Υποδομές στην Ελλάδα

Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

Αυτοκινητόδρομοι: Δημοπράτηση Καρτέρι - Πάργα, και ανάθεση έργου στην Αττική


Με αργά βήματα προχωρούν οι διαδικασίες διαγωνισμών και αναθέσεων στα οδικά έργα. Το Υπουργείο Υποδομών με δελτίο τύπου ανακοίνωσε την εξέλιξη για 2 έργα:
α) Εγκρίθηκε η δημοπράτηση της βελτίωσης οδού Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας, στο υποτμήμα «Καρτέρι - Γερακάρι - Πάργα», προϋπολογισμού 48,85 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007-2013». Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί μέσα στο καλοκαίρι και αν όλα πάνε καλά μέχρι τα τέλη του 2010 θα έχουμε τον ανάδοχο. Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί σε περίπου 2,5 χρόνια από την υπογραφή της με το Υπουργείο.
Ο δρόμος Ηγουμενίτσα-Πρέβεζα είναι κάθετος άξονας στην Ιόνια Οδό και ουσιαστικά δημιουργεί δίκτυο μαζί με τον άξονα Υποθαλάσσια Πρέβεζας- ‘Ακτιο -Αμβρακία. Και εδώ βλέπουμε την προτεραιότητα που δίνεται πλέον στην Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο προκειμένου να αποκτήσουν ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο.
β)Τον ανάδοχο όμως είχαμε και για ένα οδικό έργο στην περιοχή της Αττικής και συγκεκριμένα για το έργο «κόμβος Ιππικού Κέντρου - Καλύβια - Λαγονήσι - Ανάβυσσος», προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ. Μειοδότης αναδείχθηκε η εργοληπτική εταιρεία «Κλέαρχος Γ. Ρούτσης ΑΕ».ι - Γερακάρι - Πάργα», προϋπολογισμού 48,85 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007-2013». Εδώ έχουμε βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια περίπου.
Τα έργα αυτά είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και είναι από τα πρώτα έργα που παίρνουν μπρος. Μέχρι τα τέλη του έτους περιμένουμε και άλλα έργα να ακολουθήσουν την διαδικασία του διαγωνισμού δίνοντας ανάσα στις τεχνικές εταιρείες που έβλεπαν να στερεύουν από έργα δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση στο χώρο των κατασκευών. Με τα έργα αυτά αναμένεται να τονωθεί πολύ η απασχόληση αλλά και τα άμεσα και έμμεσα επαγγέλματα που συνδέονται με τα οδικά έργα.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kαταρχήν συγχαρητήρια για το καταπληκτικό blog σας, και το ίδιο και καλύτερο για το καινούργιο site σας. Θα ήθελα μόνο να κάνω μία πρόταση. Να βάζετε για ενημέρωση σε κάθε αρθρο σας και χάρτη για την περιοχή της κατασκευής του έργου. Έτσι θα έχουμε πληρέστερη ενημέρωση και καλύτερη γεωγραφική γνώση της Ελλάδας μας.

Antonis είπε...

Με δεδομένο ως χώρα δεν παράγουμε τίποτα και το μόνο που μπορούμε να επιδείξουμε είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός μας (ειδικά ο τελευταίος όμως έχει παραγίνει ακριβός τα τελευταία χρόνια με Αλβανία, Κροατία και Τουρκία να παιρνουν τουρίστες), ειναι ευχάριστο νέο εν μέσω οικονομικής κρίσης και με μια Ελλάδα χρεωμένη και με τρόικες, να αρχίσει να κινείται ο κατασκευαστικός κλάδος ο οποίος μας έδωσε το baby boom της 4ετιας πριν την Ολυμπιαδα και μας συντηρησε απο το 2000 μεχρι το 2009.
Περιμενουμε και αλλες τετοιες δημοπρατησεις εργων στην επαρχια και πρεπει επιτελους να ξυπνησουμε ως χωρα και να παρουσιασουμε 100% απορροφητικοτητα στα κονδυλια για αυτα τα εργα.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί κάποιος να αναφέρει ποιά ειναι τα χαρακτηριστικά αυτού του δρόμου?

jim είπε...

οπως ειπε και ο φιλος πιο πανω καλο θα ηταν αν υπηρχαν εκτενεις χαρτες για να καταλαβαινουμε απο που ακριβως περναει ο καθε δρομος-σιδ/μος. συνεχιστε την καλη δουλεια!

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα