Υποδομές στην Ελλάδα

Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

Άκτιο- Αμβρακία: Προετοιμασία για τα εργοτάξια

Πριν από 2 μήνες υπογράφηκε μετά από 1 χρόνο διαγωνισμού ο κάθετος άξονας της Ιόνιας Οδού Άκτιο-Αμβρακία. Ο μήκους 48χλμ και προϋπολογισμού 291 εκατομμυρίων ευρώ αυτοκινητόδρομος ξεκινά. Πρόκειται για ένα οδικό έργο το οποίο ενώνει την Ιόνια Οδό με τα Δυτικά Παράλια της Ελλάδας στο Άκτιο δημιουργώντας το πρώτο πλέγμα αυτοκινητόδρομων στη Δυτική Ελλάδα. Εκεί θα συναντά την Υποθαλάσσια Αρτηρία Άκτιο-Πρέβεζα που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά με πολύ μικρά έσοδα καθώς η επικινδυνότητα των εκατέρωθεν δρόμων είναι αρκετά απαγορευτική για πολλούς οδηγούς.
Πλέον μας απασχολεί ο χρόνος αποπεράτωσης ο οποίος έχει καθοριστεί σε 3 χρόνια, δηλαδή τον Μάρτιο του 2013. Σε αυτό το στάδιο οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα αλλά βρίσκονται σε διαδικασία προετοιμασίας. Αυτό σημαίνει ότι έχουν εγκατασταθεί τα γραφεία , έχουν αρχίσει οι προσλήψεις προσωπικού και οργανώνονται τα εργοτάξια. Τα γραφεία έχουν εγκατασταθεί στη Βόνιτσα , στην Κατούνα και στο Δρυμό.
Στα θετικά είναι και η πρόθεση του Υπουργείου να τρέξουν όσο γρηγορότερα γίνεται και οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης των απαιτούμενων οικοπέδων. Το μόνο ερωτηματικό προς το παρόν είναι η πιθανή εμπλοκή της αρχαιολογικής υπηρεσίας από τα ευρήματα που αναμένεται να έρθουν στο φως και αν θα καταφέρουν να καθυστερήσουν την εξέλιξη των εργασιών.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δρόμου είναι ενός τυπικού αυτοκινητόδρομου με 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση. Η κατάσταση του δρόμου σήμερα είναι χειρότερη από Εθνική Οδό και παραπέμπει σε μικρό επαρχιακό δρόμο με όλα τα επικίνδυνα χαρακτηριστικά (μικρό μήκος, μία λωρίδα κυκλοφορίας, κλειστές στροφές, ελλιπής σήμανση κλπ).
Το έργο δημοπρατήθηκε κομμένο σε 4 τμήματα:
Τμήμα 1: Χ.Θ. 0+000 – 22+500 (22,5 χλμ), (περιοχή Ακτίου – Βόνιτσας), με ανάδοχο κατασκευής την ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.
Τμήμα 2: Χ.Θ. 22+500 – 26+900 (4,4 χλμ.), (περιοχή Βόνιτσας – Δρυμού), με ανάδοχο κατασκευής την εταιρία ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε.
Τμήμα 3: Χ.Θ. 26+900 – 35+000 (8,1 χλμ.), (περιοχή Δρυμού – Λουτρακίου), με ανάδοχο κατασκευής την εταιρία ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε,
Τμήμα 4: Χ.Θ. 35+000 – 48+497( 13,5 χλμ.), (περιοχή Κατούνας - Λίμνης Αμβρακίας), με ανάδοχο κατασκευής την εταιρία CONSORZIO STABILE ITALIMPRESE.
Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο στις προθέσεις του είναι και η ολοκλήρωση του υπόλοιπου Δυτικού Παραλιακού Άξονα Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα ενώ περιμένουμε και τη δημοπράτηση του μικρού τμήματος Λευκάδα- Άκτιο μήκους μόλις 5χλμ.

1 σχόλιο:

neovoulos είπε...

Πολύ καλό νέο για τη Δυτική Ελλάδα. Μακάρι να γίνει γρήγορα με υψηλή ποιότητα και με προστασία του ευαίσθητου φυσικού περιβάλλλοντος που διέρχεται - νότιες ακτές Αμβρακικού κόλπου.
Πρέπει επίσης να προχωρήσει η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση Ιόνιας Οδού με το λιμάνι του Αστακού.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα