Υποδομές στην Ελλάδα

Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010

Μετρό Αθήνας: 3 νέα έργα τέχνης σε πολυσύχναστους Σταθμούς

κείμενο από www.ypodomes.com
Οι διαδρομές με το Μετρό αποκτούν πλέον μια νέα εικαστική διάσταση καθώς η Αττικό Μετρό αναδεικνύει νέα έργα τέχνης σε 3 πολυσύχναστους σταθμούς: το Μοναστηράκι, το Χαλάνδρι και τον Άγιο Δημήτριο.


Στο Σταθμό Μοναστηράκι, δεσπόζει το έργο «Χρόνος στα χέρια μου» της καλλιτέχνιδας Λήδας Παπακωνσταντίνου. Το έργο αναπτύσσεται σχεδόν σε ολόκληρη την επιφάνεια της οροφής του σταθμού, στο επίπεδο Έκδοσης Εισιτηρίων, καταλαμβάνοντας μια έκταση 134 τ.μ. και αποτελείται από 324 κομμάτια plexiglas. Η εντυπωσιακή αυτή παράσταση είναι ορατή μέσα από το σταθμό αλλά και από τους εξωτερικούς χώρους.


Στο Σταθμό Χαλάνδρι, ένα τεράστιο μωσαϊκό, έργο της Ρένας Παπασπύρου, κοσμεί το επίπεδο της Αποβάθρας του Σταθμού. Το έργο «Εικόνες στην Ύλη» έχει πλάτος 10,2 μέτρα, ύψος 2,7 μέτρα και αποτελεί μια σύνθεση γεμάτη με οικείες αλλά και απρόσμενες εικόνας. Οι πλάκες που συνθέτουν το μωσαϊκό δουλεύτηκαν το Φθινόπωρο του 2009 αλλά η καλλιτέχνιδα ενσωμάτωσε στο έργο και αγαπημένα σχεδιαστικά στοιχεία της περιόδου 1990 ? 1994.


Τέλος, στο Σταθμό Άγιο Δημήτριο, μια πρωτότυπη προσωπογραφία του Αλ. Παναγούλη, έργο του Κώστα Ηρακλή Γεωργίου, κοσμεί την πίσω πλευρά του ανελκυστήρα στο επίπεδο της Αποβάθρας. Το έργο «εις ανάμνηση του Αλέξανδρου Παναγούλη» αποτελείται από πολλά διαφορετικά κομμάτια plexiglas και αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στη μεγάλη προσφορά του άνδρα.

Η τέχνη στο Αττικό Μετρό
Ήδη 30 έργα τέχνης κοσμούν διάφορα σημεία στους Σταθμούς του Μετρό της Αθήνας, στα πλαίσια του προγράμματος αισθητικής πλαισίωσης της Αττικό Μετρό, εντάσσοντας με αυτό τον τρόπο την τέχνη στην καθημερινότητα των χιλιάδων πολιτών και βελτιώνοντας αισθητικά τις διαδρομές μέσα σε αυτό.
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, θα τοποθετηθούν ακόμη περισσότερα έργα τέχνης σε υπάρχοντες αλλά και σε νέους Σταθμούς του Μετρό της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης.

4 σχόλια:

Μετρόφιλος είπε...

Είναι καλό να αναβαθμίζονται αισθητικά οι σταθμοί με έργα τέχνης. Ακόμα καλύτερο όμως είναι αν οι ίδιοι οι σταθμοί είναι αρχιτεκτονικά έργα τέχνης!

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Αθηνών είπε...

Ιδιαιτερα αυτό στο Μοναστηράκι είναι καταπληκτικό!

Ανάλογης ομορφιάς εικαστικές παρεμβάσεις θα έπρεπε να γίνουν και στη γραμμή 1, της οποίας οι υπάρχουσες είναι κακόγουστες.

Υπομονή μέχρι την απορρόφηση της ΗΣΑΠ από τις ΑΜ-ΑΜΕΛ.

Ανώνυμος είπε...

Για την ακρίβεια, είχαν πει για κοινό διοικητικό συμβούλιο, όχι για απορρόφηση των ΗΣΑΠ από την Αττικό Μετρό.

(Ε βέβαια! Σιγά μην δεχόντουσαν οι υπάλληλοι του τριτοκοσμικού ηλεκτρικού να εξαναγκαστούν με το ζόρι να αναβαθμίσουν το επίπεδο υπηρεσιών τους και τους σταθμούς στα επίπεδα της Αττικό Μετρό!!!!)

Μετρόφιλος ΚΑΙ Τραμόφιλος

Ανώνυμος είπε...

Ο σταθμός Χαλανδρίου είναι όλα τα λεφτά μπράβος σας για την εξαιρετική δουλειά κυρία Ρένα Παπασπύρου.
Κώστας Παπασπύρου
Υ.Γ.Δεν έχω καμία σχέση με τη συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα(κυρία),το θίγω ώστε να μην υπάρχουν παρατηρήσεις για δημοσιότητα υπέρ της-έτσι κι αλλιώς το δείχνει πάντοτε με τα έργα της όταν τα παρουσιάζει.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα