Υποδομές στην Ελλάδα

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ανατολική Οδός: Παραδόθηκε το τμήμα Αθήναιο- Λεύκτρο

Σπουδαία μέρα εχτές 30 Μαρτίου 2010 για την Πελοπόννησο. Ένα πολύ σημαντικό τμήμα της Ανατολικής Οδού Πελοποννήσου δόθηκε στην κυκλοφορία. Το τμήμα που παραδόθηκε είναι το Α/Κ Αθήναιο- Λεύκτρο και πρόκειται για το πρώτο που δίδεται στην κυκλοφορία σε αυτόν τον Αυτοκινητόδρομο έχοντας μήκος 16 χλμ. Το κόστος κατασκευής ανήλθε περίπου στα 110εκ€. Περιλαμβάνει δύο σήραγγες μήκους 1.360 μέτρων έκαστη, μια γέφυρα στον Αλφειό επτά ανοιγμάτων μήκους 244 μέτρων, άλλες γέφυρες, ημιγέφυρες, στέγαστρα, ημιστέγαστρα, ανισόπεδους, άνω και κάτω διαβάσεων τεχνικά έργα. Χάρις σε αυτό το τμήμα η χρονοαπόσταση θα μειωθεί κατά 15 λεπτά και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Η περιοχή του Λεύκτρου από απλό χωριό μεταμορφώνεται σε βασικό οδικό κόμβο για όλη την Πελοπόννησο αλλάζοντας όλη την περιοχή και καταργώντας τον πολύστροφο και επικίνδυνο δρόμο από την Τρίπολη για την Σπάρτη και στη συνέχεια για την Νοτιοανατολική Πελοπόννησο (όταν ολοκληρωθεί το τμήμα Λεύκτρο- Σπάρτη).
Ο Υπουργός Υποδομών Κος Ρέππας δήλωσε πως :«Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία τα αναπτυξιακά έργα αποτελούν την καλύτερη απάντηση που δίνει η χώρα μας προκειμένου να επιτύχουμε ανάπτυξη, διατήρηση και περιφρούρηση της απασχόλησης και εμπλουτισμό των υποδομών, που ενισχύουν και αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών» ενώ το χαρακτήρισε και έργο πνοής για την περιοχή αλλά για όλη την Ελλάδα αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μπορεί.
ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
Η Ανατολική Οδός είναι ο πιο προχωρημένος Αυτοκινητόδρομους σε παραχώρηση σε όλη την Επικράτεια. Για το καλοκαίρι του 2010 προγραμματίζεται η παράδοση των εκατέρωθεν τμημάτων Τρίπολη- Αθήναιο και Λεύκτρο - Παραδείσια ενώ υπό κατασκευή θα παραμείνουν τα τμήματα Παραδείσια- Τσακώνα και Λεύκτρο- Σπάρτη που γίνεται προσπάθεια από την Κοινοπραξία Μορέας να ολοκληρωθούν συνολικά μέχρι τα τέλη του 2011. Υπό κατασκευή είναι και οι σήραγγες πριν το Αρτεμίσιο που και αυτές όμως είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Είναι η πρώτη μεγάλη παράδοση έργου για το 2010 και φυσικά για τους Αυτοκινητόδρομους και αναμένουμε να συνεχιστεί αυτό και τους επόμενους μήνες και με άλλα σημαντικά έργα που κατασκευάζονται σε όλη την Ελλάδα αλλά να πάρουν σειρά και άλλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος. Ειδικότερα για την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο που είχα την ευκαιρία να βρεθώ πρόσφατα θα πω πως έχει μεγάλη ανάγκη από τέτοια έργα αφού έχει μείνει πλέον πολύ πίσω σε συγκοινωνιακές υποδομές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση της Ανατολικής Οδού είναι σίγουρο ότι και άλλα μικρά η μεγάλα έργα θα δρομολογηθούν έτσι ώστε και αυτή η περιοχή της χώρας να εισέλθει σε αναπτυξιακή πορεία.

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Τα Τέμπη ανοίγουν Μεγάλη Πέμπτη


Μετά από αναμονή 4 μηνών σχεδόν τα Τέμπη πρόκειται να ανοίξουν έστω προσωρινά. Την Μεγάλη Πέμπτη στις 11:00 (πρωί) η διέλευση από τα Τέμπη θα είναι και πάλι εφικτή. Το άνοιγμα θα γίνει προσωρινά μέχρι την Κυριακή του Θωμά 12 Απριλίου και στις 13 Απριλίου θα ξανακλείσουν για ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων (μήπως να υπολογίσουμε κανένα μήνα;) για τις τελικές εργασίες που θα θωρακίσουν το πέρασμα από μελλοντικές κατολισθήσεις.
Η κινητικότητα φάνηκε από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Υποδομών το Σαββατοκύριακο που ουσιαστικά παρέπεμπε στο άνοιγμα και ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση τη Μεγάλη Δευτέρα να ολοκληρώσει το πάζλ.
Λόγω της παραχώρησης που υπάρχει από το Δημόσιο η διαχειρίστρια του δρόμου είναι η Κ/Ξ Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και είναι υπεύθυνη τόσο για την εκτέλεση των εργασιών όσο και για ότι συμβαίνει εντός του Αυτοκινητόδρομου. Έτσι το Υπουργείο μπορεί να υποδείξει αλλά όχι να παρέμβει περισσότερο.
Ευτυχώς τουλάχιστον για το Πάσχα η Ελλάδα θα ...ενωθεί και πάλι μέσω των Τεμπών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το Φθινόπωρο του 2012 θα ολοκληρωθούν και θα δοθούν στην κυκλοφορία οι σήραγγες στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα συνολικού μήκους 11χλμ. που θα απελευθερώσουν μια για πάντα το πέρασμα των Τεμπών που θα μετατραπούν σε τουριστική περιοχή και όχι σε φονική παγίδα που είναι μέχρι σήμερα.
Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες οι σταθμοί διοδίων Μακρυχωρίου και Πυργετού δεν πρόκειται να λειτουργήσουν. Μετά την Κυριακή του Θωμά τα Τέμπη θα κλείσουν και πάλι για τις υπόλοιπες εργασίες καθώς εντοπίστηκαν κάποια σημεία τα οποία θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα στο μέλλον με σκοπό να ανοίξουν μέσα στο Μάιο οριστικά.
Πάντως οι οδηγοί καλό θα ήταν να είναι προσεκτικοί και αν παρατηρήσουν κάτι να το αναφέρουν άμεσα στην διαχειρίστρια εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου. Για πληροφορίες το site της εταιρείας είναι το www.aegeanmotorway.gr

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Eγνατία Οδός: Έρχονται τα διόδια


Η Εγνατία Οδός μέχρι σήμερα έχει το προνόμιο να είναι ένας αυτοκινητόδρομος 670χλμ χωρίς διόδια. Και μάλιστα όχι μόνο για τα ιχ αλλά και για τις εκατοντάδες νταλίκες που πάνε μέσω Εγνατίας στη Βουλγαρία , την Τουρκία και Μέση Ανατολή.
Εδώ και πολύ καιρό τα διόδια βρίσκονται ενόψει λειτουργίας . Από εδώ και μπρος όμως, τώρα που ο αυτοκινητόδρομος ολοκληρώθηκε τα διόδια έρχονται καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξουν οι 3 πρώτοι σταθμοί διοδίων. Πρώτος και καλύτερος ο σταθμός στο Πολύμυλο Κοζάνης, το καλοκαίρι στην Παμβώτιδα και σιγά -σιγά και οι υπόλοιποι σταθμοί θα ανοίξουν μέχρι τα μέσα του 2011. Συνολικά είναι 15 σταθμοί διοδίων και το κόστος θα κυμαίνεται περίπου στα 2 ευρώ ανά σταθμό.
Μέσα στους πρώτους σταθμούς της Εγνατίας θα ενταχθεί και ο σταθμός των Μαλγάρων που μέχρι σήμερα λειτουργεί κρατικά. Τα χρήματα τα οποία θα πληρώνουμε θα καλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις της Εγνατίας ΑΕ (ύψους 1,1δις€) καθώς και τη συντήρηση του δρόμου που υπολογίζεται ανά έτος στο ιλιγγιώδες ποσό των 80εκ€!! Με σημερινές τιμές.
Οι υπόλοιποι σταθμοί διοδίων θα είναι στις Σέλλες , στο Μέτσοβο, στην Κουλούρα, στην Νυμφόπετρα, στο Παγγαίο, στο Νέστο, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη.
Αυτό σημαίνει πως οι μετακινήσεις και στην Εγνατία πλέον θα στοιχίζουν ακριβά δεδομένης και της πολύ ακριβής τιμής της βενζίνης. Αν λάβουμε υπόψη μας τα συνολικά χιλιόμετρα τότε για ένα ρεζερβουάρ 50-55 λίτρων η διέλευση από την Ηγουμενίτσα στους Κήπους Έβρου θα κοστίζει περίπου 75-80 Ευρώ και περίπου άλλα 30 ευρώ σε διόδια εκτοξεύοντας το συνολικό κόστος σε μεγαλύτερο των 100€!
Το στολίδι που λέγεται Εγνατία Οδός κατά τη γνώμη μου πρέπει να συνεχίσει να είναι στολίδι ακόμα και με τόσο ακριβές τιμές. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με την γενικότερη τιμολογιακή πολιτική αλλά τουλάχιστον ο δρόμος θα προσφέρει άνεση ασφάλεια, ταχύτητα και σύμφωνα και με τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν θα θρηνούμε συνέχεια θύματα σε δρόμους καρμανιόλες. Άλλωστε και η ακριβή Αττική Οδός το ίδιο δεν κάνει;
Η Εγνατία ακόμα δεν έχει τελειώσει και οι κάθετοι άξονες είναι πλέον αυτοί που μας απασχολούν. Με την ολοκλήρωση τους την επόμενη πενταετία η Ήπειρος, Μακεδονία και Θράκη θα έχουν τέτοιο δίκτυο αυτοκινητόδρομων που θα είναι ισάξιο με χώρες της Δυτικής Ευρώπης βοηθώντας άλλοτε εγκαταλελειμμένες περιοχές να γίνουν πρότυπο ανάπτυξης χάρις στον Αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας.

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Σχόλια αναγνωστών Μαρτίου 2010


Ανώνυμος είπε...
Η λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου σήμερα ξεκινάει από την άκρη του λιμανιού (την πύλη Ε1 για τα Δωδεκάνησα)και καταλήγει στην λεωφόρο Σχιστού στο Πέραμα διασχίζοντας υπόγεια τα λιπάσματα της Δραπετσώνας και περιοχή του Κερατσινίου.
Ο άξονας αυτός ξεκίνησε να κατασκευάζεται προ δεκαετίας τουλάχιστον αλλά τα έργα ολοκληρωμένα κατά 90% εδώ και πολλά χρόνια είχαν κολλήσει. Τελικά πριν από 1 χρόνο δόθηκε στην κυκλοφορία.
Στους αρχικούς σχεδιασμούς (πριν πολλά χρόνια) αυτός ο άξονας ήταν μέρος ενός άξονα που θα συνέδεε ανισόπεδα την Παραλιακή από το ΣΕΦ με το λιμάνι και στη συνέχεια μέχρι το Πέραμα και τη λεωφόρο Σχιστού.
Κάτι όμως τα μεγάλα κόστη απαλλοτριώσεων κάτι οι αντιδράσεις το κεντρικό τμήμα του έργου δεν προχώρησε ποτέ. Έγινε μόνο η είσοδος στην πόλη από το ΣΕΦ και η λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου από το λιμάνι στην λεωφ. Σχιστού
06 Μαρτίου 2010 2:49 π.μ.

πικος είπε...
Καλή η περιφερειακή, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό για την πόλη. Το βάρος πρέπει να πέσει μέσα στην πόλη, να αναπτυχθούν τα ΜΜΜ γιατί η πόλη έχει στενούς δρόμους και δεν χωράει αυτοκίνητα. Μια λύση θα μπορούσαν να δώσουν τα πάρκινγκ τύπου park & ride για το μετρό (που αποθαρρύνουν την χρήση ΙΧ) και όχι στο κέντρο. Η αστυνόμευση και απαγόρευση της στάθμευσης πρέπει να γίνει έντονη.
20 Μαρτίου 2010 1:00 π.μ.

Ανώνυμος είπε...
Για να ερθουμε λιγο on topic, καιρος ειναι να γινει και κατι στο νησι, γιατι απο υποδομες ειμαστε στο 1967-1974 οταν η ΜΟΜΑ επι χουντας ανοιξε τον υπαρχον ΒΟΑΚ (σε οσα σημεια ακομα δεν εχει αναβαθμιστει), το αεροδρομιο Ηρακλειου κτλ κτλ. Πρεπει ομως να γινει κατι και με τις καθετες συνδεσεις. Πρεπει επιτελους να τελειωσει ο Αξονας Ηρακλειο-Τυμπακι. Ενας δρομος φορτωμενος με νταλικες που επι χρονια επηζε σε στροφες και ανηφοροκατηφορες, να εχει κολλησει εξω απο την Αγια Βαρβαρα. Πρεπει να πεσουν χρηματα στο νησι.
Δυστυχως ολες οι κυβερνησεις τα προηγουμενα χρονια μας πηγαν πισω. Αρχικα η ΝΔ το 1990-1993 ειχε το οραμα πολλα και μικρα εργα στην Κρητη. Πανω λοιπον που ετοιμαζοντουσαν να ξεκινησουν τα πολλα και μικρα εργα (ξερουμε οτι στην Ελλαδα απο το σχεδιασμο μεχρι να ξεκινησει ενα εργο μιλαμε για τουλαχιστον 3+ χρονια), ηρθε το ΠΑΣΟΚ το 1994 και ειπε λιγα και μεγαλα εργα. Και αλλαξε παλι ο ολος σχεδιασμος.
Δυστυχως αν δεν ειχε γινει η Ολυμπιαδα θα ημασταν ακομα πολλα χρονια πισω.
21 Μαρτίου 2010 9:13 μ.μ.

ektoras είπε...
Η διαδρομή που προτείνεται δε φαινεται κακή. Το τραμ θα περνάει από τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος (νοσοκομείο, πανεπιστημια, κέντρο κλπ) όμως υηπάρχουν μερικά σημεία που χρειάζονται προσοχή.
Κατ'αρχήν θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε όταν διέρχεται από τη ΝΕΟ, να είναι υπο ελεγχόμενες συνθήκες (αποκλειστικό διάδρομο και προτεραιότητα στις διασταυρώσεις)
Και δέυτερον, μου φαίνεται ότι δεν έχει, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, κάποια διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Πάντως είναι ένα έργο που περιμένουν στην Πάτρα και μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμο για την πόλη.
22 Μαρτίου 2010 1:43 π.μ.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΟΣΕ:εντάσσονται έργα στον ΕΣΠΑ

Συνέχεια στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών με εντάξεις έργων του ΟΣΕ και του Προαστιακού. Τα έργα που εντάσσονται είναι τα παρακάτω:
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε:
-Προαστιακός Σιδηρόδρομος, στο τμήμα Τρεις Γέφυρες-Πειραιάς (92 εκατ. ευρώ),
-η κατασκευή νέας Σ.Γ. Κιάτο-Ροδοδάφνη (80 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και 61,9 εκατ. ευρώ για την Α’ φάση των απαλλοτριώσεων),
-η κατασκευή έργων υποδομής της Ν.Δ.Σ.Γ γραμμής υψηλών ταχυτήτων Λιανοκλαδίου-Δομοκού από το 25ο χλμ. έως το 52ο χλμ. και προμήθεια υλικών επιδομής από το 10ο χλμ. έως έξοδο Σ.Σ. Δομοκού - Α’ φάση (13,7 εκατ. ευρώ),
-η αναβάθμιση τμήματος Τρεις Γέφυρες-ΣΚΑ για υποδομή, σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση, ηλεκτροκίνηση (12,4 εκατ. ευρώ), αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης μεταξύ Χ.Σ. 37+074 – Σ.Σ. Δοϊράνης (10,115 εκατ. ευρώ),
-η κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής ΣΚΑ-Α/Δ Σπάτων (9,0 εκατ. ευρώ),
-η κατασκευή γραμμών σύνδεσης προς Ικόνιο και προς υφιστάμενο δίκτυο, στο συγκρότημα Θριασίου Πεδίου - Β’ φάση (7,7 εκατ. ευρώ),
-η αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Οινόης-Χαλκίδας (7,28 εκατ. ευρώ),
-η προμήθεια σήματος ραδιοκάλυψης GSM-R, με συναφείς υπηρεσίες για τον σιδηροδρομικό άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας (7,0 εκατ. ευρώ),
-η κατασκευή έργων υποδομής της Ν.ΣΔ.Σ.Γ. υψηλών ταχυτήτων Λιανοκλαδίου-Δομοκού από Σ.Σ. Λιανοκλαδίου έως το 14ο χλμ. και προμήθεια υλικών επιδομής για το τμήμα από είσοδο Σ.Σ. Λιανοκλαδίου έως το 10ο χλμ. (5,0 εκατ. ευρώ),
-η αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης μεταξύ Σ.Σ. Δοϊράνης-Σ.Σ. Καστανούσας (4,79 εκατ. ευρώ),
-η αναβάθμιση τμήματος σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου μεταξύ Σ.Σ. Διδυμοτείχου-Σ.Σ. Μαρασίων (4,78 εκατ. ευρώ),
-η ανακαίνιση των υφιστάμενων σιδηροδρομικών γραμμών Ανδρίτσας-Καλαμάτας, Ζευγολατιού-Καλόνερου και Λεύκτρου-Μεγαλόπολης υπό κυκλοφορία (4,37 εκατ. ευρώ)
-η κατασκευή παραλλαγής της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Ειδομένης στο τμήμα Πολύκαστρο-Ειδομένη - Β’ φάση (4,0 εκατ. ευρώ)
-η κατασκευή γραμμής σύνδεσης Λιμένα Ν. Ικονίου με συγκρότημα Θριασίου Πεδίου (3,5 εκατ. ευρώ)
-η κατασκευή νέας γραμμής Κορίνθου-Κιάτου (2,4 εκατ. ευρώ)
-η αναβάθμιση υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου, μεταξύ Σ.Σ. Σουφλίου-Σ.Σ. Διδυμοτείχου (2,74 εκατ. ευρώ)
-η αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Διακοπτού-Καλαβρύτων (2,12 εκατ. ευρώ)
-οι απαλλοτριώσεις (Β’ φάση) για συγκρότημα Θριασίου Πεδίου με γραμμές σύνδεσης προς υφιστάμενο δίκτυο (2,0 εκατ. ευρώ)
-η αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης μεταξύ Τ.Χ.5 Θεσσαλονίκης-Χ.Σ. 37+074 (1,274 εκατ. ευρώ)
-η αναβάθμιση των υφιστάμενων σιδηροδρομικών γραμμών Κορίνθου-Ανδρίτσας και Άργους-Ναυπλίου (1,272 εκατ. ευρώ)
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ- ΕΡΓΑ
Η γραμμή Κιάτο -Ροδοδάφνη(κοντά στο Αίγιο) αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το 2013 (αν δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις). Τα υπόλοιπα χιλιόμετρα μέχρι την Πάτρα
θα πρέπει να περιμένουν πρώτα να ολοκληρωθεί η Ολυμπία Οδός και μετά να αρχίσουν τα έργα (δηλαδή από το 2012 και μετά). Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν ούτε διαγωνισμοί σε εξέλιξη για αυτά τα τμήματα οπότε είναι ασαφές το πότε θα ολοκληρωθεί αυτό το τμήμα που ολοκληρώνει τον ΠΑΘΕΠ. Εδώ να θυμίσω ότι τα τελευταία χιλιόμετρα στην πόλη της Πάτρας θα γίνουν με υπογειοποίηση των γραμμών πράγμα που θα επιβαρύνει τόσο ο κόστος κατασκευής όσο και το συνολικό χρόνο υλοποίησης.
Το σημαντικότερο έργο και το τελευταίο τμήμα που έχει απομείνει στη γραμμή Αθήνα- Θεσσαλονίκη είναι το Τιθορέα-Λιανοκλάδι -Δομοκός. Η ολοκλήρωση του είναι πλέον σίγουρο ότι περνάει στο 2015. Κατά τα άλλα η ηλεκτροκίνηση από μέχρι τη Θήβα αναμένεται να λειτουργήσει φέτος αλλά και μέχρι την Τιθορέα.
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ
Καθυστερήσεις έχουμε και στη λειτουργία της ηλεκτροκίνησης από την Αθήνα μέχρι το ΣΚΑ και από το ΣΚΑ μέχρι το Κιάτο. Περιμένουμε να δούμε ανακοινώσεις με τα νέα χρονοδιαγράμματα παράδοσης αυτού του σημαντικού τμήματος καθώς γίνεται όλο και πιο εμπορικό και εξελίσσεται σε πολύ μεγάλο στοίχημα.
Το 2010 θα ορίσει τις εξελίξεις για το Σιδηρόδρομο που δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει όπως θα έπρεπε και συνεχώς υπάρχουν και νέες χρονικές καθυστερήσεις. Ο Σιδηρόδρομος πρέπει επιτέλους να βρει κάποια στιγμή το δρόμο του και να πάρει τη θέση που του αξίζει. Το χειρότερο από όλα είναι ότι είμαστε πλέον τόσο πολύ πίσω σιδηροδρομικά που και με την ολοκλήρωση των έργων θα είμαστε σε επίπεδα δεκαετίας 1980. Όταν άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν τεράστια δίκτυα και αποφασίζουν αναβαθμίσεις σε ταχύτητες 300χιλιομέτρων εμείς αγωνιζόμαστε για το δίκτυο ΠΑΘΕΠ να το φτάσουμε στα 160χλμ. την ώρα.

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοιγει το εργοτάξιο στη Νέα Ελβετία

Αρχίζουν τα προβλήματα πλέον και στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Μετά από πολύμηνη (αν όχι πολύχρονη) καθυστέρηση τα εργοτάξια του Μετρό έρχονται να εγκατασταθούν για τα επόμενα 4 χρόνια και στην περιοχή της Νέας Ελβετίας που θα είναι και ο τελευταίος σταθμός στην γραμμή του Μετρό και πριν από το αμαξοστάσιο του Μετρό που θα γίνει στην Πυλαία. Σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα η οδός Αλλατίνη θα ... ανοίξει σε μήκος 400 μέτρων προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες που προβλέπεται να διαρκέσουν 1,5 με 2 χρόνια. Συγκεκριμένα λόγω της διέλευσης του Μετρό ο δρόμος θα κλείσει από την συμβολή της με την οδό καθηγητή Ευρυγένη Δημητρίου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Αθανάσιου Κανελλόπουλου.
Ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών θα ενημερώνονται και οι κάτοικοι από την Διεύθυνση του Μετρό Θεσσαλονίκης της Αττικό Μετρό. Αυτό θα γίνεται για την αποφυγή παραπόνων και αντιδράσεων από τους κατοίκους καθώς όλοι γνωρίζουμε τι έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις παλαιότερα. Οι πρώτες εργασίες όπως και σε οποιοδήποτε άλλο σταθμό κατασκευάζεται στο αρχικό του στάδιο έχουμε τις παρακάμψεις των ΟΚΩ (Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας) που στην περίπτωση εδώ είναι η ΔΕΗ ο ΟΤΕ το αέριο και η ΕΥΑΘ. Οι αρχικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 6 μήνες για να περάσουμε αμέσως μετά στην κυρίως φάση της διάνοιξης της σήραγγας που είναι και το σημαντικότερο έργο.
Η σήραγγα για όσους δεν γνωρίζουν από το σταθμό Βούλγαρη μέχρι το σταθμό της Νέας Ελβετίας και μέχρι το αμαξοστάσιο στην Πυλαία πρόκειται να γίνει με ανοιχτό όρυγμα λόγω της μορφολογίας του εδάφους της περιοχής καθώς και της σταδιακής ανάδυσης της γραμμής από το υπέδαφος στο ύψος του εδάφους που θα βρίσκεται το Αμαξοστάσιο.
ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ
Σε διαδικασίες εγρήγορσης των κατασκευών βρίσκονται και τα υπόλοιπα εργοτάξια ενώ το πρόβλημα με τη κατασκευή του σταθμού Παπάφη ακόμα δεν έχει λυθεί. Εν τω μεταξύ περιμένουμε με αγωνία να ξεκινήσει και η κατασκευή του σταθμού Πατρικίου που θα είναι σταθμός κλειδί καθώς εδώ θα διασταυρώνονται τα τρένα με κατεύθυνση προς Νέα Ελβετία και Μίκρα (Καλαμαριά). Είναι από τους σημαντικότερους και πιο περίπλοκους σταθμούς του δικτύου.
ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ
Επίσης έχουμε ευχάριστα νέα και από τη επέκταση για Καλαμαριά - Μίκρα καθώς πρόκειται να διευθετηθεί το ζήτημα με τη χωροθέτηση του έτερου αμαξοστασίου στη Μίκρα με την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Καλαμαριάς.
Αυτό θα διορθώσει και το πρόβλημα με την ένσταση που είχε το ΣτΕ σχετικά με το ζήτημα και είχε προκαλέσει τον πονοκέφαλο τόσο του Υπουργείου Υποδομών, της Αττικό Μετρό όσο και του Δήμου Καλαμαριάς που περιμένει πως και πως την ανακήρυξη του ανάδοχου και την εκκίνηση των εργασιών της επέκτασης της Γραμμής του Μετρό στα Νότιο-Ανατολικά της πόλης. Σύμφωνα με δήλωση του Κού Μαγκριώτη η πραγματική δημοπράτηση θα γίνει φέτος το καλοκαίρι. Οπότε και ο ανάδοχος αν όλα πάνε καλά θα προκύψει τους πρώτους μήνες του 2011 και 5 χρόνια αργότερα δηλαδή το 2016 με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες η Καλαμαριά θα αποκτήσει και αυτή δίκτυο Μετρό.
Εδώ θα θυμηθώ και την άλλη δήλωση του Υφυπουργού Υποδομών πως για την επέκταση προς Σταυρούπολη υπάρχουν μόνο γεωτεχνικές μελέτες και πως στον οριστικό σχεδιασμό θα συμπεριληφθεί και η Σίνδος (συνολικά ή σε μελλοντική φάση;).

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Τραμ Πατρας: Ολοκληρώθηκε η μελέτη


Τα πρώτα σπουδαία και θετικά νέα είχαμε από την Πάτρα για την υπόθεση της ανάπτυξης του Τραμ. Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε η μελέτη βιωσιμότητας σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων με την διαδρομή να ξεκινά από το Π.Π.Ν.Π., θα περνά από το κέντρο της πόλης και θα καταλήγει στο ΑΤΕΙ. Η μελέτη βιωσιμότητας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008 και σύμφωνα με τα αποτελέσματα κρίθηκε οριακά βιώσιμο σαν έργο.
Το έργο θα ζητηθεί (από το Δήμο) να ενταχθεί στην κοινοτική πρωτοβουλία «Jessica» η οποία διευκολύνει την χρηματοδότηση έργων στις πόλεις μέσω ενός ειδικού χρηματοδοτικού μηχανισμού και ο συνολικός προϋπολογισμός εκτιμάται στα 240εκ€ (σημερινές τιμές). Το κόστος αυτό είναι συνολικό, δηλαδή περιλαμβάνει τόσο το κόστος κατασκευής των γραμμών, των σταθμών , των καλωδίων ηλεκτροκίνησης, όσο και του αμαξοστασίου και τους απαραίτητους συρμούς.
Εξάλλου με τη λειτουργία του Τραμ θα μπορεί να γίνει ένας επανασχεδιασμός των συγκοινωνιών της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας προκειμένου να υπάρχουν πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες αλλά και εμπορική βιωσιμότητα από την ανταπόκριση του κοινού.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Το τραμ θα ξεκινά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μέσω της Λεωφόρου Ιπποκράτους, της οδού Πανεπιστημίου και της Νέας Ενικής Οδού Πατρών – Αθηνών. Στο κέντρο, η διαδρομή εισόδου θα είναι η οδοί Αγίας Σοφίας, Έλληνος Στρατιώτου, Ρήγα Φεραίου, Μαιζώνος και Σμύρνης και από εκεί, από την οδό Καλαβρύτων, θα καταλήγει στο ΑΤΕΙ. Η αντίθετη διαδρομή, η διαδρομή εξόδου από το κέντρο θα περνά από την οδό Μαιζώνος, την Κορίνθου και μετά την εθνική οδό. Επίσης υπάρχει και πρόβλεψη για μελλοντικές επεκτάσεις, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Ακτής Δυμαίων, μέχρι το ύψος του νέου λιμανιού.
Η ανακοίνωση του Δήμου λέει: "Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η δημοτική αρχή η πρώτη φάση της μελέτης για την εξυπηρέτηση της Πάτρας με τραμ (μελέτη σκοπιμότητας) ολοκληρώθηκε και η γνώμη των μελετητών είναι ότι η κατασκευή δικτύου τραμ στην πόλη είναι ένα έργο βιώσιμο που θα εξυπηρετήσει σημαντικά τις συγκοινωνιακές ανάγκες των δημοτών και θα εκτονώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα, παράλληλα βεβαίως και με άλλες παρεμβάσεις".
Για την καλύτερη και όσο το δυνατό πιο στοχευόμενη επιτυχία της μελέτης υπήρξε ερωτηματολόγιο για τους κατοίκους ενώ έγιναν και αρκετές μετρήσεις στους -στενούς- δρόμους της πόλης.
Είναι η πρώτη σοβαρή εξέλιξη στο παρ ολίγον ναυάγιο του Τραμ στην Πάτρα. Αν συνεχιστεί η διαδικασία τότε ανάλογα με τις προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών θα δούμε πως θα συνεχιστεί το σήριαλ του Τραμ της Πάτρας μέχρις ότου φτάσουμε στο σημείο του διαγωνισμού και της ανακήρυξης του αναδόχου σε ένα έργο που σε συνδυασμό με την υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ θα αλλάξει για πάντα την εικόνα της Πάτρας που τόσο ταλαιπωρείται από τα συγκοινωνιακά προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών.

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Αεροδρόμιο Καστέλλι Ηρακλείου : Προσφορές ανοίγονται στις 19 Οκτωβρίου 2010


Εξελίξεις έχουμε πλέον για το θέμα της κατασκευής με παραχώρηση του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου. Για εκείνους που δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται να ενημερώσω ότι αρχικά ο διαγωνισμός είχε ανακοινωθεί λίγες μέρες πριν τις εκλογές από τον πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Φεβρουάριο του 2010. Με την αλλαγή της κυβέρνησης ο διαγωνισμός δεν ακυρώθηκε αλλά "πάγωσε" αφού εντοπίστηκαν ασάφειες και ελλείψεις.
Τα 3 σημαντικότερα προβλήματα σύμφωνα με τον Υφυπουργό ήταν 1. η έλλειψη χρηματοδότησης, 2.οι αντιδράσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και 3.η μη πρόβλεψη για τα ραδιοβοηθήματα.
Πριν λίγες μέρες όμως ο Υφυπουργός Υποδομών Κος Μαγκριώτης δήλωσε πως πλέον ο διαγωνισμός θα προχωρήσει κανονικά και οι προσφορές για το Νέο Αεροδρόμιου Καστελίου θα ανοίξουν στις 19 Οκτωβρίου 2010. Αυτό γίνεται όπως εξήγησε παρότι θα μπορούσε να διεξαχθεί πιο νωρίς ο διαγωνισμός για λόγους οικονομικούς καθώς αυτή τη στιγμή τα επιτόκια παραμένουν σε ψηλό επίπεδο και εκτιμάται ότι τότε θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα.
Το τελικό ύψος για την κατασκευή του Αεροδρομίου εκτιμάται πως θα φτάσει τα 800εκ€. Το Αεροδρόμιο θα λειτουργήσει με σύμβαση παραχώρησης από το Δημόσιο σε ιδιώτες και θα ελέγχει το 55% των μετοχών της εταιρείας που θα προκύψει. Από την κατασκευή του θα εργαστούν εκατοντάδες εργάτες ενώ θα αναζωογονηθεί ο τομέας των τεχνικών και κατασκευαστικών εργασιών που έχει νεκρώσει και στην Κρήτη. Πρόκειται εξάλλου για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του νησιού εδώ και δεκαετίες και το οποίο αναμένεται να ωθήσει μαζί και δεκάδες μικρά ή μεγάλα projects.
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ
Φυσικά τέτοια μεγάλα έργα συμπαρασύρουν και άλλα μικρά ή μεγαλύτερα έργα υποδομής. Έτσι για την κατασκευή του Αεροδρομίου κρίθηκε αναγκαία και η κατασκευή νέου οδικού άξονα που θα συνδέει τις περιοχές Χερσονήσου- Αεροδρομίου Καστελίου- Αρκαλοχωρίου.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό άξονα καθώς συνδέει την πιο τουριστική περιοχή του νησιού με το Νέο Αεροδρόμιο ενώ αναμένεται να εξυπηρετεί και σε πολύ μεγάλο βαθμό την τοπική κίνηση.
ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ο Κος Μαγκριώτης δήλωσε πως τα επόμενα 3 χρόνια θα επενδυθούν περίπου 800εκ€ για έργα σε ολόκληρη την Κρήτη. Αν και δεν ήταν σαφής ελπίζουμε τα 170χλμ οδικών έργων στα οποία αναφέρθηκε να εννοεί τον ΒΟΑΚ που σήμερα είναι Αυτοκινητόδρομος- ανέκδοτο.
Μέχρι σήμερα υπάρχουν ακόμα τμήματα του ΒΟΑΚ που είναι χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες. Για να φτάσουμε λοιπόν στο σημείο να αρχίσουν να κατασκευάζονται κιόλας θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα.
Περιμένουμε λοιπόν και ειδικά για την Κρήτη να υπάρξει όντως μεγάλος αναπτυξιακός σχεδιασμός καθώς μέχρι σήμερα είναι μια από τις παραμελημένες Περιφέρειες και δικαιούται μεγαλύτερης προσοχής από αυτήν που έχει σήμερα.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης: η πρώτη δημοπράτηση στα τέλη του 2010

Νέες δηλώσεις είχαμε πριν από μερικές ημέρες σχετικά με την Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης. Ο Υφυπουργός Υποδομών Κος Μαγκριώτης δήλωσε: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Θεσσαλονίκη είναι πάρα πολλά. Είναι προβλήματα οικονομικής ανάπτυξης, απασχόλησης, περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά, συγκοινωνιακά, οδικής ασφάλειας και αντιπλημμυρικής προστασίας(...) Σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουμε μια σύσκεψη με όλους τους Δημάρχους της Δυτικής και Βορειοδυτικής πλευράς της πόλης, για να δούμε τις λύσεις των προβλημάτων της Δυτικής περιφερειακής. Ο περιφερειακός δρόμος έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό αστικός δρόμος και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία και στην οδική ασφάλεια.
Γι’ αυτό χρειάζεται μια συνολική μελέτη που θα δίνει λύσεις, τόσο στην κυκλοφορία, όσο και στην ασφάλεια. Είμαστε διατεθειμένοι και είναι απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου μας, μαζί με την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να δώσουμε σύντομα αυτές τις λύσεις.
«Η νέα περιφερειακή Θεσσαλονίκης είναι μεγάλη ανάγκη. Το δυτικό κομμάτι της έχει δοθεί εδώ και χρόνια σε χρήση, είναι τμήμα της Εγνατίας. Πρέπει να κατασκευαστεί και το ανατολικό της τμήμα, το οποίο θα δώσει μεγάλη ανάσα στην πόλη αλλά και γενικότερα στην Κ. Μακεδονία και στη Χαλκιδική. Είναι ένα πολυσύνθετο έργο, πολύ σημαντικό αλλά και υψηλού κόστους. Μόνο ένα μικρό μέρος των αναγκαίων πόρων για την κατασκευή της έχει δυστυχώς διασφαλιστεί μέχρι τώρα από το ΕΣΠΑ. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από τους κατοίκους της ανατολικής πλευράς, λόγω της αρχικής χάραξής της.
Ανοίξαμε τον Δεκέμβρη ένα νέο κύκλο διαβούλευσης και είμαστε στη φάση των οριστικών αποφάσεων. Εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε την δημοπράτηση του πρώτου τμήματος από το «ΤΙΤΑΝ» μέχρι τα «Κωνσταντινοπολίτικα», μέχρι το τέλος του χρόνου. Αφού οριστικοποιήσουμε την χάραξη και του δεύτερου τμήματος στη περιοχή της Θέρμης και ολοκληρώσουμε τις μελέτες, θα επιδιώξουμε την δημοπράτησή του μέσα στο 2011».
Έτσι επιβεβαιώνεται η σημαντική κινητικότητα για την Περιφερειακή και φαίνεται πως στο τέλος του έτους το πρώτο τμήμα του δρόμου θα δημοπρατηθεί. Είναι μια καλή αρχή που όμως δεν είναι αρκετή αφού μόνο με την ολοκλήρωση της Εξωτερικής Περιφερειακής θα δοθεί σημαντική λύση στη διαμπερή κυκλοφορία του Νομού Θεσσαλονίκης και την αποφυγή χρήσης των οδικών αρτηριών της πόλης.
Μετά το καλοκαίρι θα περιμένουμε την πρώτη δημοπράτηση και τότε θα έχουμε πολύ πιο σαφή εικόνα για το μέλλον αυτού του σημαντικότατου οδικού άξονα.

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Άκτιο - Αμβρακία: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τον άξονα


Επιτέλους υπογράφηκαν και επίσημα όλες οι εργολαβίες για την κατασκευή του πρώτου κάθετου άξονα της Ιόνιας Οδού μήκους 48,5χλμ. Μετά από τις γνωστές παλινωδίες των Ελληνικών διαγωνισμών φτάσαμε στο σημείο της ανάθεσης των έργων.
Πριν λίγη ώρα (16 Μαρτίου 2010) υπογράφηκαν οι συμβάσεις ίσως στο πρώτο μεγάλο έργο που ανατίθεται μετά από πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κινητικότητα τόσο από το Υπουργείο όσο και από τις αναδόχους εταιρείες για τον άξονα είναι δεδομένη και το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε την εγκατάσταση των εργοταξίων κατά μήκος του Αυτοκινητόδρομου Ακτιο- Αμβρακία που δίνει αξία στην υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου-Πρέβεζας 8 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πέρσι τέτοια εποχή και χρειάστηκαν συνολικά 3 φορές για να ολοκληρωθεί. Είχαμε τις γνωστές ενστάσεις οι οποίες εντέλει καμφθηκαν ενώ μεγάλοι υπέρμαχοι του έργου ήταν και οι τοπικοί φορείς που είδαν τον άξονα αυτό ως μεγάλο μέσο αναβάθμισης και ανάπτυξης του τόπου τους.
Πριν από ένα περίπου χρόνο είχε γίνει ευρεία σύσκεψη στη Νομαρχία Πρέβεζας, με πρωτοβουλία του κ. Ιωάννου, στην οποία συμμετείχαν οι Νομάρχες Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας για την προώθηση του έργου που παρουσίαζε τότε σημαντικά προβλήματα. Όλοι μαζί εργάστηκαν σκληρά προκειμένου να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Για τα Ελληνικά δεδομένα είναι σίγουρα πρωτοποριακό και λέμε μπράβο σε ενέργειες που προωθούν αναπτυξιακά έργα και δεν τα μπλοκάρουν για μικροκομματικούς και τοπικούς λόγους.
Ο οδικός άξονας μήκους 48,50 χιλιομέτρων και συνολικού προϋπολογισμού 338,2 εκατομμυρίων ευρώ θα κατασκευασθεί με σύγχρονες προδιαγραφές και θα έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και αμφίπλευρο διαχωριστικό στηθαίο New Jersey. Για το έργο υπάρχουν 4 ταυτόχρονες εργολαβίες και τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του είναι επτά ανισόπεδοι κόμβοι, είκοσι έξι κάτω διαβάσεις, τέσσερις άνω διαβάσεις, τρεις κοιλαδογέφυρες και επτά γέφυρες ρεμάτων. Ο συνολικός χρόνος κατασκευής είναι 36 μήνες (3 χρόνια) και τον Απρίλιο του 2013 ο νέος άξονας αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία συνολικά.
ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ
Οι 4 εργολαβίες του έργου δόθηκαν σε 4 τεχνικές εταιρείες. Συγκεκριμένα οι 3 εξ αυτών σε εταιρείες συμφερόντων της ΑΕΓΕΚ και η τέταρτη στην εταιρεία Μηχανική. Συγκεκριμένα, ο όμιλος Μαρούλη μειοδότησε στις εργολαβίες 1,2,4 ως εξής:
1η εργολαβία από ΧΘ 0-22,5 ΑΕΓΕΚ προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ με έκπτωση 50,4%.
2η εργολαβία από ΧΘ 22,5-26,9 Ιόνιος Τ.Ε συμφερόντων του κ. Μαρούλη προϋπολογισμού 33εκ€ με έκπτωση 50,23%.
3η εργολαβία από ΧΘ 26,9-35 με προϋπολογισμό 39,4 εκατ. ευρώ, δόθηκε στη «Μηχανική» με έκπτωση 52,03%.
4η εργολαβία από ΧΘ 35-48,435 η Κ/Ξ Consortia Stabile - Intallipreze, συμφερόντων του κ. Μαρούλη, προϋπολογισμού 52,3 εκατ. ευρώ, με έκπτωση 51,85%.
ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Δυτική Ελλάδα που για πρώτη φορά ίσως στα χρονικά του Ελληνικού Κράτους έχει να παρουσιάσει ισχυρό αναπτυξιακό έργο με την κατασκευή οδικών αξόνων και την αναβάθμιση των λιμένων και των αεροδρομίων της. Ο Αυτοκινητόδρομος Ακτιο- Αμβρακία θα μειώσει τις αποστάσεις από την Αθήνα για τις πόλεις της Λευκάδας, της Πρέβεζας, της Ηγουμενίτσας, της Βόνιτσας και σε συνδυασμό με την Ιόνια Οδό θα αποκτήσουν ένα σοβαρό και ασφαλές οδικό δίκτυο. Επίσης πέρα από την Υποθαλάσσια σήραγγα θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση και στο Αεροδρόμιο του Ακτιου που μέχρι σήμερα είναι σχετικά ανενεργό. Έμμεσα θα ωφεληθούν και τα νησιά της Κέρκυρας, Παξών και Κεφαλονιάς αφού ο χρόνος προσέγγισης στα Δυτικά Παράλια θα μειωθεί αισθητά.
Συγκεκριμένα η απόσταση Ακτιο- -Αμβρακία- Αντίρριο μήκους περίπου 155 χιλιομέτρων θα διανύεται σε μόλις 70-75 λεπτά από 120 λεπτά που είναι σήμερα (μείωση κατά 50 λεπτά της ώρας).
Θα αποσυμφορήσει την πόλη της Αμφιλοχίας που σήμερα είναι ο κεντρικός κόμβος για τις διελεύσεις προς Ήπειρο και Δυτικά Παράλια που ειδικά το καλοκαίρι παρατηρούνται εξωφρενικές καθυστερήσεις. Επίσης θα δώσει μεγάλη ώθηση τόσο στο εμπόριο, στον τουρισμό και στην απασχόληση φέρνοντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής όσο κυρίως με την ολοκλήρωση των έργων και τη λειτουργία του Αυτοκινητόδρομου. Ο Νομάρχης Πρέβεζας κ. Βασίλης Ιωάννου εξέφρασε την ικανοποίηση του και τόνισε ότι «πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που ανάβει το "πράσινο" φως για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Το έργο αυτό θα συνδέσει τη Δυτική Ελλάδα με το αεροδρόμιο του Ακτίου, την πόλη της Πρέβεζας, τα Δυτικά Παράλια και τα νησιά του Ιονίου».
Πλέον για την συνολική επίλυση των οδικών προβλημάτων της Δυτικής Ελλάδας που σήμερα είναι σε τριτοκοσμικό επίπεδο και είναι η Νούμερο ένα περιοχή σε επικινδυνότητα σε όλη την επικράτεια (μάλλον μαζί με τον ΒΟΑ Κρήτης) αναμένουμε και την προώθηση των αξόνων Λευκάδας- Ακτίου και Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας.
Άντε μπροστά στο δρόμο που έδειξε η Εγνατία που έκανε αγνώριστη την Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη και η Δυτική Ελλάδα έτσι ώστε μέχρι το 2015 να αποκτήσει ένα πλήρες και ασφαλές Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αυτοκινητόδρομων.
Εύχομαι το επόμενο διάστημα να υπάρξουν πολλά τέτοια ευχάριστα νέα για την ολοκλήρωση διαγωνισμών και να έχουμε πλέον ενδιαφέρον για την πρόοδο της κατασκευής και όχι την αγωνία της προώθησης τους.

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Nέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής: Εφαρμόζεται λιτότητα...

Περιμένοντας την παρουσίαση του νέου σχεδίου των Νέων Αυτοκινητόδρομων Αττικής έχουμε διαβάσει διάφορα δημοσιεύματα. Σχεδόν όλα συμφωνούν πως ο νέος διαγωνισμός θα περιλαμβάνει ο σχεδόν τα μισά χιλιόμετρα από τα αρχικά επί Σουφλιά. Με το δεδομένο πως η δημοπράτηση πάει πίσω συνολικά ένα έτος και κατά 37 χιλιόμετρα μικρότεροι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού συμπληρώνουν φέτος 9 χρόνια από την αρχική τους δημοπράτηση. Ελπίζω να μην σπάσει το ρεκόρ του Μετρό Θεσσαλονίκης με 15 χρόνια αποτυχίας...
Το πολύ 30 νέα χιλιόμετρα Αυτοκινητοδρόμων θα έχουμε λοιπόν και με τη κρίση που επικρατεί στο χώρο των κατασκευών ήταν ένα άσχημο νέο για τους συμμετέχοντες και καλό νέο για τις τσέπες μας. Είναι άραγε;
ΤΙ ΚΟΒΕΤΑΙ;
Εκτός έργου μένουν α) ο άξονας Μεσογείων-Ραφήνας μήκους 19 χιλιομέτρων β)ο άξονας Μεσογείων- Αγίας Μαρίνας μήκους 14 χιλιομέτρων γ)το τμήμα Κόμβος Σακέτα- Κορωπί δ)το τμήμα Λεωφόρος Βουλιαγμένης- Λεωφόρος Ποσειδώνος
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Με το νέο σχεδιασμό ο χρόνος δημοπράτησης ορίστηκε στα τέλη του χρόνου. Με την ανάθεση στα τέλη του 2011 (αν δεν έχουμε ενστάσεις κλπ) οι επεκτάσεις θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2015. Κανείς δε γνωρίζει ακόμα πως θα τιμολογηθούν πλέον αυτές οι επεκτάσεις αφού επί Σουφλιά το κόστος περίπου θα διπλασιάζονταν. Πιθανότατα με την οριστικοποίηση της δημοπράτησης να γίνει γνωστό και το τίμημα διέλευσης.
Η δική μου γνώμη είναι ότι οι άξονες στα Μεσόγεια μπορούν να γίνουν με πιο ελαφριές κατασκευές στο πρότυπο της Λεωφόρου Λαυρίου. Κατά την ταπεινή μου γνώμη όμως ΚΑΚΩΣ σκέφτονται το κόψιμό του τμήματος Λ. Βουλιαγμένης -Λ. Ποσειδώνος. Πρόκειται για ένα κομβικό τμήμα που θα επιτρέπει στις παράκτιες περιοχές να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στις επεκτάσεις αλλά και την άμεση σύνδεση όλης της Αττικής με τα νότια παράλια.
Ας περιμένουμε για τις επόμενες εξελίξεις, τις αντιδράσεις των Δήμων που κόβονται από το έργο καθώς και τις τελικές ρυθμίσεις ενός έργου που κατά την άποψη μου είναι χρήσιμο για την αποσυμφόρηση στα Νότια Προάστια της Αθήνας.
ΔΡΟΜΟΙ ή ΜΕΣΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ
Σε μια πόλη με σχεδιασμό δεν χρειάζονται νέοι αυτοκινητόδρομοι γιατί πολύ απλά με την αντίστοιχη ανάπτυξη ΜΣΤ διευκολύνεται πολύ περισσότερο ο πολίτης. Στην Αθήνα όμως που ο σχεδιασμός γίνεται μετά το πρόβλημα και με τα αυτοκίνητα να είναι μποτιλιαρισμένα όλο και περισσότερες ώρες καθημερινά πρέπει να δοθεί ταυτόχρονη λύση. Η Αθήνα έχει το θλιβερό προνόμιο της πιο καθυστερημένης ανάπτυξης ΜΣΤ σε όλη την Ευρώπη (σε επίπεδο μεγαλουπόλεων). Αφού ξεκίνησε να φτιάχνει δίκτυο στα τέλη του 19ου αιώνα, μεταπολεμικά και για 40 χρόνια δεν έγινε σχεδόν τίποτα ενώ η πόλη γιγαντώθηκε και έγινε Λερναία Ύδρα. Επίσης το δίκτυο αστικών αυτοκινητοδρόμων είναι φτωχό σε σχέση με όλες τις πόλεις του μεγέθους της Αθήνας.
Άρα λέμε ναι σε όλα προς το παρόν. Και περιμένουμε γρήγορα εξελίξεις στην ανάπτυξη Αυτοκινητοδρόμων και ΜΣΤ όσο γίνεται πιο συντονισμένα και άμεσα.

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Μετρό Αθήνας: θα έχουμε και νέες καθυστερήσεις;


Πάλι θα πρέπει να περιμένουμε την παράδοση των υπό κατασκευή σταθμών στο Μετρό της Αθήνας; η έλλειψη χρημάτων έχει φέρει στάση εμπορίου;
Κανονικά μέσα στο Μάρτιο περιμένουμε την παράδοση του σταθμού Χολαργού της Γραμμής 3 του Μετρό. Φαίνεται όμως ότι τα παζάρια με την κατασκευάστρια εταιρεία θα καθυστερήσουν τη παράδοση του σταθμού που θα εξυπηρετεί την περιοχή του Χολαργού, του Νέου Ψυχικού και των γύρω περιοχών.
Αναφορικά με την παράδοση των σταθμών και των υπολοίπων επεκτάσεων κανείς δε γνωρίζει αν τελικά θα δοθούν σε λειτουργία με τα ανανεωμένα χρονοδιαγράμματα του Δεκεμβρίου.
Για την επέκταση της Γραμμής 3 προς Χαϊδάρι αναμένουμε την παράδοση του σταθμού τον Μάιο αλλά δεν είναι σίγουρο αν οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί ως τότε. Για την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ανθούπολη πάμε για τον Ιούνιο με την υποψία ότι το ηλεκτρομηχανολογικό υλικό θα έχει τοποθετηθεί. Για το σταθμό της Αγίας Παρασκευής αν είμαστε τυχεροί ίσως τον δούμε να λειτουργεί προς το τέλος του 2010. Τέλος η μεγάλη επέκταση προς το Ελληνικό με 4 σταθμούς μάλλον θα λειτουργήσει προς το τέλος του έτους με την επιφύλαξη για το σταθμό Άλιμο που έχει μείνει πίσω λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων.
Κατά τα άλλα φαίνεται ότι επιτέλους βρίσκει τον δρόμο της η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό και μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε τον ανάδοχο αλλά και την εκκίνηση των εργασιών για τα επόμενα 5,5 χρόνια προκειμένου το Μετρό να κατέβει στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Είμαστε σε αναμονή ειδικά μετά την είδηση συγχώνευσης ΗΣΑΠ-ΜΕΤΡΟ καθώς αυτό θα φέρει πολλές αλλαγές στα σχέδια και στα πλάνα των μελλοντικών επεκτάσεων του δικτύου. Περιμένουμε να δούμε την τύχη της ακριβής είναι η αλήθεια επέκτασης της Γραμμής 1 προς τον Άγιο Στέφανο. Ίσως εντέλει να κατασκευαστεί η πρώτη φάση μέχρι την Εθνική Οδό και το υπόλοιπο να μεταφερθεί στις καλένδες. Είμαστε σε αναμονή για το νέο Συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας που θα δούμε σαρωτικές αλλαγές σε σχέση με τον περσινό χάρτη Σουφλιά. Ας είναι τουλάχιστον πιο κοντά στην πραγματικότητα και ας μην έχει 8 Γραμμές. Η φετινή χρονιά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα δείξει τις διαθέσεις του Υπουργείου Υποδομών καθώς και τον μελλοντικό χάρτη της Αθήνας.

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Γήπεδο ΠΑΟ: αλλαγές απο το Υπουργείο, αντιπρόταση ο ΠΑΟ


Με σημαντικές αλλαγές από την αρχική πρόταση έρχεται η Υπουργός Περιβάλλοντος Κα Μπιρμπίλη προκειμένου να ξεμπλοκάρει το πολύπαθο σχέδιο διπλής ανάπλασης και κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού. Το εμπορικό κέντρο θα είναι αρκετά μικρότερο, δεν θα γίνει το γήπεδο μπάσκετ και άλλες σημαντικές αλλαγές:
Η πρόταση του Υπουργείου περιλαμβάνει "κόψιμο" κατά 17.000τμ του εμπορικού κέντρου που θα υπάρχει σε απόσταση αναπνοής από το γήπεδο. Μειώνεται ο συντελεστής δόμησης του εμπορικού κέντρου από 1,6 σε 1,2. Δεν κατασκευάζεται το πολυλειτουργικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ούτε το γήπεδο μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου- η μείωση αντιστοιχεί στη δόμηση που θα καταλάμβανε το γήπεδο μπάσκετ. Ενσωματώνονται στο κτίριο του γηπέδου και στο εμπορικό κέντρο οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου οι οποίες είχαν σχεδιαστεί εκτός του κελύφους του γηπέδου, ενώ αυξάνονται κατά 50% οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτέχνη με ταυτόχρονο περιορισμό κατά το ήμισυ της κάλυψης της εγκατάστασης- οι χρήσεις ανέρχονται συνολικά σε 7.500 τετραγωνικά μέτρα.
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν βλέπει ωστόσο κα πολύ θετικά την πρόταση αυτή και ειδικά τη μή κατασκευή του γηπέδου μπάσκετ. Επίσης πρόβλημα προέκυψε με τις υπόγειες θέσεις παρκινγκ. Με βάση την οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί θα προέκυπταν 1.500 θέσεις. Πλέον ούτε αυτό είναι ξεκάθαρο και πρέπει να διευκρινιστεί αν και πόσες θέσεις θα γίνουν.
Η Κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να δοθεί συνολική λύση και πως επιθυμεί με την εκκίνηση των έργων την άμεση κατεδάφιση του γηπέδου της Λεωφόρου για τη διασφάλιση της διπλής ανάπλασης.
Από την πλευρά του Παναθηναϊκού ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παύλος Γιαννακόπουλος είναι δυσαρεστημένος από τη μη κατασκευή του γηπέδου μπάσκετ και συγκαλέστηκε έκτακτό συμβούλιο για χτες και μιλούν για πλήρη ανατροπή των δεδομένων.
ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΑΚΑ
Έχουν βγει δημοσιεύματα για στροφή και αντιπρόταση του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ με 2 εναλλακτικά πλάνα. Το πρώτο είναι η χρήση του Ολυμπιακού Σταδίου με αρκετές μετατροπές (βύθιση του αγωνιστικού χώρου, κατασκευή πρόσθετων εξεδρών κλπ. Το δεύτερο πλάνο, το οποίο αφορά κατασκευή νέου γηπέδου στη βορειοδυτική πλευρά της έκτασης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Ο χώρος βρίσκεται κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ Ειρήνη. Ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Είναι μια ριζοσπαστική πρόταση που ανατρέπει όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα καρποφορήσει. Στο συγκεκριμένο χώρο θα μπορούσε να κατασκευαστεί γήπεδο 40.000 θέσεων πλήρως ποδοσφαιρικό με όλα τα χαρακτηριστικά του γηπέδου που σχεδιάζεται στον Ελαιώνα.
Εμείς περιμένουμε τα επόμενα επεισόδια αυτής της πολύκροτης υπόθεσης όπου όλοι θέλουν και κανένας δεν μπορεί..

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Μετρό Αθήνας: Συγχώνευση Μετρό-ΗΣΑΠ

Σε ενεργοποίηση της διαδικασίας συγχώνευσής τους πρόκειται να προχωρήσουν ο Ηλεκτρικός και το Μετρό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας την Τετάρτη στη Βουλή στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής ΔΕΚΟ, η οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία την τοποθέτηση του νέου Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΑΜΕΛ Σ. Μιχαλόπουλου. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι δύο εταιρίες θα έχουν κοινό διοικητικό συμβούλιο, προϋπόθεση που κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη κοινή λειτουργία τους, αλλά και για λόγους μείωσης του κόστους.
Ο κ. Ρέππας έκανε επίσης λόγο για ένα νέο συγκοινωνιακό χάρτη Αττικής που προωθείται, ώστε σε συνεργασία τα μέσα μεταφοράς να εξυπηρετούν τον πολίτη, χωρίς να χρησιμοποιεί ΙΧ. Η αλλαγές στη διοικητική δομή των συγκοινωνιακών φορέων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εκτός από την παροχή καλύτερων υπηρεσιών έχουν παράλληλα στόχο να μειώσουν και τα σημαντικά ελλείμματα που δημιουργούν οι συγκεκριμένες εταιρείες και τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 3 εκατομμύρια την ημέρα. Με το νέο συγκοινωνιακό μοντέλο που προωθείται, το Μετρό, που βρίσκεται σε φάση επέκτασης του δικτύου του και ο ΗΣΑΠ, στον οποίο αυτή την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα έργων για την αντικατάσταση της γραμμής, θα αναλάβουν τον κύριο όγκο των μετακινήσεων στο Λεκανοπέδιο, ενώ οι εταιρείες ΗΛΠΑΠ και ΕΘΕΛ θα περιοριστούν σε τροφοδοτικό ρόλο των μέσων σταθερής τροχιάς. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιούν κυρίως διαδρομές προς τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, μειώνοντας μετά και την ολοκλήρωση των εκτελούμενων έργων τα δρομολόγια κορμού που εκτελούν.
Με τον τρόπο αυτόν υπολογίζεται ότι θα γίνει καλύτερη εκμετάλλευση των πόρων των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, αφού θα επιτρέψει να απελευθερωθούν λεωφορεία και τρόλεϊ από περιοχές που εξυπηρετούνται με μετρό, ηλεκτρικό ή τραμ και να κατευθυνθούν σε περιοχές που σήμερα δεν εξυπηρετούνται επαρκώς. Η αναδιάρθρωση αυτή μπορεί να επιτρέψει και την επέκταση σε περιοχές που σήμερα δεν καλύπτονται καθόλου από τα αστικά μέσα μεταφορών. Σωρευμένα ελλείμματα 17 δισ. ευρώ Στόχος της αναδιάρθρωσης που σχεδιάζει το υπουργείο Μεταφορών είναι η μείωση των ελλειμμάτων που σωρευτικά για τους συγκοινωνιακούς φορείς υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μερίδα στο τεράστιο έλλειμμα έχει ο ΟΣΕ, το συσσωρευμένο έλλειμμα του οποίου έχει ξεπεράσει τα 9,2 δισ. ευρώ. Για τον συγκεκριμένο οργανισμό το υπουργείο σχεδιάζει επίσης πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο θα αφορά στην υλοποίηση του σχεδίου λειτουργικού διαχωρισμού. Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί το νέο σχέδιο, το οποίο ετοιμάζει ο σύμβουλος και στο οποίο θα καταγράφονται οι επόμενες κινήσεις, προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα από στα προβλήματα του Οργανισμού, ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υπερδιπλασιάσει τις δαπάνες μισθοδοσίας, την ώρα που το προσωπικό του έχει μειωθεί κατά 2.200 άτομα. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, ο ΟΣΕ θα αναλάβει χρέη διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής, αλλά και την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, η ΕΡΓΟΣΕ θα παραμείνει αυτοτελής εταιρεία όπως και σήμερα και θα δραστηριοποιείται στον τομέα των σιδηροδρομικών έργων, ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αποτελέσει την κρατική σιδηροδρομική εταιρεία, η οποία δεν θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό. Εξαίρεση θα αποτελούν οι γραμμές στις οποίες το κράτος θα υποχρεούται να παρέχει δημόσια υπηρεσία (άγονες γραμμές). Οι γραμμές αυτές θα χρηματοδοτούνται από το δημόσιο κατά το πρότυπο των αεροπορικών μεταφορών.

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Αναπτυξιακό Σχέδιο Πειραιά 2010-2020. Αναγκαίο αλλά είναι εφικτό;


Μεγάλο αναπτυξιακό πλάνο παρουσιάστηκε για τον Πειραιά για πρώτη φορά συμπυκνωμένο από όλες τις δράσεις που αναμένουμε να γίνουν το επόμενο διάστημα και για την επόμενη δεκαετία από την Υπουργό Κα Κατσέλη. Ονομάστηκε Αναπτυξιακό Σχέδιο Πειραιά 2010 - 2020.
Τα έργα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα ώριμα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που περιλαμβάνουν την επέκταση του μετρό και του τραμ στον Πειραιά αλλά και η δημιουργία νέου λιμένα για κρουαζιερόπλοια, προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ και η δημιουργία monorail (καλό!!) περιμετρικά του λιμανιού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει τα έργα στον προβλήτα Ι του ΣΕΜΠΟ για λογαριασμό του ΟΛΠ και του προβλήτα ΙΙΙ για λογαριασμό της Cosco.
Η δεύτερη κατηγορία που περιγράφεται ως μεγάλα αναπτυξιακά έργα για το λιμάνι του Πειραιά περιλαμβάνει οκτώ έργα. Τα σπουδαιότερα είναι η ανάπλαση της λιμενοβιομηχανικής ζώνης της Δραπετσώνας και η δημιουργία Μαρίνας στη ίδια περιοχή.
ΩΡΙΜΑ ΕΡΓΑ
1) Επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά, Χαϊδάρι - Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Δαπάνη 550 εκατ. ευρώ. Το έργο μπορεί να ανατεθεί το καλοκαίρι του 2010. Θα ολοκληρωθεί σε 5,5 χρόνια (χωρίς τις καθυστερήσεις).
2) Επέκταση δικτύου τραμ Α΄ φάση Νέο Φάληρο -Ακτή Ποσειδώνος (Λιμάνι Πειραιά). Δαπάνη 91,8 εκατ. ευρώ. Διαγωνισμός σε εξέλιξη, αναμένουμε την αναδοχή του έργου.
3) Υπερυψωμένο μέσο σταθερής τροχιάς (monorail) περιμετρικά του λιμανιού. Δαπάνη 70 εκατ. ευρώ. Λειτουργικό έργο για επιβάτες, τουρίστες, και κατοίκους. Υπό δημοπράτηση. Εδώ έχω μια ένσταση όσον αφορά την εμπορική του επιτυχία καθώς κατά την ταπεινή μου γνώμη θα έπρεπε να εκτείνεται από το κέντρο του Πειραιά (Δημοτικό Θέατρο σε σύνδεση με το Μετρό)για να εξασφαλίσει το μέγιστο της εμπορικής του λειτουργίας και της πρακτικής του χρησιμότητας.
4) Υπογειοποίηση γραμμών ΗΣΑΠ από Ν. Φάληρο έως Πειραιά με ένα ακόμα σταθμό. Αναμένουμε πότε θα ανακοινωθεί ο διαγωνισμός.
5) Σιδηροδρομική σύνδεση Θριάσιου - Ικονίου (ΣΕΜΠΟ). Δαπάνη 143,2 εκατ. ευρώ. Έργο Θριασίου σε εξέλιξη με νέα διακήρυξη σύμβασης παραχώρησης.
6) Επέκταση νότιου λιμένα για κρουαζιερόπλοια. Δαπάνη 230 εκατ. ευρώ. Κρίνεται απαραίτητο και σημαντικό έργο για τον τουρισμό. Προβλέπονται έξι νέες θέσεις μεγάλων κρουαζιερόπλοιων. Εντός του 2010 αδειοδοτήσεις και προκήρυξη από του χρόνου η ανάθεση.
7) Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Ηετιώνιας Πύλης. Είναι η πολιτιστική κληρονομιά του Πειραιά.
8) Εκθεσιακό Κέντρο. Δαπάνη 90 εκατ. ευρώ. Στόχος η ολοκλήρωσή του για τα Ποσειδώνια 2012. Δύσκολος στόχος.
9) Μετατροπή πέτρινης αποθήκης σε τερματικό σταθμό επιβατών. Εξυπηρέτηση επιβατών επιβατηγού ναυτιλίας. Πρόκειται για ένα παμπάλαιο κτίριο που βρίσκεται προς την πλευρά της Δραπετσώνας, καλή κίνηση ακόμα και για μετατροπή του σε πολυχρηστικό χώρο.
10) Αστικές παρεμβάσεις Δήμου Πειραιά που έχουν σχέση με το λιμάνι και τουρισμό. Δαπάνη 69 εκατ. ευρώ. Σύνολο έργων για τη λειτουργία του Πειραιά. Είναι ώριμα σε μελετητικό επίπεδο. Κάτι πιο συγκεκριμένο; Επίσης που θα βρει τα 69 εκατομμύρια ο Δήμος;
11) «Πράσινο» λιμάνι. Περιβαλλοντικές υποδομές προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. Έτοιμες οι μελέτες εφαρμογής εντός του 2010. Ολοκλήρωση μέσα στο 2011. Κάπως ασαφές και αυτό.
12) Ανάπλαση κόμβου Ικονίου- Κερατσινίου-Περάματος από ΔΕΗ [DEHr.AT] μέχρι Σχιστό. Σούπερ απαραίτητο έργο καθώς ήδη παρατηρούνται ουρές αυτοκινήτων και φορτηγών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καμία ημερομηνία που να το κάνει συγκεκριμένο, αρα είναι και αρκετά μελλοντικό.
13) Προβλήτας Ι του Σ.ΕΜΠΟ. Δαπάνη 160 εκατ. ευρώ. Το έργο ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2010, οπότε και θα τεθεί σε λειτουργία.
14) Προβλήτας ΙΙΙ Σ.ΕΜΠΟ. Δαπάνη 110 εκατ. ευρώ. Εντάσσεται στη σύμβαση παραχώρησης με δαπάνη Cosco. Είναι από τα έργα που στάνταρ θα γίνουν καθώς θα το φτιάξουν οι Κινέζοι που ανέλαβαν το management και τη χρήση.
15) Επέκταση νέου επιβατηγού για κρουαζιερόπλοια στη θέση Παλατάκι - Κανέλλου.
16) Επέκταση προβλήτας Άλων. Έργο αναγκαίο λόγω κατασκευής μετρό και νέου τρόπου επιβίβασης των επιβατών σε πλοία της ακτοπλοΐας.
17) Αναβάθμιση τέρμιναλ στα Λεμονάδικα. Δημιουργία λειτουργικά και αισθητικά νέου τέρμιναλ.
18) Νέο ενιαίο κτήριο τελωνείων στο χώρο ΟΔΔΥ (Πλην πέμπτου τελωνείου). Ο ΟΛΠ θα κατασκευάσει και θα νοικιάσει το κτήριο.
19) Κατασκευή νέου silo σε πρώην στρατιωτική προβλήτα Ικονίου. Ανάγκη νέας σύγχρονης κατασκευής λόγω απομάκρυνσης και αλλαγής χρήσης παλαιού silo στο κεντρικό λιμάνι.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΟ 2020
1) Επέκταση του μετρό προς το Τζάνειο Νοσοκομείο και την Πειραϊκή. Πρώτη φορά εξαγγέλλεται κάτι τέτοιο, περιμένουμε με ενδιαφέρον περισσότερες λεπτομέρειες, μάλλον από το Υπουργείο Υποδομών από το υπό μελέτη Νέο Συγκοινωνιακό Χάρτη της Αθήνας το καλοκαίρι.
2) Επέκταση δικτύου τραμ, Β΄φάση Δημοτικό Θέατρο - Καλλίπολη, Γ΄φάση Ακτή Ποσειδώνος - Κερατσίνι, Δ΄φάση Κερατσίνι Πέραμα. Δαπάνη 60, 132, 125 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Για τις φάσεις αυτές απαιτούνται ολοκληρώσεις οριστικών μελετών. Ρεαλιστικά το Δημοτικό Θέατρο-Καλλίπολη είναι και το πιο εφικτό μέχρι το 2015.
3) Επέκταση γραμμής ΗΣΑΠ προς Δραπετσώνα και Κερατσίνι. Το έχουμε και στον περσινό χάρτη Μετρό που παρουσίασε ο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Νομίζω έργο απαραίτητο και πολύ χρήσιμο για τις μετακινήσεις του πνιγμένου Πειραιά. Ερώτηση: πως θα κατασκευαστεί το τμήμα Λιμάνι Πειραιά- Δραπετσώνα;
4) Έργα ανάπλασης σιδηροδρομικού Σταθμού Πειραιά. Δαπάνη 50 εκατ. ευρώ. Δεν θα δινόταν σε ιδιώτη που θα πλήρωνε για να το αναλάβει για κάποιες δεκαετίες; Θα δαπανηθούν 50 εκατομμύρια για την ανάπλαση ενός σταθμού; Μπράβο γαλαντομία!
5) Πεζόδρομος - ποδηλατόδρομος Ρετσίνα, Ηετιώνιας Ακτής κατά μήκος των παλαιών σιδηροδρομικών γραμμών. Αν κάνουν πεζόδρομο τη Ρετσίνα τότε τα αυτοκίνητα απο και προς τη Θηβών δεν θα έχουν επιλογή για την έλευση τους στο κέντρο της πόλης εκτός και αν σχεδιάζεται άλλος οδικός άξονας. Μακάρι να γίνει κάτι να πάψει η ασχήμια της Ρετσίνας όπως έχει σήμερα.
6) Ολοκλήρωση λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου από ΣΕΦ μέχρι Λεωφόρο Σχιστού. Έχουν ολοκληρωθεί τα κύρια τμήματα. Απαιτούνται πρόσθετα έργα, επίγεια η υπέργεια σε ορισμένα σημεία. Ανάγκη ταχείας διέλευσης από ΣΕΦ σε Σχιστό. ΣΟΥΠΕΡ απαραίτητο έργο. Αν γίνει αυτό το σύνολο των προβλημάτων της διέλευσης των αυτοκινήτων με κατεύθυνση προς Λιμάνι, συνοικίες και Σχιστό-Εθνική θα έχει λυθεί δια παντός. Μήπως να μην γινόταν μελλοντικά αλλά κάπως πιο άμεσα;
7) Ανάπλαση Λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου. Πρόκειται για μεγάλο έργο ανάπλασης περιοχής ιδιοκτησίας ΟΛΠ, ΕΤΕ, ιδιωτών και Δημοσίου. Απαιτείται σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, συμφωνία με κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς και ανάθεση του έργου σε developer - real estate διεθνούς κύρους.
Απαιτείται άμεση συνεργασία των ιδιοκτητών. Στο βόρειο τμήμα προτείνεται η εγκατάσταση του Πανεπιστημίου Πειραιά.
8) Επέκταση βορείου λιμένα για μεγάλα σκάφη και ημερόπλοια. Θα ενταχθεί στο γενικότερο έργο ανάπλασης της Λιμενοβιομηχανικής ζώνης. Δαπάνης 180 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δημιουργία μαρίνας ανοικτής σε κατοίκους με έργα περιπάτου και ήπιας αναψυχής.
Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σχέδιο ανάπτυξης. Τα περισσότερα έργα τα γνωρίζουμε. Αν καταφέρουν και με συντονισμένες κινήσεις βγάλουν από το γενικό χάος που επικρατεί σήμερα στον Πειραιά με την ασχήμια να είναι πρωταγωνιστής τότε αξίζει τον κόπο να περιμένουμε. Αν το οργανώσουν και υπάρχει πρόγραμμα σοβαρό ο Πειραιάς θα μεταμορφωθεί κυριολεκτικά. Θα γίνει όμως;

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Ολυμπία Οδός: τρέχουν για να ..προλάβουν


Φουλ τα γκάζια για τα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού. Το τελευταίο διάστημα το ένα μετά το άλλο τα εργοτάξια καταλαμβάνουν χιλιόμετρα στο τμήμα Κόρινθος-Αίγιο-Πάτρα. Το διαπίστωσα ο ίδιος περνώντας από κει μερικές μέρες πριν. Η ταχύτητα των εργασιών είναι επιβεβλημένη καθώς τα χρονοδιαγράμματα τρέχουν και μαζί και οι προθεσμίες.
Τα παράπονα των οδηγών για τα τσουχτερά διόδια είναι δικαιολογημένα και αυτό ίσως οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των ρυθμών κατασκευής.
Το θετικό στην κατασκευή του τμήματος μέχρι την Πάτρα είναι το γεγονός ότι ακολουθείται η χάραξη της Εθνικής και αυτό διευκολύνει την πρόοδο του έργου καθώς (όλοι το έχουμε ζήσει στον ΠΑΘΕ) μειώνουν σε μία στενή λωρίδα ανά κυκλοφορία (που ούτως ή άλλως μια ήταν και πριν) και δουλεύουν για την διαπλάτυνση του δρόμου.
Οι σήραγγες που δημιουργούνται βρίσκονται στις περιοχές: Δερβένι, Μαύρα Λιθάρια, Ακράτα, Πλάτανο, και την Παναγοπούλα. Γέφυρες κατασκευάζονται στον Φοίνικα, το Καμάρι, τα Ροζενά και τους ποταμούς Μεγανίτη, Θολοπόταμο και Κράθη.
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Η εκκίνηση των εργασιών μετρά από τον Αύγουστο 2008 που υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης. Με εξαίρεση το τμήμα Πύργος- Τσακώνα που το θέμα έχει φτάσει στην ΕΕ και περιμένουμε τις εξελίξεις το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμά έχει ως εξής:
Απρίλιος 2011: Ολοκλήρωση των τμημάτων: Α/Κ Αρχαίας Κορίνθου-Α/Κ Κιάτου, Α/Κ Αραχωβίτικων- Α/Κ Κ1 Περιφ. Πατρών, Κ7 Περιφ. Πατρών- Α/Κ Κάτω Αχαΐας.
Ιούνιος 2011: Α/Κ Κιάτου- Δυτικός Α/Κ Αιγίου.
Φεβρουάριος 2012: Δυτικός Α/Κ Αιγίου- Α/Κ Αραχωβίτικων, Α/Κ Κάτω Αχαΐας- Α/Κ Πύργου.
ΠΥΡΓΟΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Στις αρχές του χρόνου ο Υπουργός Υποδομών κ. Ρέππας είχε πει πως θα γίνει όλος μέχρι την Καλαμάτα και χαρακτήρισε ανοησίες τις φήμες για αλλαγή χάραξης προς τη Βυτίνα. Σε ερώτησή για τη διέλευση από τον Καϊάφα, είπε ότι είναι δύσκολο θέμα που εξετάζεται. Και ανέφερε την περίπτωση ο αυτοκινητόδρομος να παραμείνει όπως έχει σήμερα στο συγκεκριμένο σημείο ή να πάει αρκετά πιο ανατολικά η χάραξη, που όμως θα ανεβάσει το κόστος του έργου κατά 200 - 300 εκ. ευρώ. «Λίγο πιο ανατολικά η χάραξη μπορεί να επηρεάσει τα λουτρά του Καϊάφα».
Με δεδομένη τη «διπλή» εμπλοκή του θέματος (αναστολή εργασιών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, παραπομπή στο ευρωδικαστήριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), η εξεύρεση λύσης στο θέμα του Καϊάφα είναι επιβεβλημένη. Και η αλλαγή της χάραξης είναι σίγουρα ένα από τα πιο σοβαρά και ρεαλιστικά σενάρια. Προς τη λύση αυτή πιέζει η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και αρκετοί τοπικοί φορείς. Πάντως η Νομαρχία Μεσσηνίας πιέζει υπέρ μιας αλλαγής χάραξης πολύ μεγαλύτερης από τα 2,5 χλμ. του δρόμου στον Καϊάφα.
Σε 1 χρόνο από σήμερα μεγάλο τμήμα του δρόμου θα έχει αναβαθμιστεί και σε λιγότερο από 2 χρόνια το τμήμα (που είναι και από τα χειρότερα στην Ελλάδα) μέχρι το Πύργο θα έχει μετατραπεί σε ασφαλή Αυτοκινητόδρομο μειώνοντας τουλάχιστον κατά 40 λεπτά την απόσταση από την Ελευσίνα στην Πάτρα και κατά 1 ώρα περίπου την απόσταση μέχρι τον Πύργο.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ιόνια Οδός: πρόοδος της σήραγγας Μακύνειας


Προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς η κατασκευή της σήραγγας Μακύνειας που βρίσκεται στα πρώτα χιλιόμετρα του τμήματος Αντίρριο- Παράκαμψη Αγρινίου.
Η εταιρεία DRAGADOS έχει δώσει με υπεργολαβία στην εταιρεία ΜΟΧΛΟΣ το πρώτο στάδιο της κατασκευής έναντι 4εκ.€ και αφορά την διάνοιξη και την άμεση υποστήριξη της σήραγγας.
Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει δοθεί εξολοκλήρου η κατασκευή της σήραγγας αλλά ένα κομμάτι της. Η πρόοδος των εργασιών εξελίσσεται ικανοποιητικά και μάλιστα μπροστά από το συμβατικό χρονοδιάγραμμα όπως δείχνουν και τα νούμερα παρακάτω:

- Αριστερός κλάδος: συνολικό μήκος 447m
Ολοκληρωμένα: 347 m Α φάση (ποσοστό 78%)
Ολοκληρωμένα: -- m Β φάση (ποσοστό 0%)

- Δεξιός κλάδος: συνολικό μήκος 508m
Ολοκληρωμένα: 313 m Α φάση (ποσοστό 62%)
Ολοκληρωμένα: 194 m Β φάση (ποσοστό 38%)

Η Α φάση αφορά την εκσκαφή και υποστήριξη του άνω μισού της διατομής και η Β φάση τα αντίστοιχα στο κάτω μισό της διατομής. Η Α φάση είναι πολύ δυσκολότερη και περισσότερο χρονοβόρα - άρα και κρισιμότερη για το χρονοδιάγραμμα - από τη Β φάση.
Η πρόοδος αυτή έχει επιτευχθεί παρά τον πόλεμο από τοπικούς συνδικαλιστές, προμηθευτές καυσίμων, εκρηκτικών κλπ. Πρόκειται για σημαντικό εξέλιξη στην εξέλιξη του έργου κατασκευής της Ιόνιας Οδού που έχει αρκετά θέματα να επιλύσει ειδικά με τις απαλλοτριώσεις.
Εμείς χαιρόμαστε να βλέπουμε οι εργασίες να "τρέχουν" και να ξεπερνιούνται οι δυσκολίες ειδικά στη χρονική περίοδο που διανύουμε. Τέτοιου βεληνεκούς έργα δίνουν πνοή στις περιοχές που γίνονται και κινούν την αγορά. Φυσικά το τελικό τους αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο σημαντικό καθώς η αναπτυξιακή ώθηση που δίνουν είναι πολλαπλάσια από αυτή της φάσης κατασκευής και αφορά το σύνολο των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας αλλά και της οικονομία της χώρας.
Μαζί με τις κάθετες τις Ιόνιας Οδού (Λευκάδα- Άκτιο, Άκτιο Αμβρακία, Αστακός-Αγρίνιο και Πρέβεζα- Φιλιπιάδα) θα προσφέρουν ένα ευρύ δίκτυο αυτοκινητόδρομων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Πρόσφατα αποφασίστηκε η υπογραφή της σύμβασης εντός του Μαρτίου 2010 για την κατασκευή του κάθετου άξονα Ακτιο-Αμβρακία μήκους 48χλμ.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πιο αναλυτική ανάρτηση για το σύνολο της προόδου των εργασιών στο σημαντικότερο έργο που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Δυτική Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα.

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Προαστιακος Αθήνας: τα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ

Συνέχεια στα καλά νέα σχετικά με τον Προαστιακό της Αθήνας είχαμε τις προηγούμενες μέρες με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών. Συμφωνα με την ανακοίνωση "δύο έργα υποδομών για τις μεταφορές, συνολικού προϋπολογισμού 133,63 εκατ. ευρώ εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας 2007-2013», με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χάρη Τσιόκα.
Ειδικότερα, εγκρίθηκε η ένταξη του έργου αποπεράτωσης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αττικής, προϋπολογισμού 100,42 εκατ. ευρώ με χρονική διάρκεια υλοποίησης 28 μήνες (προθεσμία επιλεξιμότητας μέχρι 31.12.2015), με τρία υποέργα:
Το πρώτο υποέργο αφορά στην κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου, στο τμήμα μεταξύ Σιδηροδρομικού Κέντρου Αθηνών (ΣΚΑ) και Τριών Γεφυρών, έργων για την ολοκλήρωση του ΣΚΑ και άλλων απαιτούμενων έργων υποδομής, σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης, ηλεκτροκίνησης και σιδηροδρομικών σταθμών για την πλήρη λειτουργία των γραμμών στο τμήμα Τρεις Γέφυρες - ΣΚΑ - Νέο Αεροδρόμιο Αθηνών στα Σπάτα.
Το δεύτερο υποέργο αφορά σε εργασίες μετατόπισης δικτύων ΟΚΩ (Οργανισμών Κοινής Ωφελείας) για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, στο τμήμα Τρεις Γέφυρες - ΣΚΑ.
Τέλος, το τρίτο υποέργο αφορά σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για τις ανάγκες κατασκευής του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο τμήμα Τρεις Γέφυρες - Νότιες Αχαρνές.
Εγκρίθηκε επίσης η ένταξη των έργων αποπεράτωσης ηλεκτροκίνησης διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα ΣΚΑ - Κιάτο, μήκους 99,6 χλμ, καθώς και των 9 ενδιάμεσων σταθμών με τις δευτερεύουσες γραμμές τους, συνολικού ύψους 33,21 εκατ. ευρώ με χρονική διάρκεια υλοποίησης 42 μηνών".
Με αυτά τα έργα ουσιαστικά ολοκληρώνεται ο άξονας 3 Γέφυρες -ΣΚΑ ενώ πλέον έχουμε την εκρεμμότητα με την υπογειοποίηση στα όρια του Δήμου Αθηναίων που εκεί θα πρέπει να δούμε τις οριστικές αποφάσεις του Υπουργείου. Επίσης πρέπει να επισημάνω πως η χρονική διάρκεια που αναφερεται στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζει αν αφορά το τελευταίο έργο ή το σύνολο των έργων προς χρηματοδότηση. Και τέλος μετά την απόφαση θα έχουμε τους διαγωνισμούς, τον ανάδοχο και κατόπιν την ολοκλήρωση των έργων.
Ας κρατήσουμε το θέτικο σε αυτή την εποχή της οικονομικής δυσχέριας που είναι η ολοκλήρωση αυτού του τμήματος που κατασκευάζεται εδώ και πολλά χρόνια.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα