκεινο το σκουπιδοτοπο) και προτιμουσαν τα λεφτα για τη συντηρηση και την αναπλαση να τα ριχνουν σε κοιλιες ημετερων.
Ειδα και το παραλιακο μετωπο του Φαληρου που το εφτιαξε και το διαχειριστηκε το κρατος για την Ολυμπιαδα σε τι αισχρο χαλι ειναι τωρα απο το Σεφ μεχρι το Ταεκ βοντο. Ειδα και σε τι αισχρη κατασταση εχει περιελθει το Ελληνικο.
Πρεπει αυτοι οι χωροι να δοθουν σε ιδιωτες (δυστυχως) στα προτυπα της Μαρινας Φλοισβου δλδ ελευθερη χωρις εισοδο και πληρωμη προσβαση.
Αγαπητέ φίλε Iordvec, το μη χείρον βέλτιστον!
Τι είναι προτιμότερο? Να παραμείνουν στο δημόσιο και να είναι πάντα σκουπιδότοποι, ενώ όσα βγαίνουν φορολογικά από τις τσέπες μας και δήθεν δίνονται για "παρεμβάσεις" να μασαμπουκώνονται?
Ή να δοθούν σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα να γίνουν στολίδια και παράλληλα, με τις κατάλληλες επενδύσεις, να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε?
Για σκέψου λίγο λογικά!
Μετρόφιλος ΚΑΙ Τραμόφιλος
Οφείλω να παραδεχτώ πως το Πάρκο και Μαρίνα Φλοίσβου είναι 2 στολίδια για το Παλαιό Φάληρο.
Η ζημιά του ιδιώτη από την ελεύθερη είσοδο των πολιτών υπερκαλύπτεται από τα τεράστια κέρδη εκμετάλλευσης της 2ης πιο διάσημης μαρίνας της Αττικής.
Αυτά τα τεράστια κέρδη θα μπορούσε να τα καρπώνεται ο δήμος με εκμηδενισμό των δημοτικών τελών Παλαιού Φαλήρου ή/και το κράτος για μείωση των δανειακών αναγκών και φόρων.
Αλλά όταν δεν υπάρχει θέληση, είναι λογικό να φτάνουμε στο μάλλον δυσάρεστο συμπέρασμα πως είναι καλύτερα το ιδιωτικό μοντέλο...
Δημοσίευση σχολίου