Υποδομές στην Ελλάδα

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Μετρό Θεσσαλονίκης: Η επέκταση για Καλαμαριά προχωρά, ανοίγει η Ανάληψη

κείμενο από το ypodomes.com
Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι σίγουρα το έργο που μας έχει απασχολήσει όσο κανένα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι πέρασαν σχεδόν 15 χρόνια μέχρι να ξεκινήσει να κατασκευάζεται μαρτυρά ότι είναι ένα έργο το οποίο έχει ταλαιπωρήσει πριν καν ξεκινήσει τους Θεσσαλονικείς.

Όμως η κατασκευή της βασικής γραμμής δεν είναι η μόνη που θα γίνει στην πόλη του Θερμαϊκού. Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται και η εξέλιξη του διαγωνισμού της πρώτης επέκτασης του μέσου στην Καλαμαριά σχεδόν στα όρια του σχεδίου πόλεως.

Το Μετρό στη Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να το φανταζόμαστε όπως είναι αυτό της Αθήνας. Ακολουθώντας πιο μοντέρνες λογικές και τεχνικές η πόλη αναπτύσσει μια βασική γραμμή η οποία θα έχει πολλές απολήξεις. Τα δύο άκρα στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και η Νέα Ελβετία δεν είναι τα μοναδικά. Τα επόμενα χρόνια πρόκειται να προστεθούν και οι επεκτάσεις προς Σταυρούπολη και Καλαμαριά οι οποίες θα δώσουν εναλλακτικές διαδρομές στους κατοίκους της πόλης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Η Καλαμαριά είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της πόλης και ένας από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας. Η επέκταση του Μετρό αποφασίστηκε πριν από 15 μήνες και τον περσινό Ιούλιο ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε. Με την αλλαγή ηγεσίας το έργο προχωρά και το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των υποψηφίων που θα δώσουν τις οικονομικές τους προσφορές για την αναδοχή του έργου.

Το μήκος της επέκτασης είναι 4,8 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 5 υπόγειους σταθμούς: ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ. Θα ξεκινά από τον σταθμό Πατρικίου (που βρίσκεται μεταξύ των σταθμών Αναλήψεως και Βούλγαρη) και θα φτάνει μέχρι τα άκρα της πόλης καλύπτοντας το σύνολο του Δήμου.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 425.000.000 ευρώ και χρειάζονται σύμφωνα με την διακήρυξη του διαγωνισμού 60 μήνες (5 μήνες) για την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου σε λειτουργία. Έτσι αν το έργο ξεκινήσει εντός του 2011 τότε το 2016 θα μπορεί να ενταχθεί στο δίκτυο του Μετρό της πόλης.

Οι υποψήφιοι κατασκευαστές είναι οι παρακάτω:
1. ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - IMPREGILO - SELI - ANSALDO STS
2. ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ
3. ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.
4. Κ/Ξ «DRAGADOS S.A. - ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.»
5. Κ/Ξ «ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - ALPINE BAU GMBH - FCC CONSTRUCTION S.A.»
6. Κ/Ξ «J&P - ΑΒΑΞ Α.Ε. - GHELLA S.p.A. - ALSTOM TRANSPORT S.A.».

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ
Το Μετρό θα έχει την βασική γραμμή και μέσω αυτής έχει προγραμματιστεί να επεκταθεί προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη. Όταν λειτουργήσουν όλες οι επεκτασεις τότε η βασική γραμμή θα χρησιμοποιείται ως κοινή από όλες τις γραμμές αναξαρτήτως αν κινούνται προς Νέα Ελβετία, Καλαμαριά ή το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Οι ανταποκρίσεις μεταξύ των γραμμών στο σταθμό Δημοκρατίας (που θα συναντά την γραμμή προς Σταυρούπολη) και Πατρικίου (που θα συναντά τη γραμμή προς Καλαμαριά) δεν θα είναι σε διαφορετικό ύψος αλλά στον ίδιο σταθμό.

Στην Αθήνα πχ στο σταθμό Σύνταγμα για να αλλάξεις γραμμή αλλάζεις επίπεδο. Αν έρχεσαι από Άγιο Δημήτριο (Γραμμή 2) και κατέβεις στο Σύνταγμα για να πας Κατεχάκη (Γραμμή 3) θα κατέβεις ένα επίπεδο σε διαφορετική αποβάθρα.

Στο Μετρό Θεσσαλονίκης αν έρχεσαι πχ από το σταθμό Αγία Σοφία (βασική γραμμή) και πηγαίνεις στην Νέα Κρήνη τότε στο σταθμό Πατρικίου δεν θα αλλάζεις επίπεδο για τη γραμμή προς Καλαμαριά αλλά θα υπάρχει συρμός προς Νέα Ελβετία και Μίκρα (τις δύο ανατολικές καταλήξεις δηλαδή).

Έτσι υπάρχει η δυνατότητα στον επιβάτη να διαλέγει την διαδρομή του χωρίς να χρειάζεται να αλλάζει τρένα ή να αλλάζει αποβάθρες όπως γίνεται στην Αθήνα σπαταλώντας χρόνο.

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ
Ανοίγει το εργοτάξιο στο σταθμό Αναλήψεως και αρχίζουν οι γκρίνιες. Για τουλάχιστον 10 μήνες θα κλείσει η οδός Δελφών από την Μ.Μπότσαρη μέχρι την Π.Συνδίκα. Λόγω της στενότητας του σταθμού είναι αδύνατη οποιαδήποτε άλλη λύση.

Η μικρή απόσταση των πολυκατοικιών δεν είχε παρατηρηθεί νωρίτερα με αποτέλεσμα οποιοδήποτε άλλο μέτρο να απαιτούσε «ξήλωμα» των παρακείμενων μπαλκονιών για την εργασία των τεράστιων μηχανημάτων των εργοταξίων. Έτσι ο πλήρης αποκλεισμός της οδού θα βοηθήσει και στην επιτάχυνση των εργασιών προκειμένου το χρονικό διάστημα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο.

Από την δεύτερη είσοδο θα πρέπει επίσης να εισέρχονται και να εξέρχονται οι ασθενείς, γιατροί και επισκέπτες του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων αφού στη αυλή του νοσοκομείου θα αναπτυχθεί το εργοτάξιο.

Ο σταθμός Ανάληψη είναι ο στενότερος σταθμός του δικτύου του Μετρό στην Θεσσαλονίκη και τα μέτρα είναι πρωτοφανή για την αποφυγή οποιασδήποτε «αναποδιάς» μπορεί να επιφέρει καθυστερήσεις στο ήδη καθυστερημένο χρονικά έργο. Το θέμα με τη σήραγγα και τους μετροπόντικες ακόμα δεν έχει λυθεί και το επόμενο διάστημα πρέπει να αποφασιστεί ο τρόπος έτσι ώστε όταν φτάσει ο πρώτος μετροπόντικας η τεχνική λύση να είναι ήδη στα σκαριά.

Το πρόβλημα με τις σήραγγες στο σταθμό Ανάληψη είναι ότι λόγω της στενότητας του χώρου ενδέχεται ο δεύτερος μετροπόντικας να προκαλέσει ζημιές στην έτοιμη σήραγγα που θα έχει ήδη κατασκευάσει ο πρώτος. Αυτή τη στιγμή μελετώνται όλες οι πιθανές λύσεις.

Για τις λεωφορειακές γραμμές που διέρχονται του δρόμου αναζητείται η καλύτερη δυνατή εναλλακτική διαδρομή. Οι γραμμές που επηρεάζονται είναι οι: ΑΣ ΙΚΕΑ - Ν.Σ.Σ (Νο3), Άγιος Ιωάννης - Πανεπιστήμιο(Νο7) και Κηφισιά - Δικαστήρια (Νο39).

2 σχόλια:

τρενομανής είπε...

Η επέκταση κάκιστα και εγκληματικά ΔΕΝ περιλαμβάνει και το (επίγειο) τμήμα Αθλητικό Κέντρο Μίκρας - Αεροδρόμιο μήκους περίπου 5 km., επέκταση η οποία εκτός από το ότι θα εξυπηρετούσε το αεροδρόμιο, θα αποσυμφόριζε τον οδικό άξονα προς Μηχανιώνα, θα εξυπηρετούσε χιλιάδες εργαζομένους και πολίτες που εργάζονται και επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς συνεχίζεται (επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση) η διαρκής και μάλλον εσκεμμένη ηλίθια τακτική στον σχεδιασμό των δημοσίων έργων στην Πατρίδα μας: να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην συνδέονται το ένα μέσο μεταφοράς με το άλλο: 1. λ.χ. η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου δεν διαθέτει σιδηροδρομική υποδομή έστω και μονής γραμμής (κάτι πολύ απλό αφού το συνολικό πλάτος που θα απαιτούνταν για κάτι τέτοιο θα ήταν μόλις 3 μέτρα δηλαδή 1,5 μέτρα κατάληψη οδοστρώματος σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας. Αποτέλεσμα: απαιτείται υπόγεια σιδ/κη υποδομή αστρονομικού ποσού. Θα ήταν δυνατόν ο προαστιακός να συνδέεται (μέσω ανταπόκρισης) με το (ήδη ανακατασκευασμένο) μετρικό σιδ/κο δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας. Η σιδ/κη υποδομή της γέφυρας θα αποτελούσε και θεμέλιο για την κατασκευή του δυτικού σιδ/κου άξονα. 2. Επέκταση του μετρό προς Ελληνικό: θα ήταν δυνατόν το μετρό να επεκτείνονταν έως την Λ. Ποσειδώνος και συνδέεται με το τραμ, αυξάνοντας κατακόρυφα την επιβατηγή κίνηση στον παραλιακό άξονα. Τώρα σκέφτονται να υλοποιήσουν διακλάδωση του τραμ, αερογέφυρα στην Ποσειδώνος, βύθιση της Ποσειδώνος και άλλα τέτοια οικονομικά! Δυστυχώς όμως για τις πιο πάνω βλακώδεις, κρετινικές αστοχίες κανείς από τους υπευθύνους δεν λογοδότησε μα ούτε και πρόκειται να λογοδοτήσει...

Σπύρος Γιακουμάκης είπε...

Πέρα από τον διανυσματικό λογισμό και τις τεμνόμενες κάθετα ή όχι γραμμές υπάρχει και η κοινή λογική σύμφωνα και με τις οικονομικές δυσκολίες της σήμερον. Γραμμή τραμ έως το αεροδρόμιο αφού το επιφανειακό τμήμα του Μετρό θα κόψει την πόλη στα δύο εκτός κι αν γίνει επάνω σε σιδηρογέφυρα οπότε θα ξετρελαθούν στο θόρυβο οι περίοικοι. Η γραμμή αυτή του τραμ θα μπορούσε να συνεχίσει παραλιακά έως την πλατεία Αριστοτέλους και το λιμάνι με πεζοδρόμηση του τμήματος από το Λευκό Πύργο μέχρι το λιμάνι. Γιατί παντού ΙΧ; Είναι ωραίο;

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα